Žene u BiH u prosjeku plaćene 300 KM manje u odnosu na muškarce

Istraživanje portala Posao.ba, koje urađeno na osnovu podataka njihovog servisa Plata.ba, pokazuje da žene zaposlene u oblasti ekonomije, medicine, turizma i tekstilne industrije imaju u prosjeku i do 300 KM manju plaću u odnosu na muške kolege.

Na ovom servisu za online istraživanje plaća ispitanici sami unose visine plaća, zbog čega istraživanje uzima u obzir stvarne iznose plata na bh. tržištu rada.

Na osnovu podataka pomenutog istraživanja, najviša plaća žena zaposlenih u sektoru ekonomije, bankarstva, iznosi 1.256 KM, dok je najviša plata muškaraca 1.483 KM, a kada je u pitanju viši menadžment, žene imaju plaću 2.040 u prosjeku, a muškarci 2.368 KM.

U IT industriji prosječne plaće žena i muškaraca su skoro izjednačene, gdje žene imaju primanja 1.510, a muškarci 1.558 KM.

Svijetli primjer gdje žene prednjače u zaradi u BiH je u oblasti farmacije, na poziciji menadžer farmaceutskih proizvoda, pa tako maksimalna plaća menadžerica iznosi 1.662 KM, dok njihovih muških kolega 1.234 KM. Također na poziciji direktor/ica filijale u bankarstvu, žene imaju plaću 2.013 KM, muškarci 1.918 KM, stoji u priopćenju.

Analizirajući podatke ispitanika iz posljednjeg Posao.ba istraživanja “Kakav posao želiš“, zaključeno je da je u ukupnom broju osoba koje nemaju primanja osjetno više žena. Također, mnogo više žena od muškaraca ima primanja do 800 KM.

Uspoređujući željena očekivanja visine plaće kod žena i muškaraca, žene bi većinom bile zadovoljne s plaćom i do 400 maraka nižom od muških kolega.

Međutim, razlika u odgovorima između muškaraca i žena smanjuje s porastom očekivanih plaća, pa tako 19 posto žena kaže da bi bilo zadovoljno plaćom od 1.500 do 2.000 KM, odnosno 23 posto muškaraca. S plaćom većom od 2.000 KM bilo bi zadovoljno 15 posto žena, odnosno 18 posto muškaraca, piše u priopćenju.

Zanimljiv podatak je svakako da su osobe koje imaju plaću veću od 2.000 KM spolno ravnopravne, s tim da je više žena koje imaju plaću veću od 2.500 KM mjesečno u odnosu na muške kolege.

U istraživanju “Kakav posao želiš“ ispitanici su odgovarali i na pitanje bi li i zbog kojih razloga otišli iz BiH, gdje su prema odgovorima muškarci spremniji napustiti BiH nego žene. Presudni faktori za odlazak iz BiH kod žena su niska primanja i osjećaj nesigurnosti.

Također uočavaju se razlike i u važnosti određenih benefita, pa su tako ženama bitniji mogućnost rada od kuće i pokriveni troškovi jaslica/vrtića, dok je muškarcima više stalo do mogućnosti korištenja automobila za osobnu svrhu te mobilnog telefona.

Podaci također pokazuju da su muškarci ohrabreniji da se upuste u samostalni posao, pa bi tako za svoju privatnu firmu radio svaki treći muškarac, a tek svaka peta žena.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • A nigdje se ne spominje PORODILJNO, zene idu na porodiljno i u tom periodu ne rade i automatski im je napredovanje usporeno. A za vecu nezaposlenost zena nisu krivi muskarci vec same zene jer ih dosta dadne otkaz kada dobiju djecu pa se posvete djeci. Statistika je jedno ali treba znat i pozadinu iza svake statistike

  • Sama činjenica da žene idu u mirovinu ranije a žive znatno duže, čistom matematikom pokazuje kako one zarade kroz život više od muškaraca…na stranu bolovanja i lakši poslovi..
    Apsolutno je netočno ovo što se prezentira.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.