Vrelo Borak: Kraljica Teuta imala je ljetnikovac na vrelu Lištice

Među širokobriješkim žiteljima očuvala se legenda kako je kraljica Teuta posjetila jednom Borak nakon čega je ostala toliko očarana ljepotom tog mjesta da joj je njezin muž ilirski kralj Argon dao sagraditi posebno ‘odmorište’ ili ljetnikovac negdje na Borku, piše Večernji list BiH.

U nekim lokalnim pričama i legendama postoji čak tvrdnja da je i sama kraljica Teuta okončala svoj život negdje kod Borka. Ljepote ovih prostora uistinu otvaraju mogućnost da je uistinu kraljica Teuta imala svoje odmorište i svoja zdanja negdje na prostoru Borka?

Hercegovački Macchu-Picchu

Ako bi ova mogućnost bila istinita, moguće je da se drevni Teutin ljetnikovac nalazio upravo na prostoru ovog prapovijesnog Macchu-Picchua iznad samog kanjona i Lončarevih mlinica, možda čak na prostoru nižeg ili donjeg dijela ovog grada zbog njegove neposredne blizine izvorištu Borak.

Ako je i legenda, imala je dobru osnovu. Naime, ni dva kilometra od središta grada nalazi se pravi biser prirode, izvor rijeke Lištice poznatiji kao Borak.

Vrelo Borak, koje se sastoji od nekoliko izvora te ima konstantnu temperaturu izvorišta. Vodom sa ovog izvora (izdašnost izvora rijeke Lištice iznosi 2850 l/s) se opskrbljuje cjelokupni grad Široki Brijeg zajedno sa dijelom prigradskh naselja.

Da ne spominjemo kanale koji odvode dragocjenu tekućinu put Blata, Trna, Mokrog,…

Rijeka Lištica– druga najhladnija rijeka u Europi- iza Neretve, ovih dana tek se stidljivo probija kroz pijesak bez velike buke, lagano protičući kroz Široki Brijeg da bi se provukla kroz pijesak Mostarskog blata, te napokon kroz tunel na dnu Blata stropoštala u Neretvu.

Naravno, tu pokreće turbinu i stvara električnu energiju. Nije ona uvijek tako tiha, da je vidite u proljeće, naprosto podivlja! Malo je poznato kako je davne godine 1936. na Lištici otvorena električna centrala i provedena elektrifikacija u Širokom Brijegu, mnogi gradovi o tome nisu ni sanjali.

Lištica je u ovo doba godine najsiromašnija vodom, jer u neko drugo vrijeme u godini uopće mogao tumarati ovim nepredvidivim kanjonom.

Oivičena brdima što se okomito uzdižu nad koritom rijeke, i s ostacima srednjovjekovnoga grada, koji se najvjerojatnije zvao Kruševac, a narod ga zove onako kako zove i sva druga slična mjesta, koja su nekada imala sjajnu povijest, a sad su uglavnom hrpe kamenja – Gradina.

Naime, Hercegovački istraživač, geolog Goran Glamuzina obajvio je na svom blogu kako je pronašao veliki prailirski kameni grad s ogromnom piramidalnom utvrdom visokom do 20 metara na spektakularnom položaju uz kanjon Lištice iznad Borka. Omanje srednjovjekovno utvrđenje smješteno je na jednoj kamenoj kosi i izvanredno lijepu prirodnom ambijentu blizu nekoliko izvora koji zajedno čine rječicu Lišticu.

Ime samoga grada još je nepoznato, ali okolno stanovništvo lokalitet naziva Gradina, a ponekad i Borak, kako se zove i jedan od izvora koji sačinjavaju rječicu Lišticu. Ono što čini vizualnu fascinaciju i oduševljava sve one koji posjete ovo mjesto jest impresivni veliki kanjon upotpunjen prozirno-modrom rijekom Lišticom.

U podnožju srednjovjekovnoga grada, između golih stijena i klisura, rijeka Lištica prolazi kroz uski tjesnac. S istočne strane toga tjesnaca diže se brijeg zvan Ćavarovo brdo, a brijeg na desnoj strani rijeke zove se Cigansko brdo.

Samo petnaestak minuta laganog hoda po uređenoj stazi uz korito rijeke zelenilo vrba i plavetnilo smokava koji upravo dozrijevaju uzdižu se kanjon svojim očaravajućim izgledom predstavlja nepoznati rajski kutak Hercegovine.

Kakvo bi to izletište bilo bez restorana.

Peka, alfa i omega prekrasnog restorana pokušava djelatnicima skrenuti pozornost da je gost uvijek u pravu. Ima li što ljepše od hladnog piva i vina koje na stolove stiže iz hladne Lištice. Mnoštvo je mlinica.

One već odavno ne rade. Teško je izbrojiti koliko ih je tu bilo, bilo ih je kao nigdje drugdje. Mlinice se prostiru dva kilometra niz kanjon Lištice, a ove ovdje ostadoše zapamćene kao Lončareve mlinice.

Ima tu i drugih prezimena koji su držali mlinice. Kada sam stigao na glavno vrelo, što kulja iz žive stijene, i sobom donosi dah, kao da planina s vodom šalje dah svoje duše.

To je vrelo Borak, jedno je od tri velika koje, uz vrelo Jasen i Crno vrilo, rijeku Lišticu, uz nebrojiva mala izvorišta Lišticu rijekom čine. Ovo čudesno vrelo pitke hladne vode još je neotkriveni dragulj za ljubitelje prirode. Ima tu još vrela, mnogi nisu aktivni, sad je sušno. Mnoga su odavno presahnula, ali, kako rekoše, ovo vrelo nikada ne presušuje, baš nikada.

Temperatura vode tu je uvijek osam stupnjeva, a Lištica, kad sakupi sve vode, ima negdje oko jedanaest. Jedno opet narod zove Manito vrilo, jer kad izbije, onda pomahnita i ruši sve što mu s nađe na putu, a s ljeta opet utihne, kao da ga nikad nije ni bilo.

Zanimljivo je i vrelo, također izbija iz stijene, pa teče posve suprotno svim drugim tokovima i toku Lištice, tek stotinjak metara.

To vrelo je vrlo bučno. I ako bučno se obrušava u slapu do desetak metara visine, izravno u kameniti usjek, prethodno pokupivši još nekoliko manjih vodotoka, i, smatra se da baš to mjesto, gdje se u visokom slapu ta voda obara, nastaje hidronim Lištica.

Neki je lokalni speleolog, kako tvrde, vidio taj fenomen, provukao se svuda kuda voda prolazi, sve te podzemne hodnike koji izbijaju ispod Lončarevih mlinica, rekao je da to i nije bilo tako teško te da bi se tuda inače mogao urediti pristojan prolaz za nešto odvažnije ljude, samo treba napraviti nekoliko vještačkih pomagala za prelaženje prepreka.

Sredstva stižu iz EU

Sve u svemu, posve je sigurno da ovaj prirodno-geološko- arheološki park neposredno iznad Širokog Brijega skriva još mnoge neotkrivene tajne i atrakcije, koje nude neodoljiv zov svima znatiželjnima da kroče u ovaj skriveni netaknuti dio Hercegovine i otkriju njegove čari.

Projekt “Adriatic canyoning” kojim su partneri iz triju zemalja aplicirali u okviru 1. poziva Interreg-IPA CBC Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro, u srpnju prošle godine, a koji će biti financiran iz pretpristupnih fondova Europske unije, mogao bi Borak učiniti još atraktivnijim izletištem širokobriiježana ali i jedan ozbiljniji korak u razvoju turističke ponude Širokog Brijega i Hercegovine.

Ukupna vrijednost projekta svih partnera je 1.880.297.68 eura, dok je u okviru toga, za Grad Široki Brijeg predviđeno 461.014,92 eura, od čega je 391.862,68 eurabespovratnih sredstava.

(www.jabuka.tv)
38 komentara

 • Jeste se raspisali o Borku i izvorima ,da ovi ludovi ne prodaju kome dok narod jos ni nezna?
  Njima nase blago dode za sitnis ,a nama neprocjenjivo vrijedi neka ostane nase da stranci i to ne prisvoje.

 • Teuta je imala ljetnikovac ali je i kasnije sagradila apartmane u tucepima. Stoga je ono sve zapušteno ko tuzlanska odmarališta na jadrana.
  Simpatična je povijest širokog ali ima tužnih etapa

 • Da, tu su prappovijesni Iliri, etnički i narodonosni i ponosni Kelti, skupa , s kasnije pridošlim Iranoidnim i srodnim im Antskim , Gotskim i Sarmatskim (Hrvatskim)plemenima zajedno stvarali zajedničku zemlju ,veliku zajednicu bijelih i crvenih Hrvata , koja je u to doba bila najveća sila i državna zajednica na ovom dijelu Europe. Teuta, zacijelo, nije legenda ni mit, ona je stvarna osoba i njeno kraljevanje ostalo je više ili manje osvijetljeno u maglama povijesnih vreva i promjena koje su ovdje uvijek bile tako hirovite i krvave.

 • A šta mislite da ovo Teutino ne završi u vlasništvu kakva zamotana Arapa pa umjesto Gradine ne osvane đamija koja će bit u visini Gornjeg Crnča..

 • nema nikakva straha od arapa
  turcu su se naselili svuda gdje je bilo vode , Čapljina, Stolac, Blagaj,Mostar, Ljubuški , Tomislavgrad
  ali ne uz rijeku Lišticu
  zašto
  zato što u ovoj dolini nešto ne valja
  MI
  i Boga bi za…… da možemo

 • Nekada kraljica sada Lijani,tko zna tko je sljedeci.Tako i sa vodom,,,Ledom,,generali,Namex.Možda na kraju budu Arapi,tko više ponudi i da.To je izvorno Širokobriješko domoljublje.Lova,lova i opet lova…Tuci se u prsa i busaj hrvatstvom a rasprodaše i opljačkaše sve što vrijedi….

 • Ovo ti se sprema prodaja izvora Arapima ili Turcima sa Visoke glavice.Eto moji širokobriježani proslaviste i Kurbam -bajram u Širokom Brijegu.Bravo Bilaroviću!!!!Bravo Ćosiću!!!!!!Domoljublje vam kipi na sve strane.

 • Turci nisu nikad dosli na vrilo listice jer Iliri brane Teutin podijed jedino lijan more ali privremeno.

 • žalosno, ali vrlo moguće istinito, jer se priča dosta okolo, da se uistinu, kao što i gore vele drugi komentatori, SPREMA PRODAJA BORKA ARAPIMA ? ? ! ! žalosti i jada od silnih rvatina katolika PARDON — ” rvata katolika” iz Širokog Brijega, jade i kukavice a ne hrvati i pogotovo ne katolici, mislim na sve te koji i sebe i svoje i naše prodaju za judine škude, ma marš stoko, a bude li slučajno, bude li slučajno došlo do toga da će se stvarno prodati – odma se treba narod Širokog organizirat i javne prosvjede napraviti, jer što u ratu ne osvojiše evo u miru skoro da jesu, nadomak su, nemojmo se varat, ko misli da nisu, taj se debelo vara, arapi su tu, i sve živo kupuju ljudi moji iz Širokog ”ponosnog hrvatskog” grada OTVORITE OČI !

  • Pa zakon ponude i potražnje je jasan kao dan, tko ponudi više za materijalno, njegovo je, gdje je problem?!?!

   • Nema se tu što nuditi ili tražćiti ivori se NE SMIJU prodavati nokomu, netko može koristiti izvor, ali za to mora plaćati koncesiju. Sve drugo je protiv BOGA i protiv čovjeka i prvi tko proda neki izvor, bilo komu mora za to odgovarati narodu.

 • neki dan su dolazili turci u izvidnicu na ručak čitav autobus pa me nebi začudilo da ga kupe -ovde će jude prodat sve za škude

 • Bajram se slavi u dičnom Širokom Brijegu!!!!!Samo neznam jesu li se u gori na Visokoj glavici naši poliričari tiskali u prvi red?!Poznato je da vole vip lože.

 • Bajram se slavi u dičnom Širokom Brijegu!!!!!Samo neznam jesu li se u gori na Visokoj glavici naši poliričari tiskali u prvi red?!Poznato je da vole vip lože.

 • Istrošila se kasica prasica…..pa ako Arapi dobro plaćaju…naši gradski oci bi Teutu moglu udati……Veliki domoljubi vole veliku količinu novca….

 • Istrošila se kasica prasica…..pa ako Arapi dobro plaćaju…naši gradski oci bi Teutu moglu udati……Veliki domoljubi vole veliku količinu novca….

 • Ponuda /potražnja /požuda ,u požudi se btzo svrši mislim na ovozemaljski život ,nećete u Široki dok smo živi mi

 • Sve je prodano, suradnja Lijanovića, Mire i Ćosića je na vrhuncu, svi smo izdani i prodani. U subotu Kurban bajram na Visokoj, a dogodine ramazanski bajram u Borku, a lova od prodaje se djeli, narodu na znanje.

 • Ako su slavili Bajram na Visokoj glavici,slaviće i u restoranu Borak.Izrodi će sve prodat….HDZ je izrodima dao Borak,Obnovu,Hotel i Robnu kuću. Uz blagoslov HDZ-a,gradonačelnika,župana izrodi sad rasprodaju Turcima Arapima itd.

 • Ljudi su razočarani ,ogorčeni,moraju trbuhom za kruhom.U takvom stanju lako zemlju prodaju.Znači sve se smišljeno u sprezi sa našim “velikodomoljubnim”političarima tajno razradilo.Dragi naš gradonačelniče i župane s pravom sumnjamo da smo prodani.

 • kad ti rakija uzme pamet , ujutro ti je vrati
  kad ti Bog uzme pamet , nikada je više

  toliko o pameti naših političara

 • Raselit nas triba da nas manje ima
  nisu tu ni bili tad će reći svima.
  Ko na tvrdoj stini svoju povist piše
  to ne može niko da izbriše
  Vjekovima tu smo bili
  i tu ćemo ostati
  to je naša zemlja
  Tu žive Hrvati.
  Bog i Hrvati.Hrvatska Hrvatom za sva vrimena.

 • Priča se sa je naša općina prodala komad zemlje Arapima.Ako je to točno jadni smo mi sa ovakvom upravom i ovakvom vlasti.Nak nam ja dragi Bog na pomoći!

 • Tko su sad izdajice našeg naroda???Tko nas prodaje???Tko nas raseljava???Tko nam iz dana u dan gazi dostojanstvo???Samo nemojte reći da su komunisti……….jesu ,jesu….ali ovi na vlasti.

 • Tko je sjekao meso na Visokoj Glavici za Bajram provokatorima ,muslimanima,bošnjacima,bošnjaci ili naši hrvati za 100 km,12 h radni…Znači svi smo spremni se prodati,poturčiti,veliki za milijune,stotine tisuća km.,mali za 100 km..Jesmo li to mi hrvati Širokog Brijega…Koje smo mi jude,,pičke,,..Do godine moždaovo sve bude organizovano na mostu u sred Širokog Brijega.

  • De ne seri. Jedina općina gdje nikad nije bila džamija ( jedna je bila na granici ljuti dolac pogorje)… nismo se dali ni kad je bilo najteže na čelu sa glavesinom tadašnjim Lacanom, nećemo ni sad

 • Širokobriježani vas je više nedajte da nitko takne BORAK aLijana pošaljite u turkiju pa nek tamo slavi BOŽIĆ .

 • Staje kakav bajram kad nema vjernika te vrste pa jdli koristilo SKROPILO ili je nestalo krstene soli nije lose poskropit ni kasnije.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.