Vlada poručila: BiH nije siromašna država i nećemo ju tako predstavljati

Vlada FBiH objavila je priopćenje za javnost u kojem je, između ostaloga, navela kako ne možemo očekivati ulazak u Europsku uniju, bez ispunjavanja obaveza, te kako BiH nije “socijalni slučaj”.

Vlada Federacije je u svom dosadašnjem radu pokazala osjetljivost i spremnost na pružanje pomoći najosjetljivijim socijalnim kategorijama, posebno osobama s ozbiljnim oboljenjima. U ovoj godini smo uspjeli „navući“ novac za brojne socijalne kategorije, jer smo zatekli proračun u kojem nije bilo tih stavki, a za narednu godinu ćemo pronaći sustavno rješenje za te probleme, ističu iz Vlade.

Navode kako se na svom putu ka EU, BiH obavezala da će poštovati sporazume potpisane sa EU, ali i da ne možemo očekivati ići ka Europskoj uniji, kao i očekivati novac, a da pritom ne ispunjavamo obaveze.

Program poticaja pri kupovini električnih automobila je Program iz oblasti ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine na njenom EU putu. Taj program je jedna od obaveza koje je BiH preuzela potpisivanjem Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, Briselskog sporazuma kao i Akcijskog plana za provođenje Sofijske deklaracije o zelenoj agendi za Zapadni Balkan 2021. – 2030.

Ovaj projekt je započela prethodna vlada koja je u 2022. godini prvi put donijela dvije odluke o poticajima za kupovinu električnih automobila. Bosna i Hercegovina je, pored Kosova, bila jedina država u Europi koja prije 2022. nije provodila program poticaja pri kupovini električnih automobila. Mi smo ove godine ponovo raspisali Javni poziv u skladu s iznosom, koji je prema proračunu bio predviđen za tu namjenu.

U ovom programu su mogli sudjelovati svi punoljetni državljani BiH sa prebivalištem u FBiH, koji su podnijeli zahtjev, dostavili dokumentaciju i koji su ispunjavali uvjete.

Krišto: Uvjete za pregovore s EU ispunit ćemo do kraja godine

Ovi poticaji su naša obaveza i nastavit ćemo ih dodjeljivati i narednih godina, iako znamo da će to izazivati negativne reakcije javnosti. Sve aktivnosti koje je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije provelo po ovom programu su transparente i dostupne javnosti kroz Otvoreni javni poziv i informacije koje se redovno objavljuju na web stranici Ministarstva.

Stoga pozivamo sve one koji imaju bilo kakva saznanja o eventualnim neregularnostima vezanim za ovaj javni poziv, da dokaze dostave pravosuđu. Zanimljivo je kako pojedini mediji različito informiraju javnost o dodjeli poticaja u zavisnosti od toga koja vlada i koje stranke dodjeljuju poticaje.

Kada je Novalićeva vlada dodjeljivala poticaje tada to mediji nisu nazivali socijalnom neosjetljivošću Vlade niti su analizirali svako ime onih kojima su sredstva dodijeljena. Međutim, kada mi to uradimo odjednom su bitna sva imena i sve vezano za poticaje i odjednom je to neviđeni skandal, bez da su dostavili ijedan dokaz neregularnosti prilikom dodjele ovih poticaja. Možemo samo pretpostaviti koji motiv imaju za to.

Iz Vlade pitaju, zašto bi EU u svoje članstvo primila državu koju predstavljamo kao socijalni slučaj i koja će samo crpiti novac od drugih EU država, a da pri tome nismo spremni da ispunjavamo obaveze koje smo preuzeli?

Osim toga, Bosna i Hercegovina nije siromašna država i nećemo je tako predstavljati. BiH su opustošili korupcija i organizirani kriminal i zato naš prioritet i je da se borimo protiv toga, kako bi novac koji završava na privatnim računima kriminalaca završio u proračunu i kako bismo imali dovoljno novca za sve potrebe, zaključeno je u priopćenju Vlade Federacije BiH.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • Nije vama siromašna, ali većini stanovnika jeste. Kakva će biti ako je potrošačka košarica 3000 a plaća prosječna 1200? Zemlja čarobnjaka?

  • Čuj nije😂😂😂😂jao kao da svit po drugim zemljama i političari ne znaju da smo glić ko tić.Po vama nije kad kradete di stignete… Je si da nećete polagati račune.Mi mali bar ne sa Jamo SIPE i SOJE…spavamo ko bebe

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.