Vlada ŽZH nezakonito nabavlja vatrogasna vozila?

Vlada ŽZH nas je ovih dana usrećila odlukom o nabavi vatrogasnih vozila, što bi bila hvale vrijedna odluka kad bismo bili sigurni da je sve po zakonu. Sudeći prema praksi njihovih partijskih kolega u drugim županijama, sumnjamo kako se radi prema zakonu”, napisali su iz Županijskoga odbora ŽZH Hrvatske republikanske stranke o nedavnoj odluci Vlade ŽZH da se nabave četiri vatrogasna vozila.

Kako navode iz Županijskoga odbora ŽZH HRS-a, iznos od 0,5 % svake neto plaće ide u fond za zaštitu i spašavanje. Oko 1% BDP-a svake općine, 0,5% BDP-a županije i do 0,1% BDP-a Federacije ide u isti fond. Na razini godine iznos prikupljenih sredstava je oko 12 milijuna KM.

>> Pročitajte i: Vlada ŽZH demantirala: Interventna vatrogasna vozila kupujemo zakonito!

Po pitanju utroška ovih sredstava, Zakon je jasan: sredstva se koriste isključivo za potrebe zaštite i spašavanja i ne predviđa nabavu opreme vatrogasnih i drugih jedinica.

Konkretno, Članak 183. Zakona o zaštiti i spašavanju i Odluka o uvjetima i načinu korištenja sredstava ostvarenih na osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća jasno definira da se ova sredstva ne koriste za opremanje profesionalnih i drugih vatrogasnih jedinica.

“Opremanje se može vršiti isključivo na osnovu Programa razvoja zaštite i spašavanja koje mora usvojiti Skupština županije i sredstva za te namjene moraju biti predviđena županijskim proračunom”, navode iz HRS-a Županije zapadnohercegovačke.

Pregledavajući dokumente Proračuna ŽZH 2017. i okvirnoga proračuna ŽZH za period 2018.-2020., niti u jednoj stavci nije predviđena nabava četiri interventna vatrogasna vozila. Jednako tako, Skupština ŽZH nikada nije usvojila niti razmatrala Program razvoja zaštite i spašavanja, što nas nimalo ne iznenađuje budući da je opće poznato kako je Skupština ŽZH, sa svojih sat vremena rada, najneaktivnija od svih u BiH, redovito krši Ustav, Zakone, pa čak i svoj Poslovnik o radu.

“Došli smo do zaključka kako se nabava istih, očigledno, planira iz namjenskih sredstava za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, što bi bilo protuzakonito. Do toga zaključka smo došli iz razloga što je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije i Uprava Civilne zaštite HNŽ-a na isti protuzakonit način uradila nabavu i opremanje vatrogasnih jedinica u ovoj županiji, za što postoje izvješća revizora i za što su pokrenute već određene istražne aktivnosti”, navode se u javnom priopćenju.

“Ovim putem postavljamo pitanje Vladi ŽZH, neka javnosti dadnu na uvid, iz kojih sredstava su planirali servisirati troškove nabave interventnih vatrogasnih vozila? Ukoliko se naš upit bude ignorirao, bit ćemo primorani podignuti kaznene prijave, jer ako oporba u Skupštini može tolerirati financiranje političkih kampanja novcem poreznih obveznika, mi ne možemo”, zaključuju iz Županijskoga odbora ŽZH HRS-a.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.