Ruta izbjeglica: Od Trebinja preko Mostara, ŽZH-a, HBŽ-a i USŽ-a

Federalna uprava Civilne zaštite zatražila je pod oznakom “hitno” informaciju oko potencijalnog smještaja izbjeglica ili njihovog transporta preko teritorije Federacije BiH nakon što je Vijeće ministara donijelo plan hitnih mjera za osiguranje dodatnih kapaciteta i upravljanja prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica, piše Večernji list.

Taj dopis, koji je potpisao direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, upućen je svim općinskim i gradskim službama Civilne zaštite, kao i županijskim upravama.

Podsjetimo, počelo se nagađati kako će u Grudama ponovno biti otvoren centar za prihvat izbjeglica, što načelnik općine Ljubo Grizelj demantirao.

Mimo znanja državnog tima

Na ovaj Solakov zahtjev, piše Večernjak, o masovnom prikupljanju podataka za smještaj izbjeglica i migranata radi se mimo znanja državnog tima koji bi trebao koordinirati sve poslove vezana uz novi rasplet događaja. Po tim navodima iz dokumenta radi se o dva pravca za koje se ne zna tko ih je odredio.

Dva koridora

”U pitanju su Sjeverni i Južni koridor. Sjeverni koridor se po tim navodima proteže od Bijeljine – Bosanske Posavine – Republike Srpske i Unsko-sanske županije”, prenosi Večernjak navode direktora Solaka.

Drugi potencijalni pravac preko kojega bi se usmjeravale izbjeglice, po Solaku, je Južni koridor koji bi vodio od Trebinja preko Mostara, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije te južni dio Unsko-sanske županije. Uz to je zbog tog migrantskog vala FUCZ pozvao sve općinske i gradske službe Civilne zaštite, kao i županijske uprave Civilne zaštite da izvrše pregled svojih planova evakuacije i planova zbrinjavanja.

Prikupljanje podataka

Zbog moguće novonastale situacije Federalna uprava Civilne zaštite prikuplja podatke o lokacijama na otvorenom prostoru gdje bi se mogao uspostaviti privatni kamp za zbrinjavanje izbjeglica, zatim lokacije kolektivnih centara u FBiH po općinama i gradovima s procjenom broja ležaja u dvoranama ili postojećim kolektivnim centrima. Traženi su i podaci oko postojećih kapaciteta za osiguranje odgovarajućeg broja šatora ili kontejnera za smještaj izbjeglica i migranata, kao i poljskih kreveta, kompleta posteljine, pokretnih mobilnih čvorova te cisterni za opskrbu vodom.

Podsjećanja radi, u kolovozu je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila kako će BiH primiti izbjeglice u Centru za readmisiju u Salakovcu.

(www.jabuka.tv)


28 komentara

 • Eto idu kudan su njihovi poklali hrvate od 91 do 93 treba gamad pobit njihove zene ratuju a mudonje muslimanske bjeze……

 • Nasi hrvati moraju ici u evropu da zarade kruh za djecu a nasa gamad oce da hrani izbjeglice nasim kruhom…probudite se hrvati i branimo nase prije nego nam krizeve pogaze,,,,,,,,,,

 • NE ŠALJITE IH IZ BOSNE PA TAMO IH IMA OD 90 TIH I NARAVNO DAJTE IM POSAO DA RAZMINIRAJU PO BOSNI BIT ĆE VAM ZAHVALNI ZA POSAO A I MI ĆEMO REZULTATIMA BITI ZADOVOLJNI

 • uputiti ih na vinjane gornje ,
  tamo nama hrvatima iz bih otvaraju gepeke , ogledalima pregledavaju ispod vozila , tretiraju nas kao ološ
  ONI sa bliskoga istoka će odmah dobiti hranu ,vodu , deke a možda ih i dočeka ranko
  hvala hrvatska

 • koji ste vi idioti, oni su i onako samo u prolazu i nek prođu, nemaju nikakve veze s nama, nek se s njima bore oni koji su ih i pozvali (Merkelica)

 • za mali domobran..
  Potpuno si u pravu.Neki dan sam tako izmaltretiran na tim GVinjanima da to nije normalno..Takvo ponižavanje nikada nisam nigdje doživio a putujem 40 godina i prelazio sam granice po cjelom svijetu.Inače nikada nisam u životu napravio nikakav prekršaj.Onaj u prvoj kućici kaže onom cariniku”ovoga”..Valjda zato što sam iz Širokog,šta li?Isto tako bio sam ako im to uopće išta znači u njihovoj lijepoj na.bojištu.Ma nabijem ih na k,jer to nije bilo normalno ophođenje,normalno postupanje..odvaljuje seljačina tapacirunge po autu ko da mu je ćaćino.Ko ih j.i treba im stotinemtisuća ovih pa ćemopet počet kukumakat i zvat nas.Nikad više nećemo nasjest ko 92,93.

 • za opet
  ja u dva dana doživim isto postupanje ,osjećao sam se ko ciganče
  kad sam na vinjanima provezao top ti balavci su još bili u ćaćinim ja….

 • je moj domobran,svršavaju ko stoka po nama,evo prije 5 min.završila utakmica u Parizu Francuska-Njemačka..bombe,pucnjava,veliki Holande bježi ko zadnja šuga po svom.glavnom gradu..koja sramota i sprdačina od EU,od svega.kako sam i rekao prije par sati u komentaru mogli bi se o sebi zabavit,meščini da je otpočelo iako ja nisam neki prorok.Pa ko ima imalo pameti vidi da je vrag odnio šalu..čitam danas ruta kroz MZH.Malo morgen..nek mi zgazi na duvan.na dvorište metak mu je u vri.boga.Ili nek mi taj EU koji ne može čuvat.svoju granicu isplati milijun i odo ja na Greland,Island,Oni bi izgleda tuđim.kur.em.gloginje mlatili.Dabogda nikad ne vidjela moja djeca ovakvu EU.Pa i G.Vinjane ako mi neki drkadžija drsko razvaljuje auto kod pregledavanja.Neka radi svoj posao jednako na meni ,mom djetetu ali.boga mi i na 400 tisuća ovih islamista koji navaljuju.Nego nas j.do kosti a ove puptaju.Pa jeli normalno ovo,ima li iko normalan.da ovo pročita u HR.posebno u toj carinskoj službi.Katastrofa su ,tim više što ja i moja obitelj ima više imovine.u HR nego on i sva njegova rodbina.A ako hoće znati i članova uže obitelji imam više nego.on..da ne govorim o HR putovnici,osobnoj.Nego ovih dana su im crbeni kmeri naredili osvetu prema nama Hrvatima iz T.Hercegovine zbog ova 3. mandata koje im.je narod ovdje dao HDZ-u.Kako su jadni i providni da mi se gade oni njihova politika pa ako hoćete i moral.

 • europljanin,kao građanin koji pripada ovoj zemlji osjećam se jadno,šugavo i poprilično frustriran ovim.Mislim da je večeras isto i Njemcu i Francuzu i Rusu i Poljaku i Talijanu,bilo kome.Ovo gledam na tv što se događa u Parizu i ovo je ludilo.Još ih želiš Merkelice?Ok,vodi ih doma,kući samo otkud ti pravo da ovo radiš i kumuješ ovome.Potpuno žena prodimila.Vrlo brzo će morati doći do reakcije i onda je potpuni kaos.Sami smo si krivi.E MOJA EUROPO I EUROPLJANI..

 • vidite kako atomski fizicari ratuju po psrizu,pa ih jos zamotajite u deke i grijte…uzas…gori su zlocin napravili ovi sto su dopistili ovaj kaos

 • Ovi napadi u parisu su odgovor na kurvarsku politiku engleza francuza amerike rusije. Ko je jeo govna sa kolonijama u proslosti. Najvise englezi i francuzi. Sjetite se. Ko je stvori sadama huseina, gadafija, i ostale arapske tiranine? Amerika i ekipa da bi jeftino dobivali naftu. Gdje god se umjesaju amerika i rusija svaka drzava ostane u kaosu. Englezi su iza 1. Svjetskoga rata mjesali se u unutarnje stvari zemalja blitskoga istoka i jeli govna. Kako ste tako glupi. Zasto arapski teroristi alkaida islil itd ne napadaju gradove u juznoj americi niti diranju njihove gradjane? Jer argentina brazil itd ne jedu govna po svijetu kao englezi francuzi itd i ne pjuvaju tudu vjeru. Sve nase hr vojnike iz afganistana odmah vratiti kuci nemaju tamo sto raditi tamo im nije mjesto.

 • Tko je mlad neka vidi na you tubeu 1990. zaustavljanje tenkova,tada smo goloruki stali pred čelik.
  SAD ĆE MO STAT PRED OPASNE NAMJERE ISLAMSKIH FUNDAMENTALISTA…

  NEMA PROLAZA NEMA PROLAZA

  • Nažalost, netko će dobiti lovu da dođu, vjerujte mi! kroz neko vrijeme će postati jeftina radna snaga dok ih se ne namnoži toliko da će nas prešišati količinski. Onda jao i pomagaj.

 • Prije otprilike dva miseca iša san na more, dva ,tri dana ,zajedno s obitelji. I onda dođoh na granicu , a neki mlađi carinik ili policajac glumi majmuna i kaže mi otvatraj prtljažnik. Neman ništa skriveno kažen mu,čak ni hranu nikakvu nisam nosio, osim nešto hladna pića da se nađe uz put. Kaže meni taj idiot ili majmun , ako ti nađen ikakav alat u gepeku,vratit ću te nazad. Gledan ja majmuna i ništa mi nije jasno. Desetine tisuća muslimana i crnčuga iz afrike prilaze granicu di god in padne na pamet ,ko da su u Nigeriji,a on meni ovde u Hercegovini veli, ako ti nađen ikakav alat,vratiću vas nazad. Valjda je kreten mislio da san poša na more na bauštelu. Ponižavajuće se odnose prema nam ovi Milanovićevi i Ostoje Rankovića dresirani psići. Treniraju na nama strogoću, dok im ovi arapi i crnčuge prid nosom razvaljuju državnu granicu i donose razne zarazne bolesti i terorizam. Ne daj Bože da ova komunistička fukara i titina komunistička kopilad ponovo osvoje vlast uz pomoć Mosta. Rasturit će Hrvatsku za četiri godine iduće. Dobro je rekao sinoć u nekoj emisiji na HTV.Tihomir Dujmović.Citiram:ako ovi ostanu na vlasti u Hrvatskoj iduće četiri godine , od Hrvatske neće ostati ni kamen na kamenu. Završen citat.U konačnici samo je jedno zaboravio reći ili navesti.
  za te crvene komuniste -fašiste,Hrvatska je neželjena , slučajna država i oni će učiniti sve što je u njihovoj moći da je razbiju i unište. Oni nikada nisu Hrvatsku željeli, ona -Hrvatska je njima kao izraslina na tijelu i učinit će sve da tu izraslinu amputiraju.Na nama Hrvatima je da ih u tome onemogućimo i da Hrvatsku vratimo u ruke onih koji je vole , koji je cijene i koji su za nju ginuli-dok su ovi drugi (crveni)dezertirali i kao zadnje kukavice spašavali vlastito komunističko dupe zadojeno velikosrpstvom.

 • Koji je to hrvatsku mozda ovi iz hdz sto su rasturili hrvatsku privredu. HDZ KRČMA-artikal cijena:
  1. Fimi media 80 milijuna Kuna steta.
  2. Afera HFP 630 milijuna kn.
  3. HR Autoceste 25 milijuna kn,
  4. Afera Hypo banka 5 milijardi kn,
  5. Afera podravka 350 milijuna,
  6. Afera Spice oko 400 milijuna kn,
  itd itd da ne pisem dalje. Vidi se kako hdz hrvatine vole hrvatsku haha koja Domoljubna koalicija po cemu kome to ime koga lazu? HDZ i ekipa KRADOLJUBNA koalicija to im je pravo ime..

 • anonimo,čuj.”privredu”.Iš nonomo..nego evo od ovih 8 u Parizu dva ušli ko izbjeglice..Draga Angela,dragi Ostoja,Zoka..primite sebi ubuduće sve u kuću na spavanje ako želite ali to što radite nije normalno..Poslati 100 tisuća vojnika na granicu Grčke i Turcije i gotovo.da nemože ni vrabac ući.Tako i tamo kod Lampeduze..ma goni ovo ovo je užas šta rade.

 • Posten uvijek nastrada a teroristi uzmu majci dijete iz ruku da udu u vlak ili bus mislim na izbjeglice , njima nista nije sveto.Neka njihovi gosti idu gdje su pozvani a nepozvanu gostu neka ide odakle je posao .
  Nemaju oni nikakve kampove pravit u Hercegovini i u Bosni su napravili jada ,svak ih se boji a zasto jednostavno nek brane svoj dom.
  Daleko im puti bili puno njih su posli krivom namjerom na zalost su teroristi a ima i sirotinje nikom na celu ne pise?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.