Vitalis odgovorio ZZO HNŽ-a: Jesu li Vaši interesi važniji od života osiguranika?

Nakon što je ZZO HNŽ objavio demantij na objavu Poliklinike Vitalis, ova medicinska klinika odgovorila je vlastitim demantijem.

Iz Vitalisa tvrde kako žele razotkriti gomilu neistina koje je ZZO HNŽ-a objavio u svom demantiju.

Podsjetimo, ZZO HNŽ je ranije informirao javnost da prvi put u cijelosti snosi troškove PET/CT u zdravstvenim ustanovama FBiH, da bi mostarska Poliklinika objavila kako su obaviješteni od strane ZZO HNŽ kako ne snosi troškove ove dijagnostičke pretrage u njihovoj ustanovi.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

 1. Citat iz demantija ZZO-a HNŽ: ”Nisu točni navodi u obavijesti Poliklinike Vitalis da je Zavod na svojoj službenoj web stranici iznio tvrdnju da snosi troškove snimanja PET CT-a u Poliklinici Vitalis, te da Zavod onkološke bolesnike mahom šalje u privatnu ustanovu u Republici Hrvatskoj.”
  Odgovor: Poliklinika Vitalis se u svom priopćenju samo pozvala na obavijest koju je ZZO HNŽ-a 8.11.2023. postavio na svojoj službenoj internetskoj stranici, a u kojoj između ostaloga, stoji:
  ”O koliko značajnom iskoraku i povećanju prava osiguranika je riječ govori činjenica kako će, od sada, troškove dijagnostičke usluge PET/CT, za sve osiguranike kojima je ova pretraga potrebna, Zavod snositi u cijelosti bez obzira hoće li istu osiguranik dobiti u F BiH ili izvan F BiH.”
  ”Novom Odlukom, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K troškove dijagnostičke pretrage PET/CT u zdravstvenim ustanovama F BiH snosi u punom iznosu i to maksimalno dva puta u tijeku 12 mjeseci.”
  Dakle, ZZO HNŽ-a je taj koji je pacijente obavijestio da će im snositi troškove PET/CT pregleda u Federaciji BiH, nakon čega su brojni pacijenti kontaktirali Polikliniku Vitalis radi zakazivanja pregleda, da bi od strane ZZO-a HNŽ-a naknadno bili obaviješteni kako im Zavod neće snositi troškove pregleda u Vitalisu, nego ih upućuju u Medikol u Split. Za ZZO HNŽ-a Poliklinika Vitalis očigledno nije u Federaciji BiH, nego valjda na Marsu. Zašto čelnici ZZO-a HNŽ-a teško bolesnog pacijenta radije šalju u Split i taj pregled Medikolu plate 1.700,00 EUR-a, umjesto 1.483,00 EUR-a u Vitalisu u Mostaru, pitanje je na koje ZZO HNŽ-a mora dati odgovor javnosti.
  Cijela objava ZZO-a HNŽ-a u kojoj najavljuju financiranje PET/CT pregleda u Federaciji BiH dostupna je na sljedećem linku: https://www.zzo.ba/…/po-prvi-put-zavod-zdravstvenog…
 2. Citat iz demantija ZZO-a HNŽ: ”Ovim netočnim navodima Poliklinika Vitalis uznemiruje osiguranike Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K i obmanjuje javnost.”
  Odgovor: Nije Poliklinika Vitalis ta koja uznemiruje osiguranike i obmanjuje javnost, nego upravo ZZO HNŽ-a. Poliklinika Vitalis posjeduje najmoderniji PET/CT uređaj i spremna ga je staviti u funkciju dijagnostike za pacijente, međutim ZZO HNŽ-a je taj koji na svojoj službenoj stranici objavljuje kako će financirati PET/CT pregled za svoje osiguranike u cijeloj Federaciji BiH, a onda u telefonskim pozivima pacijente upućuje kako te preglede ne mogu obaviti u Vitalisu, nego u Medikolu u Splitu. Snimke tih poziva, koje su napravili razočarani pacijenti, već kruže društvenim mrežama.
 3. Citat iz demantija ZZO-a HNŽ: ”Nadležni onkolog u specijalističkom nalazu izdaje preporuku za obavljanje dijagnostičke pretrage PET/CT s naznakom gdje se pretraga treba obaviti, te se nalaz zajedno s prijedlogom za izdavanje uputnice iz SKB Mostar dostavlja u Zavod o čemu odlučuje Liječničko povjerenstvo, na temelju čega se izdaje uputnica kojom osiguranik stječe pravo na ostvarivanje dijagnostičke pretrage PET/CT.”
  Odgovor: Istina je da nadležni onkolog u specijalističkom nalazu izdaje preporuku da se PET/CT pregled obavi, ali po kojim to propisima je onkolog nadležan da u nalazu naznači gdje se pregled treba obaviti? Identično tomu bi bilo da doktor obiteljske medicine pacijentu propiše lijek Paracetamol te pacijentu naloži točnu ljekarnu u kojoj taj lijek mora kupiti. Da se pita ZZO HNŽ-a, vjerojatno bi i po Paracetamol pacijenti morali ići u Medikol u Split.
 4. Citat iz demantija ZZO-a HNŽ: ”Osigurane osobe Zavoda primarno se upućuju u jednu od zdravstvenih ustanova, javnu ili privatnu u FBiH, koje ovu uslugu mogu pružiti.”
  Odgovor: Ovo je jasna i nedvosmislena tvrdnja ZZO-a HNŽ. Ono što je također jasno i nedvosmisleno je da je Poliklinika Vitalis privatna zdravstvena ustanova iz Federacije BiH te bi prema samom ZZO-u HNŽ-a pacijentima trebao biti financiran PET/CT pregled i u Vitalisu. Ipak, u stvarnosti praksa je drugačija. Službenici ZZO-a HNŽ-a po instrukciji svojih nadležnih pacijentima na upite za financiranje PET/CT pregleda u Vitalisu jasno poručuju kako ZZO HNŽ-a ne financira preglede u Vitalisu.
 5. Pitanje za nadležne u ZZO HNŽ-a: Gospodo, Vaša primarna zadaća je briga oko Vaših osiguranika. Kada govorimo o pacijentima kojima je potreban PET/CT pregled, mahom se radi o teškim onkološkim bolesnicima kojima je PET/CT pregled i brza dijagnoza često razlika između života i smrti. Vi sami ste se na svojoj službenoj stranici pohvalili kako ćete svojim osiguranicima PET/CT preglede financirati u cijeloj Federaciji BiH. Poliklinika Vitalis posjeduje najmoderniji PET/CT uređaj i nalazi se u Mostaru, dakle u Federaciji BiH. Imate li imalo obraza i časti kada te ljude, teške bolesnike koji sve svoje nade polažu u brzu dijagnostiku, šaljete na 3 sata dugačak put u Split, kako bi PET/CT pregled obavili u Medikolu gdje ćete ga platiti skuplje, umjesto da pacijentima omogućite da isti taj pregled obave ”na kućnom pragu” u Mostaru, a sve po nižoj cijeni. Jesu li Vaši interesi s Medikolom važniji od života Vaših osiguranika?

Oglasio se ZZO HNŽ: Vitalis uznemiruje osiguranike i obmanjuje javnost

(www.jabuka.tv)

4 komentara

 • Šta je reći,u ,,stožernoj stranci”uvaljivanje kajli,rukovodeći par iz ZZO-HNŽ ima deal sa privatnom poliklinikom u Splitu a sve preko leđa bolesni ljudi.Dabogda svaku ukradenu marku dali oni na liječenje,nezasita stoka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.