Von der Leyen: Podržavamo kandidatski status BiH

Naša podrška za integraciju Zapadnog Balkana u Europsku uniju je veoma jaka, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na press konferenciji nakon samita lidera EU i Zapadnog Balkana.

Naša poruka je jedinstvena. Mi ćemo zajedno raditi na rješavanju problema. Pružamo nedvosmislenu podršku cijelog regiji Zapadnog Balkana. Veoma jasna poruka jedinstva, rekla je ona.

Von der Leyen je naglasila da izražavaju podršku kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, podrška koju su iskazali tijekom samita.

Također smo se dotakli mnogih tema. Važna tema je bila posljedice rata u Ukrajini, posebno u smislu energenata. Želimo surađivati s našim partnerima na Zapadnom Balkanu po ovom pitanju. Sve mjere koje donosimo u EU biće prenesene na ovu regiju, kazala je ona.

Istakla je da su jučer usvojili paket od jedne milijarde eura za rješavanje problema energetike na Zapadnom Balkanu.

Od toga, 500 milijuna eura je u vidu direktne budžetske podrške za ranjiva kućanstva i biznise. Druga polovina od 500 milijuna će ići za izgradnju infrastrukture u vidu obnovljive energije, koja je čistija, zdravija i može se proizvoditi u domaćinstvu, izjavila je von der Leyen.

Podsjetila je da su jučer odobrili šest velikih energetskih projekata za obnovljive izvore energije.

Također je napomenula da EU podržava regionalnu integraciju, pored EU integracije Zapadnog Balkana.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.