Vlada FBiH zabilježila najveću produktivnost u posljednjih šest godina

Vlada Federacije BiH je u prvoj polovini 2016. godine zabilježila najveću produktivnost u posljednjih šest godina, priopćeno je na konferenciji za novinare Centara civilnih inicijativa (CCI) u Sarajevu na kojoj je predstavljena analiza rada Vlade FBiH i Federalnog parlamenta.

Kako je navedeno, s 1.646 razmotrenih mjera Vlada je ostvarila za 20 posto veću produktivnost nego u prvoj polovini 2014. godine, koja je dosad imala najbolji rezultat.

Sa druge strane, 42 ukupno utvrđena zakona, u promatranom razdoblju (30 u prijedlogu i 12 u nacrtu) su za 18 posto manje od realiziranog u 2012. godini, a za 45 posto manje od broja zakona utvrđenih u prvoj polovini 2014.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH je u prvih šest mjeseci 2016. godine razmotrio 67 mjera što je za 33 mjere manje od rezultata prethodnog saziva u prvoj polovini druge godine svog mandata (2012.). Razlika kod Dom naroda je manja, ali je rezultat ipak negativan – u promatranom razdoblju Dom naroda je razmotrio 84 mjere, što je za 14 manje od rezultata iz prve polovine 2012. godine.

Iz CCI-ja ističu kako je Zastupnički dom usvojio program rada za 2016. godinu 18. svibnja, dakle s pet mjeseci kašnjenja, dok Dom naroda uopće nije izvršio ovu obavezu. Transparentnost rada Parlamenta FBiH je na zadovoljavajućoj razini, ali CCI smatra da postoje značajni problemi i dosta prostora za poboljšanje te transparentnosti.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: