Vlasnik stolačke tvrtke za preradu tužit će BiH sudu u Strasbourgu – Jabuka.tv

Vlasnik stolačke tvrtke za preradu tužit će BiH sudu u Strasbourgu

Hrvatski poduzetnik Josip Žuvela, koji je u Bosnu i Hercegovinu investirao milijune maraka, najavljuje da će BiH tužiti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog diskriminacije koju je doživio kao vlasnik tvrtke koja već 15 godina posluje u Stocu.

Ovaj poduzetnik za Klix.ba kaže kako je njegovoj tvrtki koja se bavi preradom ribe u Stocu bio zabranjen rad jedan mjesec zbog koronavirusa, što je uzrokovalo gubitak od 150 tisuća eura, nakon čega su mu odbile pomoći sve institucije samo zato što nema državljanstvo BiH.

Prije 15 godina kupio sam tvrtku u Stocu i pokrenuo preradu ribe, prvi sam iz Bosne i Hercegovine hranu izvezao u Europsku uniju. Bio sam zadovoljan poslovanjem, iako sam od samih početaka nailazio na brojne administrativne probleme, s tim sam se uspješno nosio i razvijao tvrtku koja sada zapošljava 100 osoba, od kojih je više od 90 posto žena, kaže Žuvela govoreći o svojoj tvrtki koja je registrirana i djeluje kao pravni subjekt BiH.

Naglašava da je u tvrtku uložio više od tri milijuna eura, da uredno plaća porez, sve doprinose i zapošljava ljude iz oba bh. entiteta, te da su mu u toj tvrtki dobrodošli radnici bez obzira na nacionalnost, zbog čega ni slutiti nije mogao kakvu će diskriminaciju doživjeti on kao investitor od institucija u toj zemlji.

U lipnju nas je zadesila korona, o čemu su svi mediji tada izvještavali. Imali smo 80 ljudi pozitivnih na koronavirus od 100 zaposlenih, a među njima sam zaražen bio i ja. Tada smo dobili zabranu rada od Vlade HNŽ i mislim da je moja firma jedina u BiH kojoj je zbog toga onemogućeno da radi. Morali smo staviti ključ u bravu jedan mjesec. Kad sam se oporavio i vratio u pogone, konstantno sam imao provjere policije koja me tretirala kao da sam kriminalac, a ne vlasnik tvrtke, iako sam svima pokazivao test da nisam pozitivan, priča Žuvela šokiran iskustvom koje je doživio.

Kad je sve to prebrodio i vratio se u pogone da radi, tvrdi da mu je roba tada bila u zrenju, jer nije mogla biti propisno tretirana zbog zabrane rada, pa mu je tako propalo robe u vrijednosti od 150 tisuća eura.

I to smo prebrodili, uhvatili se posla i počeli raditi, ali kako je veliki broj radnika još bio u izolaciji, tražio sam pomoć Zavoda za zapošljavanje u Mostaru za radnike, kojima sam garantirao, uz dobru plaću, sve doprinose i prijevoz od Mostara i nazad, ali mi nisu izašli ususret, niti se potrudili da mi pomognu u vezi s tim, tvrdi Žuvela.

Nakon toga doživljava novo razočarenje, kada se obratio Vladi HNŽ tažeći da im participira dio sredstava kroz korona-zakon, računajući kako ispunjavaju sve uvjete, jer su, usprkos svim nedaćama, radnici konstantno bili plaćeni kao i svi doprinosi.

Nisam dobio nikakvu pomoć, a zaprepastio me odgovor Vlade HNŽ-a da sam mogao raditi iako su mi oni zabranili rad i to pismenim dokumentom, pojašnjava Žuvela pokazujući dopise koje je slao i odgovore koje je dobivao.

Niz razočarenja investitora iz Hrvatske ne staje ni tu, jer, tvrdi on, doživljava novi udarac od Vlade Federacije BiH, gdje je aplicirao na natječaj za participaciju nastalih gubitaka uslijed koronavirusa.

Na tom natječaju mene nisu ni uzeli u razmatranje, iako sam svu dokumentaciju uredno dostavio. Kada sam tražio objašnjenje za to, dobio sam odgovor da ja ne mogu dobiti pomoć jer nisam državljanin Bosne i Hercegovine. Njima nije važno što je moja tvrtka pravni subjekt BiH i što zapošljava ljude iz ove zemlje, plaća porez i sve doprinose, bitno je da sam ja kao vlasnik strani državljanin i zbog toga su odlučili da mi odbiju pomoći. Nisam mogao vjerovati što se događa i kakva diskriminacija vlada prema stranim investitorima baš u zemlji koja stalno naglašava kao želi privući strane investitore, govori ogorčeni hrvatski poduzetnik.

Naglašava da se ne može pomiriti s tim što mu se događa, niti prihvatiti da bude u toj mjeri diskriminiran, pa će poduzeti sve zakonom predviđene mjere da se izbori za svoja prava.

To što se meni događa nije u redu, to nije dobra poruka ni drugim stranim ulagačima. Moram reći da neću odustati od svojih prava. Više nije stvar ni u novcu, nego u tome da se ne smije dozvoliti takva diskriminacija nekome tko je došao ovdje čestito raditi i ulagati. Obratit ću se svim institucijama Europske unije i neću stati do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, poručio je hrvatski poduzetnik Žuvela.

Na kraju, dodaje kako se često postavlja pitanje zašto u BiH nema investicija ni proizvodnje, a odgovor je, tvrdi, jasan iz njegovih problema, politika države to jednostavno ne dozvoljava.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.