Vlasti u Sarajevu izbacuju na ulicu nogometnu legendu Predraga Pašića

Legendarni nogometaš 61-godišnji Predrag Pašić, koje u sezoni 1984./1985. predvodio Sarajevo do naslova prvaka bivše Jugoslavije, mogao bi biti izbačen na ulicu nakon što je Općinski sud u Sarajevu donio odluku o oduzimanju stana i poslovnoga prostora kojeg je koristio.

Ovim rješenjem o izvršenju mi se oduzimaju poslovni prostor i stan u kojem živim sa svojom suprugom, a čija vrijednost ne pokriva izmišljeni dug na ime najamnine za navedeni prostor, koji i nije vlasništo općine Centar u Sarajevu. Zbog problema oduzetog stadiona ja sam nezaposlen. Moja supruga i ja smo imali nekakav prihod od prostora pa su nam i to oduzeli. Mi smo praktično bez imovine i bez mogućnosti da možemo normalno živjeti, kazao je Pašić, čiju izjavu u srijedu prenose bosanskohercegovački mediji.

Pašić je dobio stan prije više od 30 godina od bivšeg gradonačelnika Sarajeva Ante Sučića kao zaslužni sportaš, a kao stvarni vlasnik nekretnine u gruntovnim knjigama je naveden jedan pokojni sarajevski Židov.

Općinski sud u Sarajevu, na zahtjev općine Centar, donio je u lipnju ove godine odluku o oduzimanju stana i poslovnoga prostora kojeg je Pašić godinama koristio. Pašić je rekao da se je sudski spor vodio bez njegova znanja te da mu je uskraćeno pravo obrane, a rješenje o izbacivanju na ulicu dobio je prije nekoliko dana.

Ne znam ni što ću, ni kako ću. Ja sam očajan čovjek, u takvom sam stanju da ne mogu ništa ni govoriti, rekao je Pašić. On je napomenuo kako je sreća što je sud na odmoru tijekom srpnja pa će se konačno izvršenje vjerojatno dogoditi za mjesec dana, javlja Hina.

U sezoni 1984./1985., kada je predvodio Sarajevo do naslova prvaka, Pašić je izabran za najboljeg igrača Prve lige bivše Jugoslavije. U dresu Sarajeva igrao je deset godina, a još je igrao i za Stuttgart te Muenchen 1860, u kojem je 1988. okončao igračku karijeru. Za reprezentaciju Jugoslavije skupio je deset nastupa.

Za vrijeme opsade Sarajeva (1992.-1995.), kojeg je u okruženju držala vojska Republike Srpske, ostao je u glavnom gradu BiH te je otvorio školu nogometa Bubamara u kojoj su trenirala djeca svih nacionalnosti. O Pašićevoj školi nogometa je 2012. godine bivši napadač Manchester Uniteda Eric Cantona snimio dokumentarni film, koji je emitiran u okviru serijala Nogometni buntovnici.

Prije nekoliko godina vlasti u glavnom gradu BiH su Pašiću oduzeli lokalni stadion na kojem su trenirala djeca iz njegove škole nogometa, i tada je Pašić otvoreno optužio sarajevske čelnike da mu to čine zato što nije bošnjačke nacionalnosti.

O svemu se oglasila i Općina Centar

Općina Centar Sarajevo raspolaže poslovnim prostorom u Ulici Koševo 14 površine 115 metara četvornih, koji od 1991. godine bez pravnog osnova koristi Predrag Pašić, priopćeno je iz te sarajevske općine.

Općina Centar Sarajevo je u skladu s pravima i obavezama utvrđenim zakonom pozvala Predraga Pašića na preugovaranje zakupa predmetnih poslovnih prostorija na što se on nije odazvao, već je prema informacijama kojima Općina raspolaže pokrenuo tužbu protiv Morica Alkalaja, izvornog vlasnika, radi utvrđivanja prava vlasništva putem dosjelosti.

Pravomoćnom i izvršnom presudom Općinskog suda u Sarajevu, tuženi Predrag Pašić je dužan Općini Centar kao tužitelju predati u posjed poslovne prostorije koje se nalaze u Ulici Koševo 14. S obzirom da Predrag Pašić nije izmirivao obaveze prema Općini, presudom je obavezan da isplati iznos od 184.000 maraka.

Općina naglašava da je Predrag Pašić sve vrijeme navedene poslovne prostorije neovlašteno izdavao u podzakup trećim osobama te da je i u presudi Općinskog suda u Sarajevu navedeno da se na ovaj način imenovani neosnovano bogatio. Prema dokumentaciji koju Općina ima u posjedu, Pašić je navedene poslovne prostorije izdavao u zakup po mjesečnoj cijeni od 2.500 KM.

Uzimajući u obzir doprinos Predraga Pašića u razvoju sporta i promociji Bosne i Hercegovine u svijetu, načelnik Nedžad Ajnadžić je u želji da se iznađe najbolje moguće rješenje za nadilaženje ove situacije razgovarao s Pašićem, koji je ipak ostao pri svojim svojim stavovima da nema obaveza prema Općini Centar te da će svoja prava tražiti putem suda.

Kada je u pitanju Pašićev stan površine 67 četvornih metara čiji je stvarni vlasnik, Općina napominje da je Pravobraniteljstvo Općinskom sudu podnijelo prijedlog za izvršenje presude na navedenoj nekretnini, ali nikakve radnje u ovom izvršnom postupku još nisu poduzete.

Dakle, Općina Centar Sarajevo nema namjeru Pašiću oduzeti krov nad glavom, ali s obzirom na dugovanja koja su presuđena, a u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, ovaj slučaj mora biti priveden kraju na način da se ispoštuju sve zakonske obaveze i sudske odluke, a imenovani je dužan kao i svaki drugi građanin da u skladu s obavezama utvrđenim sudskom presudom te obaveze na odgovarajući način i izvrši.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.