Vlada FBiH daje nepovratnih 5,4 milijuna KM za razvoj malog gospodarstva – Jabuka.tv

Vlada FBiH daje nepovratnih 5,4 milijuna KM za razvoj malog gospodarstva

Do kraja ovog tjedna bit će objavljen javni natječaj za dodjelu nepovratnih sredstava za projekte razvoja malog gospodarstva u Federaciji BiH, u iznosu od gotovo 5,4 milijuna KM.

Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava iz ovogodišnjeg ProračunaFBiH Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, u ukupnom iznosu 5.390.000 KM.

Resorni federalni ministar Amir Zukić kaže da će takva kontinuirana ulaganja, uz skoro donošenje zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva i o poduzetničkoj infrastrukturi, dovesti do unaprijeđenja i organiziranijeg pristupa razvoju malih i srednjih poduzeća i poboljšanju poslovnog ambijenta u Federaciji BiH.

Redovna dodjela grant sredstava je i u skladu s nastojanjima Vlade Federacije BiH da budu stvoreni što bolji uvjeti za poslovanje, prije svega malih i srednjih poduzeća, na čemu se i bazira naše gospodarstvo. To je i strateški pravac kompletne Europske unije, koja razvojem poslovnih zona stimulira i ohrabruje ulaganja u razvoj malih i srednjih poduzeća kao modela u kojem se, na organiziran i sustavni način, stvaraju normativne, prostorne i infrastrukturne pretpostavke za otpočinjanje biznisa, kaže ministar Zukić.

Razvoj domaćeg tržišta i autohtonih proizvoda šansa za razvoj društva u BiH

Od odobrenih sredstava za ovu godinu, za projekt izgradnje poduzetničkih zona namijenjeno je dva milijuna maraka. Za poticaje inovatorima – pojedincima predviđeno je 40.000 KM, po 100.000 KM za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, unaprijeđenje institucijske poduzetničke infrastrukture i poticaj udrugama, komorama i obrazovnim institucijama.

Za pružanje mentoring usluga za subjekte malog gospodarstva za promociju poduzetništva predviđeno je po 50.000 KM, za poticaj opstanku tradicionalnih i starih obrta 200.000 KM, dok je za poticaj razvoju obrta i srodnih djelatnosti određeno 500.000 KM.

Za poticaj novoosnovanim subjektima malog gospodarstva namijenjeno je 850.000 KM kroz subvencioniranje troškova nabavke opreme i repromaterijala, a 1.250.000 KM za jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa te 150.000 KM za tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka).

Čapljinska Lasta dobila novi krov, a uređuje se i ostatak zgrade

Posebno je bitno ulaganje u poduzetničke zone. Analize pokazuju da postoji potreba za poboljšanjem uvjeta poslovanja u tim zonama. Primatelji sredstava su jedinice lokalne samouprave i to su zajednička ulaganja sredstava iz proračuna FBiH i proračuna lokalnih zajednica, čime se stvaraju uvjeti za naseljavanje zona većim brojem poduzetnika, njihovo širenje, a time i povećanje broja zaposlenih, pojašnjava ministar.

Ministar Zukić podsjeća da je u posljednjih pet godina u razvoj poslovnih zona ministarstvo, na čijem je čelu, uložilo više od 13.000.000 KM, što sa sredstvima lokalnih zajednica čini više od 20.000.000 KM uloženih za tu namjenu.

Žene, osobe s invaliditetom i mlađi od 35 godina imat će preferencijalni tretman prilikom bodovanja projekata na predstojećem javnom natječaju koji će biti objavljen u Službenim novinama Federacije BiH, na internet stranici nadležnog federalnog ministarstva i u najmanje dvoje dnevnih novina, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Žene u BiH u prosjeku plaćene 300 KM manje u odnosu na muškarce

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.