Vozači s više od sedam kaznenih bodova će ponovno morati na polaganje vozačkog ispita!

Vozači koji tijekom jedne godine za različite prometne  prekršaje sakupe sedam i više kaznenih bodova ubuduće će biti upućivani na predavanja ili će morati ponovo polagati pismeni dio vozačkog ispita.

Predviđeno je to novim pravilnikom kojim će biti reguliran proces organizacije predavanja ili ponovne provjere poznavanja propisa o sigurnosti prometa, koji je donijelo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH. Naime, ovim pravilnikom je propisano da će vozači kojima je u tijeku jedne godine zbog prekršaja određeno najmanje 10 kaznenih bodova, na temelju pravosnažnih sudskih rješenja, morati ponovno polagati pismeni dio ispita za vozača, pišu Nezavisne novine.

S druge strane, na predavanje o posljedicama koje proizlaze iz nepoštivanja ili nepoznavanja propisa o sigurnosti prometa  na cestama ići će vozači sa najmanje sedam kaznenih bodova.

“Organi entiteta, županije  i Brčko distrikta nadležni za unutarnje poslove organizirat će i održati predavanja o posljedicama koje proizlaze iz nepoštivanja ili nepoznavanja propisa o sigurnosti prometa, a resorni organi za obrazovanje nadležni su za poslove organiziranja provjere poznavanja propisa”, rekli su u ovom ministarstvu. A da je situacija u ovoj oblasti alarmantna, pokazuju i službeni podaci, prema kojima su za deset mjeseci prošle godine u BiH evidentirana čak 8.362 vozača koja su u tom periodu sakupila 10 i više kaznenih bodova, od čega 2.654 u RS, a njih čak 11.217 je sakupilo između sedam i devet tih bodova, a od tog broja 4.045 u RS.

U Ministarstvu su još kazali da je donošenjem ovog pravilnika okončan ciklus izrade propisa kojima se sprovodi Zakon o osnovama sigurnosti prometa u BiH, a koji se odnose na osnovno i dodatno osposobljavanje i ispitivanje za vozače koji ne poštuju prometne propise.

“U posljednje vrijeme svjedoci smo brojnih prometnih nesreća. Donošenjem ovog pravilnika prvi put se na jedinstven način u BiH uređuje ova oblast”, naglasili su iz ovog ministarstva. U Udruzi za unaprijeđenje sigurnosti prometa RS rekli su da je pravilnik kvalitetno urađen, ali su pozvali nadležne da proces predavanja bude na visokoj razini, kako bi nakon te edukacije dobili savjesnijeg vozača.

Prema njihovim riječima, broj vozača koji su u prošloj godini skupili sedam i više kaznenih bodova je zabrinjavajući, posebno ako se uzme u obzir da je među njima veliki broj višestrukih povratnika u prekršajima, koji se u najvećem broju slučajeva odnose na prekoračenje brzine i vožnju u pijanom stanju.

“Mnogi su ranije znali da nema ovog pravilnika, pa su olako sakupljali veliki broj kaznenih bodova, ali sada će to biti drugačije jer će biti pozivani na predavanja ili ponovno polaganje pismenog dijela vozačkog, uz snošenje troškova”, rekli su u ovoj udruzi.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.