Vlada FBiH mijenja spornu uredbu: Dnevni utržak se neće polagati svaki dan – Jabuka.tv

Vlada FBiH mijenja spornu uredbu: Dnevni utržak se neće polagati svaki dan

Iz Federalnog ministarstva financija za Faktor.ba potvrdili su da rade na izmjeni sporne Uredbe o uvjetima i načinu plaćanja gotovim novcem u FBiH.

Ovom Uredbom privrednicima je nametnuta obveza da gotov novac, ostvaren obavljanjem registrirane djelatnosti, istog radnog dana uplaćuju na bankovni račun. Ovo je vlasnicima firmi stvorilo probleme, s obzirom na to da su svakog dana morali ići u banku, čekati u redu, popunjavati naloge za plaćanje, a sve s ciljem da ispoštuju Uredbu jer su im, u suprotnom, prijetile kazne od 5.000 do 10.000 KM.

Glasnogovornica Federalnog ministarstva financija Ivana Raguž kaže da je pitanje dana kada će Uredba biti promijenjena te da privrednici više neće morati svaki dan u banku polagati utržak.

”Taj rok će se svakako produžiti, a rad na tome je prioritet”, kazala je Raguž.

Nesmotren potez Ministarstva nastao usvajanjem Uredbe 18. rujna izazvao je negodovanje privrednika, pogotovo onih u malim i srednjim poduzećima. Kažu da im je to donijelo nove probleme u poslovanju, odnosno više papirologije i veća izdvajanja za bankarske usluge.

Osim navedene Uredbe, Ministarstvo je sredinom ove godine predložilo, a Parlament FBiH usvojio i druge zakone kojima se, prema njihovom mišljenju, nastoji modernizirati postojeći sustav platnog prometa. Jedan od tih zakona je i Zakon o unutarnjem platnom prometu koji nije mijenjan od 2001. godine kada su poslovi platnog prometa preneseni sa Zavoda za platni promet na komercijalne banke i Centralnu banku BiH.

Novim zakonom je, između ostalog, izmijenjen i postupak prinudne naplate, koji će u situaciji neplaćanja obveza od dužnika osigurati blokadu svih sredstava na računima dužnika do konačnog izmirenja duga. Iako sa zakašnjenjem, potez Ministarstva financija FBiH na mijenjanju pojedinih stavki Uredbe i Zakona je dobar početak ka ostvarivanju efikasnijeg sustava platnog prometa.

Poslodavci su već i prije usvajanja izmjena Zakona o unutarnjem platnom prometu i Uredbe o uvjetima i načinu plaćanja gotovim novcem u FBiH iznijeli niz zamjerki, a od kojih se neke sad i uvažavaju. Udruženje poslodavaca FBiH u dopisu Federalnom ministarstvu financija navelo je da je, između ostalog, potrebno predvidjeti mogućnost multilateralne kompenzacije, bez obzira što trenutno ne postoje uvjeti za njenu realizaciju.

”Potrebno je predvidjeti mogućnost kompenzacije ili cesije i za budžetska sredstva i sredstva izvanbudžetskih fondova”, navodi se u priopćenju UP FBiH.

(www.jabuka.tv)


18 komentara

 • Dobro jutro. Jel sad vidite tko nam kroji i kako zakone. Ljudi koji nemaju nikakva doticaja s stvarnim svijetom i bilo kakvom zanatskom djelatnošću. Da ne bude bezobrazan reći ću samo jedno ŽALOSNO!

  • Zakone nam kroje kriminalci koji su ovaj put pogodovali bankama a banke bio im se “ZAHVALILE” kao sto se to u nas “ZAHVALJUJE” po uobicajenom pravilu

 • Citiram: ”Taj rok će se svakako produžiti, a rad na tome je prioritet”, kazala je Raguž.

  PA NE BI JEXO TE XOG DA TREBA RADITI 30 DANA …

 • “Narod” izabrao Čovića, Čović izabrao Miličevićku pa skupa skontali kako preliti novac iz gospodarstva u banke i onda “jamiti” koliko ti triba. Uništili ZAP(SDK) koji je perfektno i jeftino obavljao UPP(unutarnji platni promet) i dali ga bankama za deseterostruko veću proviziju. Vratiti ZAP i utemeljiti FINA-u kao u RH i/ili utemeljiti jednu domaću hrvatsku banku(jedino Hrvati nemaju domicilne banke) preko koje će usmjeriti cjelokupno poslovanje i koja banka će dati novi zamah gospodarstvu. Vlasnici ne trebaju biti “podobni Hrvati” kao iz vremena Hercegovačke banke, već hrvatski narod(obični građani) masa malih dioničara, pa se MZ neće usuditi udariti tenkovima na cjelokupni narod kao što je udarila na Hercegovačku banku koja je bilo sinonim i eksponent jedne bahate politike, jedne male grupe netolerantnih, nepismenih, bahatih i grabežljivih ljudi. Čujem u gospodarskim krugovima da ideju ne podržava niti stožernik niti stožerna stranka(ne znam iz kojih interesa), te da se i ta ideja samo zloupotrebljava povremeno u predizborne svrhe. Masa malih dioničara domaćih ljudi, gospodarstvenika i dijaspore, gdje bi dioničare mogli ograničiti na maksimalno 1% temeljnog kapitala(ako treba i manje npr. 1 promil) bi čudo napravili u prostoru gdje žive i rade Hrvati. Normalno je da će to naići na svaku osudu Visokog predstavnika i MZ jer se direktno kosi sa njihovim interesima(vjerojatno odalte i suprostavljanje takve ideje stožernika i stožerne partije), gdje bi austrijske banke ostale bez velikog dijela kolača koje su otele od uništene Hercegovačke banke. Narod mora imati pameti i snage izabrati vođu koji će ga povesti naprijed, a ne držati zavezana za jasle i čekati da se netko malo smiluje i baci mu naramčić “piće”. Nekima(partijskim uhljebima) je ta “pića” vrhunac njihova intelektualnog dostignuća i partija treba masu takvih kao glasovnu mašineriju za sprovođenje svojih naloga, jer svaki glas isto vrijedi(izuzev glasovi umrlih i onih koji ne izađu na izbore, i koji po pravilu “glasuju” iza 19,00 sati – njihovi glasovi vrijede četverostruko, pobjednički, jednima glasove oduzimaš, a drugima glasove dodaješ i praviš geometrijsku progresiju). Zamislite gdje bi nam bile granice postignuća(ni nebo ne bi bilo granica) i mogućnosti kada bi smo imali nekorumpirane vođu/e, vođu/e koje se ne može ničim ucjenjivati i koji su spremni na osobnu žrtvu za doborobit svoga naroda i kojima bi jedina nagrada bila nekoliko crtica u novoj hrvatskoj povijesti, i kojima bi njihova plaća bila dostatna kao nagrada za učinjeno, uz zadovoljstvo koje bi takva djelo producirala i prožimala svakoga pripadnika hrvatskoga korpusa. I ostalim narodima želim isto, pa neka se igra jedna zdrava konkurentna utakmica u kojoj će svatko biti pobjednik, samo netko malo više, a netko malo manje. I molim partijske uhljebe da se suzdrže od komentara, jer njihova partijska mišljenja odražavaju samo duh vremena i prostora u kojem sada živimo.

  • Svaka je 100 % u redu i na mjestu.al nazalost sva ova nasa htijenja i zelje ostat ce samo HTIJENJA i o ovakvim okolnostima ce zauvijek ostati samo HTIJENJA pored tolikih ukljeba i kriminalaca

 • Kako podići svoju zaradu kao obrtnik s računa obrta? Po ovoj Uredbi banka ne dozvoljava isplate mog vlastitog novca, moje plaće. Po Zakonu ja kao vlasnik obrta raspolažem slobodno svojim novcima, što mi je trenutno onemogućeno.

 • Avatar..da sve je potpuno točno..Tako je.ideja super ispravna, samo do realizacije se ,kod nas Rvatina uvjek nešto iščeši..
  TKO IŠČEŠI? PA , VELIKE NAŠE VOĐE.Vođe koje mi za to izaberemo..Ali realno rečeno nemamo koga drugoga ni izabrati nego bezobrazne tipove,nositelje titove štafete,okorjele karijeriste koji bi i vlastitu mater prodali za j…. pare.Normalan čovjek se i ne želi i ne može u ovakvim uvjetima baviti politikom ,nego gleda kako će preživjeti.Politika=hoštaplerstvo.Drugim rječima sve nam je “smućaj pa prolij”.

 • Zna se sta vlada radi. Ubacuje svoje poslusnike u nadzorne odbore i deru lovu. U Ht-u Bakula i kompanija pokrali sve a nadzorni odbor cist od svega ko Pilat. Uredno primaju placu (nezaradenu) a zasto nisu sprjecili pljacku HT-ea imaju li oni ikakvu odgovornost osim sto im se daje lova u znak zahvalnosti sto su i sto pomzu vladajucima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.