Vlasnik Zare: Čovjek koji je zamijenio Billa Gatesa na mjestu najbogatije osobe na svijetu

Amancio Ortega dosta je povučen radoholičar, koji je unatoč velikom bogatstvu, malo kome poznat van svoje industrije. Više od 25 godina nije bio na godišnjem odmoru, redovito ruča sa svojim zaposlenicima u kafeteriji Inditexa, a kada je u pitanju odjeća, njegova uniforma podrazumijeva sive traperice, majicu sa ovratnikom i cipele, klasičan europski poslovni ležerni look.

Ovaj Španjolac je modnog diva, high street brand Zaru, osnovao s tadašnjom suprugom 1975. godine, a danas je njegova maloprodajna kompanija Zara dio Inditex grupacije koja uključuje i brandove Massimo Dutti, Pull&Bear, Stradivarius, Zara Home…

Nedavno su dionice Inditexa porasle za 2,5 % zbog čega je njegovo bogatstvo prema pisanju Forbesa naraslo na 79,5 milijardi američkih dolara. Neto vrijednost imovine Billa Gatesa je 78,5 milijardi američkih dolara. Ono što je Ortegi donijelo planetaran uspjeh činjenica je da je kreirao lanac trgovina u koje je modele inspirirane onima viđenim na modnim pistama Londona, Pariza, Milana dostavljao u najkraćem mogućem roku po pristupačnim cijenama. Sa sjedištem kompanije na sjeverozapadu Španjolske, proizvodnju je najvećim dijelom zadržao upravo u Španjolskoj. Novi komadi u trgovine dolaze dva puta tjedno, sve to na osnovu feedbacka kupaca koje Ortega dobiva dva puta na dan. Ortega danas posjeduje 59% kompanije, njegovo dvoje djece koje je imao s prvom suprugom imaju još 6%, a njegova druga kćerka, Marta iz drugog braka, jedina danas uistinu i radi unutar kompanije i ima sjajne predispozicije za daljnji rast.

U slobodno vrijeme, Ortega uživa u jahanju i posjeduje konjički centar u Finisterre u Galiciji, u Španjolskoj. Kupio je najviši neboder u Španjolskoj, Torre Picasso u Madridu za 536 milijuna američkih dolara. On posjeduje i ekskluzivni hotel u Miamiju, koji se smatra jednim od najboljih luksuznih hotela u SAD-u. Ortega vozi luksuznu limuzinu Audi A8, a posjeduje i Global Express BD-700, kojeg su za njega dizajnirali inženjeri iz Bombardier, jedni od vodećih proizvođača luksuznih privatnih zrakoplova. Cijena zrakoplova? 45 milijuna američkih dolara.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.