Vrhovni sud FBiH potvrdio presudu: Oslobođeno 17 optuženih u slučaju “Boksit”.

Vrhovni sud FBiH potvrdio je presudu Županijskog suda u Širokom Brijegu te konačno oslobodio svih 17 optuženih u “slučaju Boksit”.

– Obrana je cijelo vrijeme govorila kako nema govora o počinjenom kaznenom djelu jer je iskopavanja rude bilo, ali isključivo na osnovi valjanih ugovora između osoba koje su vršile iskop i rudnika, a sve uz suglasnost Vlade Županije Zapadnohercegovačke – naveo je Ivan Brekalo iz Širokoga Brijega, odvjetnik devetorice u ovom slučaju, što je prema njihovoj brojnosti svojevrsni kuriozitet u međunarodnoj pravosudnoj praksi.

Podsjetimo, Tužiteljstvo ŽZH u predmetu ‘Zlouporaba položaja i teška krađa’ teretilo je bivše direktore “Rudnika boksita” Posušje Jeronima Marića i Maria Oreča, te “Rudnika boksita” Široki Brijeg Ivana Mikulića i Zorana Rezića, da su u periodu od 2006. do 2010., nezakonitim ugovorima sklapanim s posuškim fizičkim i pravnim osobama, oštetili ova javna poduzeća za preko dva milijuna KM.

U ovom predmetu optuženo je bilo još 12 osoba, većinom vlasnika i direktora posuških firmi koje se teretilo za djela teške krađe, a radilo se o Miji Širiću, Stojanu Petroviću, Žarku Ivankoviću, Ivanu Bešliću, Kreši Galiću, Tomislavu Vrnjkoviću, Ljubi Dragoji, Miljenku Protrku, Petru Bešliću, Milanu Čamberu i Damiru Ćuku, piše Večernji list.ba.

Naime, oni su, prema sada već odbačenoj optužnici, vršili nelegalnu eksploataciju boksita na području općina Posušje i Široki Brijeg, koji su potom izravno ili posredstvom posuškoga i širokobriješkoga rudnika prodavali zvorničkim tvrtkama TG “Birač” i “Alumina”, čime su sebi pribavili protupravnu imovinsku korist od preko 1,5 milijuna KM. U ovom predmetu zbog nesavjesnoga rada teretio se bio i Željko Knezović, inspektor Uprave za inspekcijske poslove ŽZH.

(www.jabuka.tv)
4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.