Hercegovačke sorte smokava

Smokve su danas jedno od glavnih obilježja Mediterana. S druge strane, predstavljaju zaštitni znak Hercegovine, u kojoj gotovo nema domaćinstva koje ne uzgaja tu plemenitu voćku .

Među većim brojem sorti smokava na području Hercegovine, posebno se ističu sorte Petrovača i Tenica.

Sorta Petrovača dobro je poznata sorta smokve koja dozrijeva krajem lipnja.  Radi se o smokvi dvorotki, koja prvi rod donosi koncem lipnja, dok se drugi rod može očekivati tijekom mjeseca kolovoza. Ipak, bitno je napomenuti kako je kod ove sorte  značajniji prvi rod, iz razloga što je on prema svojim karakteristikama puno kvalitetniji i interesantniji. Spomenuti prvi plodovi puno su krupniji i mogu težiti preko 200 grama, premda su obično prosječne težine oko 130 grama.

Pored nepovoljnih uvjeta uzgoja svake godine redovito uzvraća obiljem hranjivih tvari i ukusnih plodova

Sorta Tenica naša je najkvalitetnija sorta smokve. Radi se o tipičnoj jednorotki, koja u našim južnim krajevima dospijeva za berbu već s prvim danima mjeseca kolovoza. Period dozrijevanja traje oko mjesec dana, što je izuzetno povoljno jer u tom ljetnom razdoblju ima dosta topline i sunca, što znači da se plodovi mogu nesmetano podvrgnuti sušenju. Tenica je smokva koja se, osim za konzumiranje u svježem stanju, dosta koristi za potrebe sušenja. U odnosu na Petrovaču, formira puno sitnije, ali isto tako i znatno kvalitetnije plodove.

Tenica predstavlja sortu smokve koja je izrazito otporna na sušu te se može uzgajati i na plićim tlima koja slabo drže vlagu. I pored tih nepovoljnih uvjeta uzgoja, svake godine redovito uzvraća obiljem hranjivih tvari i ukusnih plodova.

POSJETITE NAŠ AGROKUTAK 🙂

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.