Vlada FBiH preuzela kredit od Sarajevske županije u iznosu od 200 milijuna maraka

Izaslanik u državnom Domu naroda Mario Karamatić podigao je mnogo prašine u domaćoj javnosti nakon što je iznio informaciju kako je Vlada FBiH preuzela kredit od Sarajevske županije u iznosu od 200 milijuna maraka. Sredstva su utrošena na izgradnju sarajevske obilaznice, a sada će kredit vraćati svi stanovnici ovoga entiteta, piše Večernji list BiH.

Odluka od prije dva mjeseca

Karamatić je za Večernji list rekao kako se prijenos odgovornosti dogodio prije dva mjeseca te kako je riječ o početku procesu u kojem će Federacija preuzeti dio tereta koje nose županije. – Federacija ima proračun od gotovo dvije milijarde maraka, a zdravstvo, policija, prosvjeta financiraju se iz županijskih proračuna. U biti, skoro sve potrebe građana financiraju se sa županijske razine.

Prenošenje kredita sa Sarajevske županije na Federaciju zapravo bi trebalo biti samo početak procesa u kojem će entitet konačno pomoći srednjoj razini vlasti. Idući koraci bi bili da se slične odluke donesu za županije gdje su Hrvati većina, rekao nam je jučer izaslanik Karamatić. Ipak, izrazio je bojazan kako će bošnjački političari blokirati slične odluke koje se odnose na Županiju Zapadnohercegovačku ili pak Hercegovačko-neretvansku županiju. – Ako se to dogodi, nisam siguran kako ćemo imati vlast u Federaciji.

SKB Mostar već godinama čeka pomoć od Federacije. Entitet je preuzeo samo dio osnivačkih prava, a nikada nije financijski pomogao. Očekujem kako će se proces nastaviti, da će Federacija preuzeti dio kredita ŽZH, HNŽ-a i ostalih županija s većinski hrvatskim stanovništvom, zaključio je Karamatić.

Otimanje novca

Inače, Federacija je posljednjih godina od županija otela stotine milijuna maraka kroz raspodjelu sredstava. Preuzimanje dijela kredita koje nose županije bio bi logičan slijed događaja. Većina županija već godinama ne može redovito izmirivati obveze prema zdravstvenom sustavu, policiji, prosvjeti.

Istodobno, Federacija se sve više zadužuje i uzima sredstva koja pripadaju srednjoj razini vlasti. Naši sugovornici iz federalne Vlade poručili su kako očekuju da se nastavi s procesima u kojima će županije dio obveza prebaciti na Federaciju BiH. Obustavljanje procesa nakon preuzimanja 200 milijuna maraka kredita Sarajevske županije dodatno bi pogoršalo odnose u vladajućoj koaliciji, koji su već djelomično narušeni.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Svašta..ali to je laganini pokušaj da se kroz novac razvlaste Županije..i da onda kažu šta vi hoćete..uzeli smo vam kredit i sad ne trebate postojati više..OPREZNO ĆOSIĆU S OVIM..

  • Ukrast BOGU nogu kakva je ovo politika umjesto da nađu rješenje za ovoliko zaduženje oni se duplo zadužuju za svoj šupak ! Jadovi

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.