Krišto: Uvjete za pregovore s EU ispunit ćemo do kraja godine

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto rekla je da vladajuća koalicija u BiH ima kapacitet za nastavak provedbe reformi koje su nužne za ulazak u EU, a uvjerena je da će preostale uvjete ispuniti do kraja ove godine.

Nakon što je BiH u izvješću Europske komisije dobila uvjetnu preporuku za početak pregovora, Krišto je u razgovoru za Euractiv izrazila zadovoljstvo što su u Bruxellesu prepoznali napor i volju svih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini da se ubrza europski put.

Rekla bih da je ostvareni vidljivi napredak u izvješću Europske komisije o BiH prije svega rezultat dobrih politika, stalnih razgovora legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda, iskrenih dogovora, kompromisa i konsenzusa. Svjesni smo da je još mnogo posla pred nama kako bismo ispunili uvjete za konačno otvaranje pregovora, pa zatim ispunili kriterije članstva u Europskoj uniji. U odnosu na sve prethodne godine, načinjen je značajan iskorak po pitanju europskih reformi, osobito kada je riječ o usklađivanju vanjskopolitičkih stajališta BiH s EU, vladavini prava, zaštiti ljudskih prava, uključujući i borbu protiv korupcije,  naglasila je ona.

Jasan i realan cilj

Krišto navodi da pozitivno izvješće daje snažan poticaj u nastavku jačeg, bržeg i boljeg rada na ispunjenju preostalih kriterija, a kako bi konačno dobili finalni datum otvaranja pregovora. Uvjerena je da će sve preostale uvjete ispuniti do kraja ove godine.

Naš cilj je jasan i realan. Sve je spremno da u sljedećih mjesec dana ispunimo preostale uvjete. Ne bih to nazvala niti optimističnim niti pesimističnim. Jednostavno smo svi upućeni prema tome da iskoristimo pruženu ruku prijateljstva na najbolji način. Već nam je kandidacijskim statusom ukazano ogromno povjerenje, a dana preporuka daje nam dodatnu snagu i motivaciju da se suočimo s izazovima koji su pred nama i dalje nastavimo neumorno i predano raditi na reformama koje su ključne za našu europsku budućnost, podvukla je.

Vijeće ministara BiH će, dodaje Krišto, u svakom pogledu nastaviti biti nositelj pozitivnih procesa, sukladno nadležnostima.

Iako je EU svojih 14 prioriteta definirala još 2019. godine, a do sada se mnogo toga nije ispunilo, predsjedateljica Krišto smatra da su šanse da BiH u kratkom roku ispuni uvjete sasvim realne. Kako je pojasnila, radi se o pitanjima koja su u najvećoj mjeri usuglašena, samo je potrebno imati malo dodatne političke hrabrosti i volje da se te reforme konačno finaliziraju, prenosi Fena.

Provođenje izborne reforme u BiH, kojom će se implementirati Odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju konstitutivnih naroda, kao i sve presude Europskoga suda za ljudska prava, a što se sukladno dogovoru političkih lidera u Bosni i Hercegovini treba realizirati do kraja godine, po meni je trenutačni prioritet. Vjerujem kako je upravo ispunjenje ovoga uvjeta od suštinskog značaja za daljnji napredak i stabilnost Bosne i Hercegovine, čime će se, sigurna sam, u potpunosti osigurati i transparentnost i integritet izbornog procesa u našoj zemlji,  rekla je ona.

Također navodi da već imaju spreman set i ostalih europskih zakona u proceduri, za koje očekuje da će ih Vijeće ministara BiH usvojiti u sljedećih mjesec dana, a to su zakon o sudovima, zakon o sprječavanju sukoba interesa, zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, ali i zakon o VSTV-u. Smatra da primarni fokus sada mora biti upravo na usvajaju tih zakona, ali i na usvajanju zakona o proračunu institucija BiH za 2024. godinu, imenovanju državnog koordinatora za IPA-u III i drugo.

EU prepoznaje rad bh. institucija

Predsjedateljica Krišto vjeruje da institucije BiH dobro rade svoj posao, što je, kako je navela, jasno prepoznato i od Europske unije.

Naravno, mnogi reformski procesi o kojima smo već razgovarali trebaju ići brže, ali radimo i na tome i nepobitno je da smo na pravom putu. Isto tako, kontinuirana potpora naših europskih prijatelja, sasvim je jasno, od velikog je značaja. Nedugo nakon predstavljanja službenog izvješća svima sam uputila osobno pismo zahvale, rekla je predsjedateljica, posebno izdvojivši predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Zahvalila je i kolegama u Vijeću ministara, suradnicima koji neumorno i vrijedno rade i koordiniraju, ali i svima onima koji su dio ovoga velikog procesa, poručivši da se samo jačanjem povjerenja i zajedništva i fokusom na zajednički cilj mogu uraditi istinski koraci prema naprijed.

Iako u BIH postoji dosta neriješenih unutarnjopolitičkih pitanja, prije svih ostvarenje jednakopravnog položaja konstitutivnih naroda i osiguravanje izbora legitimnih političkih predstavnika na svim administrativno-političkim razinama, Krišto je uvjerena da vladajuća koalicija ima kapacitet da započete reforme uspješno nastavi provoditi.

Govoreći o stavu središnje vlasti u BiH oko eventualnog priključenja BiH NATO-u, predsjedateljica Krišto je podsjetila da u BiH, kao zemlji konstitutivnih naroda te svih drugih koji u njoj žive, o svakom političkom pitanju mora postojati puni konsenzus, pa tako i o pitanju puta u NATO, prenosi Fena.

Vjerujem da ćemo u Bosni i Hercegovini iskrenim političkim dijalogom doći do konsenzusa i o putu u NATO. EU i NATO put zapravo su dva procesa koja su kompatibilna jer dijele vrijednosti slobode, demokracije i pluralizma. U tom kontekstu, svjesni važnosti da mir i stabilnost nemaju alternativu, nastavit ćemo u duhu partnerstva, konstruktivnog dijaloga i konsenzusa, poštujući prije svega ustavnu strukturu i nadležnosti svih razina vlasti, raditi na daljnjoj izgradnji stabilne, sigurne i prosperitetne BiH,  naglasila je ona.

Suglasnost o viznom režimu

Predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto još je kazala da Vijeće ministara zasjeda redovito, da je radna atmosfera jako dobra te da su svi maksimalno posvećeni svom poslu i zadacima. Vijeće ministara je, kako dodaje, u samo deset mjeseci svoga rada na 44 sjednice usvojilo oko 1400 materijala, što je u svome izvješću prepoznala i Europska komisija.

Najavila je da u sljedećem tjednu, 24. studenoga, sudjeluju na prvoj rundi razgovora vezano za Novi paket rasta za zapadni Balkan, dok su tjedan nakon toga, 5. prosinca, u Bruxellesu u sklopu Drugog političkog foruma na visokoj razini.

Na pitanje postoji li suglasnost u BiH oko uvođenja viza državljanima Rusije, Turske, Saudijske Arabije i Kine, a u skladu s viznim režimom EU, Krišto je naglasila da je obveza BiH uskladiti vanjsku politiku s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, što je za sada, kako je kazala, u postotku skoro 100 posto.

Kada je u pitanju Sporazum o suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu – FRONTEX, osnove za zaključenje sporazuma s prijedlogom izaslanstva za pregovore usuglašene su u nadležnom ministarstvu te će se vrlo brzo naći na sjednici Vijeća ministara BiH kao bismo ih sukladno Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora uputili u daljnju proceduru usvajanja, zaključila je predsjedateljica Krišto u razgovoru za Euractiv.

(www.jabuka.tv  |  Foto: Armin Durgut/Pixsell)

20 komentara

 • Di nas Hrvatski narod uvlacis?! . Bez truna morala ni domoljublja. Zelis da nas Ameri kroz cipiva uniste? Depopulacija manijaka WEFa, UNa i GAVIija nije nikakave urota ludaka. Presveta Bogorodice spasi moj Hrvatski narod.

 • Ova dama je vječna. Nju ne treba birati, dok miga nogicama ona ce imati ozbiljnu funkciju kao i nas Dragan, Barisa i Boze… Bez njih hrvatski narod nema perspektivu. Sa njima u EU sigurno ulazimo a ni Juga nam nebi bila mrska. Ako BiH uđe u EU znaci da je to raspad te uništene tvorevine. EU sa 5 milijuna migranata, sa gejevima, LGB populacijom, gdje se obitelj briše iz spisa. Pa gdje to nas ovi zele uvesti.????

 • Mislim da nema potrebe da sirite nekakve iluzije vi it HDZa, jer svi znamo da je jedan od uvjeta obracunavanje sa kriminalom i vi Ste prvi na redu, najbolje pricat da bi U EU al potiho ne radit nista. Realno Hrvati vec Jesu U EU

 • Krasno,treba palestince i migrante smjestiti na Balkan,a za to ce politicari dobiti dobru lovu.Vidite li kakvo je zlo evropska unija.Placat cemo porez i na zrak koji disemo.postat cemo americka kolonija.

 • Ovim nasim politicarima je najbitnije zastititi kladioničarski milje i narkomafiji. Pa svi vidimo sto nam se desava po gradovima, općinama, mjesnim zajednicama. Razaraju se obitelji, porodice i sav novac završava u tom krugu zla ovog drustva. Na zalost ti i takvi su zaštićeniji nego djeca, obitelji, umirovljenici, branitelji i sve druge kategorije drustva. U sve se smije dirati ali to ne. Ocito su svi uvezani i svi imaju veliku materijalnu korist od toga. Mislim na ove iz vlasti, crkve itd. I onda oni nama prosipaju price o ulasku u EU a uveli nas u pakao odakle tesko ima povratka…Postalo je normalno i popularno sve ono sto bi normalan covjek trebao da se gadi i osudi. Kocka, droga, preljub, razvrat u svakom smislu… I jos se tim ljudima u ovom društvu divimo i poklanjamo im pozornost i važnost. E ako je to pravac za EU, hvala lipa …Svi smo veliki vjernici, hrlimo na mise u Crkvu a tesko je naci obitelj da nam se jedna od ovih pošasti, zla nije uvukla u obitelj. Nista manje nije ni ti opasna pohlepa za novcem, materijalnim gdje smo spremni sve pred dobom gaziti i zanemariti. Da bi dosli do tog bljesnula, luksuza koje u biti i donese sve ove probleme. Novac je Daca i on neda mira….

 • Evo trideset godina ste u politici kad će te napravit rezime i objasniti narodu šta ste uradili za te godine.
  Pitajte narod da li je za ulazak u EU.
  Osobno sam ako se negdje mora radije za Jugoslaviju.Šta nam vrijedi što smo se borili za samostalnost.

 • Kako Krišto stalno laže. U presmbuli Ustava BiH, piše da je Bosna i Hercegovina zemlj konstituentnih naroda i građana…. Što potvrđuje i svaka presuda Evropskog suda.. Niti pistoje “Konstitutivni” narodi niti “ostali” stanovnici, državljani nego samo “građani BiH”

  • Je bitno, gradanin sam samo u gradu, na selu, seljak a sa muslicima izvan europskog kontinenta. Ili “fildzan drzava” ili Anadolija, pa budi tamo viran gradanin.

 • 😆😆😆😆😆😆koje godine? Ajde stara u Livno .Evo zaladilo je pa polako pletiako znaš vunene čarap,ili peci palačinke

 • ova je u Livnu dobila devetsto glasova od mogučih dvadeset tisuća, eto koliko je sugrađani cjene.Zato su joj kod nas i u Ljubuškom nakon zatvaranja biračkih mjesta nadopisali deset tisuća glasova u svakoj od ove dvije općine.Takvi nas vode u propast i nimalo se oni ne brinu zbog toga,Veće zlo nas nije moglo pogoditi od ovih preobojenih komunista a li sami smo krivi, ovce su tu da ih se striže dok god ne progledaju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.