Vlada FBiH dogovorila pet zaključaka za spas Aluminija | Jabuka.tv

Vlada FBiH dogovorila pet zaključaka za spas Aluminija

U Sarajevu je u ponedjeljakodržan sastanak federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića s predstavnicima mostarskog Aluminija i ministricom financija u Vladi FBiH Jelkom Miličević.

Džindić je kazao da će predstavnici Vlade FBiH i resorno ministarstvo u idućih desetak dana pozvati sve predstavnike dioničara Aluminija za pronalaženje dugoročnog rješenja, piše Klix.ba.

Mi ćemo poslati zahtjev i Vladi Republike Hrvatske koja je vlasnik 12 posto dionica, ali i ostalim dioničarima. Do kraja ovog tjedna ćemo sjesti i predložiti odgovarajuće zaključke, prezentirati model koji smo prezentirali i radnoj grupi, kazao je Džindić.

Federalni ministar je naveo zaključke na kojima će se raditi u narednim danima. On je istaknuo da Vlada FBiH nema potpunu moć odlučivanja u Aluminiju. Prvi zaključak je da se Aluminij zadužuje da pokrene traženje strateškog partnera iz ovog sektora.

Zadužuju se UO i uprava Aluminija da poduzmu sve aktivnosti i pripremne radnje za otvaranje stečajnoj postupka te mogućnost kontroliranog stečaja uz postupno smanjenje proizvodnje. To je solucija ako prva i druga opcija ne krenu smjerom kojim želimo, dodao je.

On je kao četvrti zaključak naveo zaduženje Upravnom odboru i upravi Aluminija da iznesu pripreme i program koji će koristiti u slučaju gašenja proizvodnje i financijsku konstrukciju.

Uprava i UO moraju donijeti i usvojiti program i dostaviti ga Vladi FBiH kako bi imali sve spremno ako prijedlog 1 i 2 ne dožive uspjeh, poručio je Džindić.

Kao peti zaključak se navodi odluka da se u tijeku ovog tjedna održi sastanak s upravom Elektroprivrede u Sarajevu i Elektroprivrede HZHB s ciljem pronalaska mogućnosti za opskrbljivanje električnom energijom.

Ministrica financija FBiH Jelka Milićević je poručila da je na sastanku prebacivana odgovornost i da je osjetila nemoć Vlade da zaštiti svoj udio te dodala da su svi suočeni s mogućnošću gubitka tisuću radnih mjesta.

Direktor Aluminija Dražen Pandža je kazao da ta tvrtka doživljava finalnu krizu i da ovako više ne može poslovati jer su gubici preveliki i da je potrebno konačno rješenje.

(www.jabuka.tv/ FOTO: Klix)


8 komentara

  • Koja su to rješenja? Istjerali ste sve Muslimane iz Aluminija? Gdje sad problem kad nema “Balija”? Gamadi! Aluminij je godinama bio sredstvo preko kojeg se financirala Hercegovačka mafija koja krade i neda da se održe izbori u Mostaru. Ključ pod bravu. Završit ćete kako ste i zaslužili. Geopolitička situacija se mijenja i svijet staje na stranu pravde; kada Bosnom budu upravljali patrioti, kako u Federaciji tako i kada se ukine genocidni entitet, stvari će doći na svoje mjesto.

    • Nesmije falit ,što god trebalo za HRHB . Maloprije sam pišo nešto,isprićavam se mojoj Herceg Bosni.Z.D. Spremno !

  • Zna li itko koju su firmu ovi spasili i njihovi predhodnici… Ovo je totalno potop. Uhitite lopove koji su pokrali ovaj gigant i njenu upravu, direktore. Mektic onako mekece a lopovluk mu pred ocima. Stetni ugovori se u ovom gigantu prave zadnjih 20 god. Dug nije ni velik koliko su ga pljackali. A u konacnici ovim lesinarima je to cilj. Obezvrijedi i prodaj za sto manje novca. Sto manja cijena veci talovi ovih mafijasa…

  • Treba to narode spasiti, amo se mi u Širokom skupi i svak po deset iljada, da izduraju još mjesec dok ih ne krene

Komentiraj: