Vlada ŽZH u prošloj godini isplatila više od 1,3 milijuna maraka za sudske presude

Budući da je Vlada Županije Zapadnohercegovačke rebalansom proračuna za 2018. godinu stavku koja se odnosi na isplate sudskih izvršenja uvećala za milijun konvertibilnih maraka, posljednjih mjeseci intenzivirana je isplata zahtjeva po ovoj osnovi.

Prema informacijama iz Ministarstva financija ŽZH, od 1. siječnja 2018. do 22. siječnja 2019. godine na osnovi sudskih izvršenja isplaćena je 1,316.150,21 KM, piše Večernji list BiH.

Iz ovog ministarstva navode i kako je plaćanje vršeno temeljem redoslijeda zaprimanja pravomoćnih sudskih ovrha koje su teretile transakcijski račun.

Posljednjim plaćanjem došli smo do 1. siječnja 2015. godine s ovrhama po redoslijedu zaprimanja, kažu iz Ministarstva financija ove županije.

Budući da su tijekom prošle godine i početkom ove vršene isplate za presude koje se odnose na 2011. i 2012. godinu, najveći broj odnosio se na prosvjetne djelatnike.

Tužbe podnesene 2013.

Isplata koja je obuhvaćala djelatnike škola u 2018. godini iznosi 907.015,80 KM i tom prilikom isplaćene su glavnica i kamate za oko 250 osoba, navedeno je iz Ministarstva financija ŽZH.

Prema tvrdnjama sindikata prosvjetnih djelatnika, riječ je o dugovanjima koja su nastala 2011. i 2012. godine uslijed nepoštivanja određenih dijelova tadašnjeg kolektivnog ugovora. Tužbe su podnesene 2013. godine, a sudovi su presudili u korist zaposlenika u osnovnim i srednjim školama ŽZH.

Prosvjetni djelatnici koji imaju svoje presude ne trebaju ništa dodatno poduzimati, trebaju samo čekati kad će na njihov račun biti uplaćen presuđeni iznos, to ide po automatizmu onako kako su presude postajale izvršne, kaže Vesna Ćorluka, predsjednica Neovisnog sindikata osnovnih škola ŽZH.

Novi kolektivni ugovor

Dodaje kako, prema njezinim informacijama, ukupna dugovanja po osnovi tužbi prosvjetnih djelatnika u ovoj županiji iznose oko 3 milijuna konvertibilnih maraka.

Resorni ministar Toni Kraljević naglašava kako će se kontinuitet isplate sudskih presuda nastaviti i tijekom ove godine. Naime, u proračunu za 2019. godinu u ove svrhe planirano je 500.000 maraka, međutim, za očekivati je, s obzirom na iskustvo iz 2018. i činjenicu da je isplata sudskih presuda u samom vrhu prioriteta Vlade ŽZH, da bi taj iznos u slučaju rebalansa proračuna mogao biti uvećan.

Podsjetimo i na činjenicu kako od potpisivanja kolektivnog ugovora, koji je trenutačno na snazi, odnosno od kolovoza 2017., nije bilo tužbi prosvjetnih djelatnika budući da Vlada ŽZH isti u potpunosti poštuje.

Kako navedeni kolektivni ugovor istječe u veljači, Vlada ŽZH još krajem prošle godine počela je pregovore s predstavnicima sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja ove županije o usuglašavanju novog kolektivnog ugovora.

(www.jabuka.tv)


21 komentar

 • E moj cosicu. Jesi govorio nekad ih nece naplatiti. Osjecas li krivicu sto si ostetio proracun za nekoliko milijuna. Zatezna kamata je 12% godisnje. Da imas odgovornosti dao bi ostavku.

 • KADA ĆU JA DOĆI NA RED ZA ISPLATE TUŽBI OD PREKO 10 GODINA MISLIM RIJEŠENJA OD 10 GOD ALI NE OD ŽUPANIJE OD GRAĐANSKI LICA PRIJA ĆU UMRIJETI NEGO NAPLATITI A U OVIM SLUČAJEVIMA AKO JE DOBRA PROVIZIJA DOGOVORENA SUPER LOVE IMA SVAKOME PITAM SE KAKO MOŽE DRŽAVA DA POGRIJEŠI KADA ONA DONOSI ZAKONE TO ZNAČI JEDINO NAMJERNO

 • Drago mi je da su profesori došli, ne do dodatnog vec do ukradenog novca koji su im ovi iz zupanje oteli.
  Posto je zupanija izgubila tužbe po svim točkama zamislite kolike su to kamate.
  Znaci ovi iz županije su ostetili proračun!! #

  • Evo opet nepravda. Prosvjeta se i dalje cijeni, a policija ništa. Na istom proračunu i jedni i drugi ? E sada bi bilo pošteno da se i policiji isplati razlika bez sudskih troškova. Uštedite na proračunu! Koliko ste na taj način zakinuli ljude i koliko će im biti mirovine manje. Ma koga to briga ! Odgovorite ljudima. Netko se cijeni, a netko ponižava! Odgovori Ćosiću ?

  • Malo je vas pravi i redovno završenim fakultetom. Čast pojedinim profesorima koji su završili redovno. Koliko vas ima sa kupljenom diplomom?

 • E moja Kate, kako ne kopčaš. Nije to župnija uplatila prosvjeti. Uplatila je policija koja nije tužila. Vašim parama, vas zakinuli, umanjili vam plaće, a refundirati prosvjeti.

 • Tko je dao nalog da se ne poštuje kolektivni ugovor, pitanje je i gdje su novci završili 2011 i 2012 u što su utrošeni. Oporba sad treba reagirati i napraviti kaznenu prijavu protiv onoga sto je naložio nepoštivanje ugovora te mi staviti na teret sve kamate i sudske troškove. A gdje su još ostale presude i ovrhe što ih je županija i njezina ministarstva izgubila pokrenite i to pitanje pa budite prava oporba a ne čuvari fotelja

 • Stasu profesori bitniji od policajaca,kako vas nije sramota to uspoređivat pa vidite koliko radi prosvjeta u godini a da ne govorim kako i oni zavrsavaju po Međugorju skole i sl ,cast postenim i znanim,ali ima i u prosvjeti svasta i nisu krema drustva kako pojedini pisu,a u skolu isli da im bude lakse a ne ucjenjivat drzavu,

  • A koliko policija radi i sa koliko godina odlaze u povlaštenu mirovinu!?Uspoređivati profesora u bilo čemu sa policajcem je neprimjereno.
   Profesor ide u mirovinu sa 65 godina života i
   40 godina staža a vi?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.