Vlada FBiH bogatima proglasila i one koji imaju manje od potrošačke košarice

Predloženi Nacrt zakona o porezu na dohodak Federacije BiH loše je rješenje i za poslodavce i za radnike, a argument da će se većom stopom poreza oporezivati bogati sloj stanovništva je smiješan, piše Faktor.ba, jer kako može bogati sloj biti onaj koji ima 1.500 KM primanja, što je niže od potrošačke košarice.

Ovo stajalište je iznio Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a i član Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Vlada FBiH je u parlamentarnu proceduru uputila nacrt ovog zakona koji podrazumijeva da se ne oporezuju prihodi do 700 KM, u što uz plaću spada sada topli obrok, prijevoz, regres, 13. plaća i sve naknade, da se oni od 700 KM do 1.500 KM oporezuju s deset posto, a preko 1.500 KM s 20 posto, pišu Nezavisne novine.

Trenutno je porezna stopa deset posto, a neoporezivi dio je 300 KM, s tim da postoji dodatni dobitak ako, na primjer, radnik izdržava dijete ili nezaposlenog supružnika.

”Mislim da su sada iz nacrta novog zakona eliminirani osobni odbici. Oporezuje se sve. Jedini cilj je ubrati što više novca u proračun. Nisam siguran da će ovo izazvati pozitivne ekonomske implikacije. Kratkoročno hoće doći više novca u proračun FBiH, ali u proračun nema novca za razvoj i on će otići u neproduktivnu potrošnju”, dodao je Đonlagić.

Kaže da misli i da će to porezno opterećenje ići preko leđa radnika i da se može dogoditi da dođe do umanjenja plaća. On, naime, smatra da veliki broj radnika ima plaću od 1.500 KM i naviše i da je to srednji sloj stanovništva.

”Nije bilo potrebe za dvije stope, nego za jednom od deset posto. A onda posebno uvesti porez na bogatstvo. Ima puno bogatih ljudi. I kako da bude ista stopa poreza na dohodak onima od 1.500 KM primanja i onim s plaćom od 8.000 KM”, kazao je Đonlagić.

U Savezu samostalnih sindikata BiH, pak, napominju da veliki broj radnika ima plaću do 700 KM, te da zasad ne mogu reći je li ovo zakonsko rješenje dobro ili nije, posebno jer je doneseno bez obvezne procedure prolaska kroz Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH, što ih je iznenadilo.

”Prema onome što je prikazano javnosti, ta rješenja su korektnija od onih koja su bila ranije predložena i koja nisu dobila suglasnost ni sindikata ni poslodavaca. To prošlo rješenje je bilo da se s 13 posto oporezuje sve iznad 600 KM, a potom iznad 700 KM. Ovo sad je prošlo bez nas i zato imamo sumnje da se nešto prikriva”, rekao je Selvedin Šatorović, potpredsjednik SSS BiH.

Dodao je da će nešto više moći reći kada dobiju nacrt zakona i njihovi ekonomski analitičari naprave izračun, te da će im biti prihvatljivo sve što neće ići preko leđa radnika i što će barem zadržati postojeće stanje.

Između ostalog, prema Nacrtu zakona o porezu na dohodak, onaj tko živi na području FBiH, a prihod je ostvario u RS, Brčko Distriktu ili inozemstvu gdje je i platio porez, treba u FBiH prijaviti taj porez koji se onda prikazuje kao porezni kredit i eliminira se, čime se izbjegava dvostruko oporezivanje.

Progresivne stope poreza od deset i 20 posto primjenjuju se i na dohodak od samostalnog rada, od ulaganja kapitala, imovine i imovinskih prava.

Oporezuje se i dividenda, ali samo ako se isplaćuje vlasnicima kapitala koji su fizičke osobe. Oporezuje se i dohodak ostvaren iznajmljivanjem imovine.

Komentar iz Udruge poslodavaca FBiH novinari nisu uspjeli dobiti, ali sudeći po reakcijama nekih članova nakon sjednice Vlade FBiH u četvrtak, nisu zadovoljni.

(www.jabuka.tv)
5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.