Vlada HNŽ-a odobrila 2,71 milijun maraka za branitelje

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, na 123. sjednici održanoj u utorak, na prijedlog Ministarstva za pitanja branitelja, dala je suglasnost na Program utroška sredstava za 2020. godinu u iznosu od 2,71 milijun maraka.

Programom je predviđeno niz aktivnosti, uz ostalo, stambeno zbrinjavanje (600.000 KM), grantovi udrugama (598.760 KM), pomoć programima upošljavanja i samoupošljavanja (300.000 KM), zdravstveno osiguranje (290.000 KM) te medicinska prevencija i rehabilitacija (270.000 KM).

Također, Vlada HNŽ-a dala je suglasnosti na programe sufinanciranja zapošljavanja djece poginulih branitelja i ratnih vojnih invalida, te stjecanje radnog iskustva i usavršavanja djece poginulih branitelja u Ministarstvu. Vlada će putem Ministarstva za realizaciju ovih programa izdvojiti 200.000 KM, a Federalni zavod za zapošljavanje 100.000 KM, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

S ciljem otklanjanja zapreka za slobodno raspolaganje imovinom, zaštite imovine Županije i postupanja po zahtjevima za kupovinom stanova dodijeljenih na korištenje, Vlada je usvojila elaborat o izvršenom utvrđivanju nabavne, amortizirane i knjigovodstvene vrijednosti imovine (stanova) te dala suglasnost Ministarstvu za uknjižavanje 43 stana u stambeno-poslovnom objektu ORCA u Mostaru u knjigovodstvo Ministarstva.

Iz resora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usvojen je niz odluka i dana suglasnost, među ostalim, na program utroška sredstava za lovstvo i raspodjelu namjenskih sredstava za zaštitu i unaprijeđenje ribarstva. Također, prihvaćen je Program utroška 180.000 KM za transfere u veterinarstvu osobito provedbu programa mjera zdravstvene zaštite životinja od bruceloze u 2020. godini. Prihvaćena je i informacija o stanju u oblasti lovstva za lovnu 2019.-2020. godinu na području HNŽ-a.

Odobrena sredstva za cjepiva protiv bjesnoće i gripe

Županijska vlada razmotrila je izvješća o radu i poslovanju za 2019. godinu zdravstvenih ustanova čiji je osnivač odnosno suosnivač HNŽ-a: Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, KB „Dr. Safet Mujić“ Mostar, Opće bolnice Konjic, Doma zdravlja Stari Grad Mostar i Zavoda za javno zdravstvo HNŽ. Prihvaćen je Prijedlog odluke o usvajanju izvješća koja će biti upućena u daljnju skupštinsku proceduru.

Također, usvojena je odluka kojom se odobrava 40.000 KM za nabavku cjepiva protiv bjesnoće i gripe.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju gospodarskog razvitka HNŽ-a, Vlada je na prijedlog Ministarstva gospodarstva donijela više odluka o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribuiranja električne energije u općinama Čitluk i Stolac.

Također, usvojeno je izvješće o realizaciji Zbirnog plana svih nositelja Programa razvitka malog gospodarstva HNŽ 2016. – 2020. godine i Strategije razvitka malog i srednjeg poduzetništva u HNŽ-u za razdoblje 2012.- 2020. godine u kojem se daje pregled poduzetih programa, projekata i mjera u 2019. godini.

Raseljenim osobama i povratnicima 460.000 KM

Nastavljajući aktivnosti potpore prognanima i izbjeglima, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je Program Uprave za prognane i izbjegle za utrošak 460.000 KM namijenjenih potpori raseljenim osobama i povratnicima, potpori u održivom povratku te readmisiji povratnika.

Usvojena je i Odluka o plaćanju troškova kolektivnih centara za 2020. čime su osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 32.700 KM potrebna za održavanje centara, plaćanje režijskih troškova i troškova tekućeg održavanja.

Vlada HNŽ-a također je usvojila Odluku o utvrđivanju visine iznosa uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje raseljenih osoba i povratnika za 2020. godinu i Odluku o utvrđivanju visine naknade za podmirivanje troškova sprovoda raseljenih osoba i povratnika za 2020.

Razmotren je i usvojen Okvirni akcijski plan radnog tijela za borbu protiv korupcije HNŽ-a za preveniranje korupcije u vrijeme trajanja pandemije Covid-19. Istaknuto je, uz ostalo, kako je posebna pozornost posvećena preveniraju zlouporabe financijskih i materijalnih donacija međunarodnih donatora, preveniranju zlouporabe javnih nabava, preveniranju zlouporabe poticaja, te koordiniranju aktivnosti antikorupcijskih tijela.

Na današnjoj sjednici usvojeno je i Izvješće o radu Agencije za privatizaciju u HNŽ za 2019. godinu te dana suglasnost na Program rada Agencije za ovu godinu.

(www.jabuka.tv | Foto: Vlada HNŽ)


17 komentara

 • Dajte vi u citluk lopovima u opcini kojima je pao sustav ima 15 dana i nemozes nikakav dokument izvadit kao da nema majstora prije amerike..nema veceg sranja od opcine na svijetu..

 • Ima branitelja koji primaju i bih i lazirane hrvatske mirovine ..hocete li i njima jos uplacivat…ili i ovima sto su na skrbi a na istom bojistu bili istu bitku bili…. cisto informativno. Ili ponovo na reviziju….

 • Vecino hercegovacki 100% invalidi koji su na hrvatskim mirovinama…su proglaseni nesposobni za rad a mogu radit visit po kucama i zauzimat poslove, voze aute a uz to ide psiholoski test ..nesposobnost upravljanja motornim vozilom) (3place hrv.penzija,bih peMzija + poduzima poslove) pa jesu li invalidi ili nisu…

 • Evo ja,se javljam..ranjen 16.8.92g. Citajte RANJEN..ne kupljeni invalidni papiri i 50%invalid..Zivim sa zenom…5 x operacija raznih imala..slijepo crijevo.polipi na glasnicama itd itd.prije 3g infrakt…zivimo ja ona i sin od 30g u JEDNOJ PROSTORIJI.Garsonjera od 38kv.Trebao bih ..lakirati parket.promijeniti jedan prozor(jer i ima samo jedan)i jos po koja sitnica…EVO SAD JAVNO POZIVAM SVE KOJI ODLUCUJU O TOMU TKO TREBA DOBITI, DA SRACUNAJU KOLIKO BI MENI TREBALO PA DA MI UPLATE NA RAC!Redakcija portala Jabuka zna odakle se salje kom!Znaci samo sam jednom za zenu dobio 200KM i ni fen vise!Osobno znam ljude koji su dobivali po 5..10 tis na guzove!a zene po tis KM kao jednokratnu pomoc,a imaju doobre kuce!Vec sam rekao JAVNO KAZEM I PITAM.OD SVIH TIH NOVACA POSTOJI LI NETKO TKO MI MOZE NASTELITI KOJU TISUCU KM!Unaprijed Hvala i Boziji mu blagoslov!Hajde Hrvatine da vas vidim!P.S.zaboravi napisati ,na zadnjoj balijskoj reviziji mi je smanjeno na 30% i sad imam 54KM!A njihovi mudzahefini i mudzahedinke kunem se svi najjjmanje 70% i vise!Sramota i zalosno!

   • Kazu novce odvojili za hrv.branitelje i jos cifrirano napidali…a ovaj tupson kaze hajmo privatnici pomoc (nisam priv) jesi glup.. da neopsujem sada… bog te nej.bo.. e jessii gluuuuupppp… tokmace

 • Osobno mislim da je moj kom koji NISTE objavili bio fer iskren i posten?I razlog koji je prijecio da bi bio objavljen?Ili ga niste objavili da ne bih ugrozio nekoga vaseg da ne primi novce!?Sve vam mogu oprostiti ali KAD NE OBJAVITE BILO CIJI KOM mislim da niste FER?!Ako ja ili bilo tko to nspisemo sti to.VI i ne objavite?

 • Hajde sad da vas vidimo, moji pedstavnici tih braniteljskih udruga.Evo covika kojemu je potribna pomoc!Coviku bi 5tis KM prominilo zivot,a to je u ovim mil samo mala kap!Di ste sad nasi dobrocinitelji.da vas vidimo?Ai nece on usit dobiti nista jer vi tribate sebi ukrasi i vasim kurvama!Pomozite coviku!Evo jasam prvi za!Ima li jok neko?

  • Naravno da sam za ,koliko je ovo s tugom i ogorscenoscu napisao..oci mi pune suza.. Nista 5.tisuca…malo….skrb mu pretvorit u trajnu mirovinu + 20.tisuca km….vise su dobili oni sa laziranim dokumentima i primaju hrvatdkr mirovine godinama do 2.000km

  • 100% treba pomoc ovakvim postenim braniteljima… za koje se nema ko javiti .ni po kumstvu.prijateljstvu rodbinskoj vezi…. ako nemas vezu kod nas
   ziv umires Pomoc.obitelji bez razmisljanja i ptiustit im normalan i dostojanstven zivot ❤

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.