Vodostaj Trebižata u opadanju, ali nabujala Neretva oko Mostara i Čapljine pomalo brine

Zbog velikih količina kiše proteklih dan, došlo je do rasta vodostaja na mnogim rijekama u BiH.

Tijekom utorka četvrtka ujutro objavljena je informacija o visokom vodostaju rijeke Trebižat, zbog kojih su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, dok je Hidroeletrana Peć Mlini u Grudama zatvorena.

Vodostaj na mjernom mjestu Humac iznosio je 335 cm, dok je nakon posljednjeg mjerenja u četvrtak u 18 sati opao za 11 cm i sada iznosi 324 cm.

Ako se nastavi opadanje vodostaja na Trebižatu, što je izgledno prema očekivanoj vremenskoj prognozi, onda će na snagu stupiti redovite mjere obrane od poplava.

S druge strane, postoji određena zabrinutost za vodostaj rijeke Neretve, posebno po naseljima u Mostaru i Čapljini.

Uslijed kišnih padalina razina rijeke Neretve i Radobolje se znatno povećao uslijed čega je plato ispod Starog mosta u Mostaru kompletan poplavljen, javlja Klix.ba.

A u južnom mostarskom naselju Baćevići Neretva prelazi preko mosta, zbog čega je promet obustavljen.

Povećana razina rijeke kod brojnih stanovnika u dolini Neretve je izazvala je strah od poplava i mogućih neželjenih  posljedica, a da je stanje zabrinjavajuće može se vidjeti na nekim od kritičnih točaka.

Trenutna razina vodostaja Neretve u Mostaru iznosi 1.004 cm, u naselju Baćevići 585 cm, u Žitomislićima 485 cm, u Čapljini 152 cm, u Gabeli 328 cm te u Dračevu (nizvodni) 328. Vodotok u Jasenici iznosi 143 cm visine, a na rijeci Buni 319 cm.

Kako javlja Čapljinski portal, zbog mjera predostrožnosti, dužinom čapljinske rive postavljen je veći broj vreća s pijeskom kao obrana od mogućeg izlijevanja Neretve iz korita.

Vatrogasci Čapljina su tijekom jutra ispumpavali vodu širom grada, a u poslijepodnevnim satima krenulo se sa punjenjem vreća.

Preventivne mjere oko korita rijeke Neretve u Čapljini

Ipak vremenska prognoza ide na ruku stanovnicima ovih područja pa ne bi trebalo doći do nekog značajnog izlijevanja Neretve iz Korita.

(www.jabuka.tv/Foto: Klix.ba, Čapljinski portal)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.