Vlada RH će sufinancirati obnovu širokobriješke Gimnazije

Na 290. sjednici Vlade Republike Hrvatske potporu su dobili projekti koji unapređuju položaj i kvalitetu života Hrvata izvan Republike Hrvatske te utječu na jačanje povezanosti Hrvata izvan Republike Hrvatske s Hrvatskom.

Na prijedlog Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koje je Vlada prihvatila, projektima od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, na sjednici u petak je proglašen niz projekata značajnih za Hrvate na području BiH, Srbije, Rumunjske, Mađarske i SAD-a.

Među projektima koji će u ovoj godini dobiti financijsku potporu nalazi se i obnova Gimnazije u Širokom Brijegu.

Projekt „Obnova Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg“ Grad Široki Brijeg – radi se o školi bogate povijesti, koju je nažalost u siječnju ove godine zahvatio požar, a nakon toga i poplava.

Zbog velikih oštećenja prostorija prestalo je redovito održavanje nastave u toj zgradi. Zbog osiguravanja optimalnih uvjeta za izvođenje nastave te zbog svog simboličkog i povijesnog značaja za Hrvate tog kraja, potrebna je kompletna obnova zgrade.

Za projekt „Obnova Gimnazije fra Dominika Mandića Široki Brijeg“ Grad Široki Brijeg u 2024. godini izdvojit će se 500.000,00 eura, navodi se na stranici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Sredstva za sve ove projekte osigurana su u Državnom proračunu za 2024. godinu i na stavkama Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (u ukupnom iznosu od 3.576.000,00 eura) te će se pojedinačnim ugovorima o financijskoj potpori utvrditi visina dodijeljenih sredstava, kao i međusobna prava i obveze ugovornih strana.

Svi projekti unapređuju položaj i kvalitetu života Hrvata izvan Republike Hrvatske, doprinose očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta, hrvatskoga jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine te utječu na jačanje povezanosti Hrvata izvan Republike Hrvatske s Hrvatskom, naveli su iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Odbor za obnovu: Cilj je ići s cjelovitom obnovom širokobriješke Gimnazije

(www.jabuka.tv)

27 komentara

 • Ma ja sad će pojedini zavrnut koju tisuću da se može i stan na moru kupit, na ovakvim situacijama se pojedinci koji odlučuju bogate

 • Valjalo bi sad dok je priča vruća , zaokružiti je i sa obnovom dvorane , možda i dogradnja dodatnih prostorija . Kao i okoline , vanjskog igrališta i staze. Očigledno će novaca biti sa više strana samo ih pametno upravit.

 • Janjetina je svakako. Nikakva radost, a ni žalost u Hercegovini ne prolaze bez janjetine, a pogotovu veliki građevinski radovi. Hvala Bogu

 • Molim vas nemojte sve gledati crno, u tu gimnaziju sam išao. Nekad je i u Zagrebu bila jako cijenjena. Obnovimo je i napravimo još bolju i ljepšu .

 • Glasajte sada po hitno za kradeze😂.
  Nije da su se izborili za Hrvatski narod u BiH, nego ih vode u robstvo prema Briselu. Bolje bi bilo, vratite tu zgradurinu Franjevcima, ima dovoljno virnika koji ce dati lemozinu da se obnovi. Puno Franjevaca i popova su takoder u agendi i narativu zapada ukljuceni, kao glavni im voda. Samo ce nas Bogorodica Djevica Marija spasiti, to je najglavnija stvar. Sto je pocela u Fatimi to ce zavrsiti u Medugorju. Zaboravite politicare i lgbtxytr kler.

 • Nije mi jasno otkud poplava??? Mazluni jedni, kako nisu stavili štogod nakon požara po krovu da se ne događa i poplava.

 • Strahimira ne truj narod najprije svojim glupim pisanjem a onda tim svojim riječima koje ne spadaju nikako u Hrvatski jezik, prebaci se na Blic ili klix ba i sretno

  • Odkud bi bio novac, pa pogledj strukturu S.B. proracuna. Kao prvo sam proracun je zavrsio u minusu, a kao drugo sredstva za kapitalne investicije su minlmalna, vecinom se nesto krpaju ceste, i ostala infrastruktura, da ima barem struje i vode, nove investicije su minimalne, a ne znam je li uopce obavljena/objavljena prva procjena koliko bi saniranje Gimnazije moglo kostati.

 • Gradonačelnik ne bi znao ni tri ovce sačuvat da mu ih tko kakvim slučajem zapovjedi čuvati.Vjerojatno bi završile kao i stotine stada janjaca u ne-dalekoj prošlosti.PODSJEĆA ME NA JEDNOG NAŠEG SEOSKOG KLOŠARA KOJI BI NA SVE UPITE KAD ĆE POKRITI KUĆU, LAKONSKI ODGOVARAO;MA, LAKO ĆU JA ZA TO.Dan- danas. nije mu pokrivena..
  OTPRILIKE I MIRO JE ISTI SLUČAJ. KAO I TAj. NIKAD GIMNAZIJA NE BI BILLA OBNOVLJENA AKO BI SMO NA NJEGA I NJEMU SLIČNE ČEKALI.
  Vrlo ,izvjesno je da bi naposljetku završila kao i zgrada Duvanjske.
  Nebriga, gluparenje i neznanje osoba koje nas ko fol vode, ne-znaju ni sebe samo vodit a kamoli općinom upravljati, dokrajčilo bi nakon godina čekanja i našu danas ofucanu i osramoćenu Gimnaziju koja nije ni nalik onom što je bila prije trideset i više godina.
  Hvala Bogu da imamo Hrvatsku a prijekor što nam je dao ovakve glupaste i tupaste, nesposobne navodne političare..Što smo mi Bogu skrivili da nas taj jad i bjeda godinama i godinama predstavlja a ne znaju ni beknut ko ovca.

  • Zar nisu srednje skole nadleznost prvo zupanije? Koliko ja znam, tako u zakonu pise. A dosad sto god da je radjeno placao je grad. Pogledaj druge gradove kako su radili. Ne kosta te nista, samo google i dobra volja.
   Preveliki su to troskovi i uvijek se sufinancira od visih razina. Primjer gimnazije u Mostaru nakon rata. A Mostar ima proracun x puta veci od Sirokog.
   Dobro si ti prosuo tu svoje zuci. Toliko vrijeđanja, odabir rijeci , cisto sumnjam da si i ti ista vise od nekog zatucanog , isfrustriranog, kafanskog pametnjakovica.
   A sta si Bogu skrivio? Pa za pocetak tebi i tebi slicnima koji izgleda da su tu stvoreni po nekoj kazni, i sve ti je ovdje najgore, vama je domet samo pljuvati i napisati anoniman komentar. Strasni revolucionari.
   A da tko ce voditi kada nasi najpametniji i najstrucniji ljudi nemaju vremena da se kandidiraju, organiziraju od pisanja komentara. Tu je sva pamet! Na komentarima portala!

 • Da nisu blizu izbori, šipak bi Vlada dala. Trebe lopovu i četničkom simpatizeru i koalicijskom Pupavčevu partneru glasova. Ne dajmo mu ništa, jebla ga Istanbulska konvencija, pederi i gej parade!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.