Vlada FBiH odobrila 9,8 milijuna maraka za suzbijanje koronavirusa – Jabuka.tv

Vlada FBiH odobrila 9,8 milijuna maraka za suzbijanje koronavirusa

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je 9,8 milijuna KM za suzbijanje koronavirusa.

Federalna vlada na sjednici u četvrtak u Mostaru donijela je Odluku o raspoređivanju i korištenju namjenskih prihoda s posebnog transakcijskog računa za sredstva za zaštitu i spašavanje od prirodnih i drugih nesreća, otvorenog kao podračun u okviru Jedinstvenog računa Trezora koja su kumulirana iz prethodnih godina Federalnoj upravi civilne zaštite u ukupnom iznosu od 9.814.300 maraka.

Namjenska sredstava u Proračunu za 2020. godinu bit će raspoređena i korištena za nabavku neophodne opreme, uključujući i adaptaciju prostora, za zaštitu zdravstvenih radnika i stanovništva u Federaciji BiH u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije s novim koronavirusom (COVID-19), te za osiguranje sredstava za financiranje karantena.

Prije ove odluke, Vlada je izmijenila Uredbu o organiziranju službi zaštite i spašavanja FBiH, kojom je propisano da je prva javna ustanova iz oblasti zdravstva u kojoj se formira služba za medicinsku pomoć Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, umjesto Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Županije Sarajevo.

Četiri nova slučaja zaraze koronavirusom u BiH

Uzimajući u obzir činjenicu da je Federalna uprava civilne zaštite analizom stanja organizirati službi zaštite i spašavanja utvrdila da je neophodno organizirati službu zaštite i spašavanja – Službe za medicinsku pomoć u Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu, umjesto kao do sada u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Županije Sarajevo, donesene su ove izmjene kojima će službe za medicinsku pomoć biti jednoobrazno organizirane u okviru kliničkih centara u Tuzli, Mostaru i Sarajevu.

Donesena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima i načinu korištenja sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, koja nije predviđala isplatu naknade povjerenstva za procjenu šteta, osim za vrijeme angažiranja na procjeni konkretnih šteta na terenu i provođenja obuke povjerenstvima za procjenu šteta nižih razina vlasti, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.