Vlasti žele Gavrila Principa na grbu

Vlasti većinske srpske općine Bosanskoga Grahova iz jugozapadne Bosne najavile su da će na službeni općinski grb staviti lik Gavrila Principa, atentatora na austrougarskoga prijestolonasljednika Franju Ferdinanda u Sarajevu 1914. godine, što je u utorak izazvalo oštre reakcije tamošnjega HDZ-a BiH, koji se protivi toj inicijativi.

Načelnik općine Bosansko Grahovo Duško Radun iz Srpske napredne stranke (SNS) objavio je da će se na grb općine staviti lik Gavrila Principa. Njegova stranka zajedno sa SDS-om ima većinu u vijeću. HDZ BiH, koji ima dvojicu vijećnika, ocijenio je kako se radi o jednostranom potezu koji bi mogao dodatno pogoršati odnose između triju naroda.

Pozivamo načelnika i stranke zastupljene u Općinskom vijeću na dijalog, kako donošenjem ishitrene i jednostrane odluke ne bi došlo do remećenja međususjedskih i međunacionalnih odnosa, što ne bi donijelo ništa dobroga u ionako zategnutim odnosima među konstitutivnim narodima u BiH, navodi se u priopćenju općinskoga HDZ-a BiH u općini Bosansko Grahovo.

Pri tome su istaknuli kako bi grb općine trebao sadržavati zemljopisne, prirodne i povijesne odredenice koje bi bile prihvatljive svim građanima.

Iz ove su stranačke organizacije osudili i nedavno održavanje komemoracije povodom stogodišnjice smrti Gavrila Principa ističući kako je taj skup iskorišten za širenje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Gavrilo Princip, podrijetlom Srbin iz Bosne, rođen u mjestu Obljaj kod Bosanskoga Grahova, bio je kao pripadnik terorističke organizacije “Mlada Bosna”, vođen idejom izdvajanja južnih Slavena iz tadašnje Austro-ugarske monarhije, atentator na austrougarskoga prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, koji je izveo hicima iz pištolja u središtu Sarajeva 1914. godine, što je bio formalni povod za izbijanje Prvoga svjetskoga rata.

Nakon uhićenja umro je u austrijskom zatvoru 1918. godine.

(Hina | Foto: Grafit u Beogradu)


5 komentara

  • zbog idiota cela srbija spaljena poklana proterana u grcku i albaniju.odavno vam je on grb’acu.on nije revolucionar vec kreten!

  • da nije gavrila, Hrvatska bi uskoro dobila autonomiju unutar Austrijskog carstva i to sa BiH u svom sastavu koja bi se kasnije vrlo lako moguće osamostalila ali i da je ostala u sklopu Austrije, bilo bi nam kao Velšanima ili Škotima sa Engleskom… dakle nekakva Unija u najgorem slučaju… ali naglašavam, bila bi BiH u sastavu Hrvatske što je apsolutno prihvatljivo no … četalj želi što nije njegovo pa makar ubio…ništa novo od njih

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.