‘Vođe’ u Mostaru: Čović otvorio konferenciju o preustroju političkog sustava BiH

BiH nema alternative, njezin euroatlantski put nema alternative, kao što nema alternative daljnji rad na jačanju socijalnih i ekonomskih tokova BiH – kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, otvarajući današnju konferenciju “Konsenzus o preustroju političkog sustava 20 godina poslije Daytona – realnost ili zavaravanje?” koja se održava u Mostaru.

Govoreći o povodu održavanja ove konferencije, Čović je kazao kako je današnji skup dobra prigoda “da se svi zajedno osvrnemo na proteklih 20 godina kako bi mogli planirati budućnost naše BiH”.

– Sasvim sam siguran da ćemo danas iznijeti različite stavove kako smo doživjeli proteklih 20 godina i kako vidimo kratkoročnu i dugoročno budućnost BiH, ali jedno je sasvim izvjesno, a to je pravna i ekonomska cjelovitost BiH – istaknuo je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Dodao je kako je u BiH potrebno stvoriti ambijent kako bi, oni koji će sutra biti nositelji vlasti, imali dobre uvjete da BiH prednjači na Balkanu i u regiji, a sve “kako bi naši mladi ljudi ostajali u BiH”.

– Siguran sam da je to prije svega odgovornost nas koji smo u naredne tri godine preuzeli obvezu voditi BiH i preokrenuti je u novom smjeru – poručio je Čović, istaknuvši kako je potrebno BiH reorganizirati na racionalan način kako bi bila učinkovitija i kako bi osigurala jednakopravnost svih naroda u BiH ali i ostalih koji u njoj žive.

Na skupu, uz Čovića, sudjeluju član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz RS-a i predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić, zatim Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Mladen Bosić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Srpske demokratske stranke, Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, te Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

U sklopu Konferencije održat će se dva panela. Prvi panel je na temu “Kako prilagoditi politički sustav potrebama svih građana Bosne i Hercegovine (pripadnicima konstitutivnih naroda i ostalima)?”, a drugi na temu “Uloga i odgovornost medija u izgradnji političkog konsenzusa oko prijepornih političkih pitanja”.

Po riječima Milana Sitarskog iz Insittuta društveno-političkih znanosti (IDPI) iz Mostara, Konferencija je usmjerena prije svega na ispitivanje mogućnosti konsenzusa oko konkretnih institucionalnih promjena na razini ustava BiH i FBiH te izmjena Izbornog zakona BiH.

Na pitanje što očekuje od ove konferencije, Sitarski je u izjavi za Fenu kazao kako očekuje „mapiranje mogućnosti konsenzusa“. Smatra kako se do sada pričalo samo o 20. godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma, no uglavnom samo na načelnoj razini – za ili protiv.

– Mi pokušavamo da u fokus stavimo detaljniju razinu, odnosno da vidimo postoji li mogućnost konsenzusa oko konkretnih izmjena političkog sustava kako bi se otklonile njegove identificirane manjkavosti – kazao je Sitarski, naglasivši kako je osnovna teza ove konferencije da konsenzus mogu sklopiti i provesti isključivo domaći akteri i to politički koji imaju legitimitet i unutar svojih konstitutivnih naroda, a i unutar države kao cjeline.

(Fena | Foto: Domagoj Ledić)


8 komentara

 • Jedini vodja koji je hodao i jest na Zemlji je Ješua Nazarecanin, Isus, Krist – Bozji Pomazanik, Bozji Sin, Bog u jedinstvu s Bogom Ocem i Bogom Duhom Svetim.


  Ova minimanipulacija pa su vodje pod navodnicima je suvisna. Nit vode nit navode, samo zavode.

  • Nastranu što su ovi korumpirani i nesposobni da vode državu, vode i zavode ovaj napaćeni narod…ti si zatupljen i zaveden puno gorom ideologijom i vođom.

   • Nacin odogovaranja na osobnoj razini koji je ispod dostojanstva bilo koje osobe upucen bilo kojoj osobi (sa ovim -zatupljen i zaveden) govori o tome gdje gdje se ova osoba ”češe”. Upravo tamo gdje se ima potrebu ”češati”.
    Tko o čemu, čemu o ideologiji?!?
    Ajd sad-savjetić-> idi ucit (o ) termine/ima i stvarnosti. Do komentiranja.

 • Ovo je sastanak,kako vladati narednih 10-20 god.a ništa ne raditi,a narodu prodavati maglu,biti će bolje,preustroj,funkcionalnija država itd. Ovim političarima,njihovoj rodbini i stranačkim poslušnicima nikad nije bilo bolje. Zato oni ništa i nikada neće mjenjati,jer svaka promjena i reforme zakidaju u njihova prava.Jedno lijepo druženje,ručak,večera naravno opet u rest.kod dobr.prijetelja Dragana Čovića. Tako će biti u Sarajevu kod Bakira,Radončića u RS-oj kod Dodika,Ivanića itd. Trla baba lan da joj prođe dan,a narodu neće biti bolje.

 • Čova, jedno od tvojih predizbornih obećanja bilo je “TV KANAL NA HRVATSKOM JEZIKU JOŠ U 2015. godini. Imaš još mjesec i pol. Pa da vidimo jesi li lažo.

 • Čoviću u predizbornoj kampanji punim ustima si obećao zalagati se za branitelje i vratiti branitelje na plaću koju im je skinuo Helez nepravedno za vrijeme svog mandata. Hrvatima to pravo uskratio i povoljne mirovine zbrisao ili popolovio. Čoviću na tebi je odgovornost da zaštitiš branitelje i nepravdu što prije ispraviš. U Širokom je Begić ključnu igru odigrao i stao ispred branitelja a mi u Mostaru imamo ministra za branitelje pa pomozite možete ako hoćete.

 • Čoviću samo tako, ti jedini braniš i brineš se o nama Hrvatima. Hrvatino jedna velika poživi ti nama sto godina. Imaš od mene uvik glasova, ako triba i na neviđeno jer ti si nama pravim Hrvatima ćaća i bog. Živio Čović, živila HDZ-a!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.