Agencija potvrdila: Oslić s parazitima nije uvezen u BiH

U BiH nije uvezen sporni oslić koji sadrži endoparazite, potvrđeno je u petak iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Naveli su da je Agencija obaviještena od predstavništva “Leda” iz Čitluka da ovo poduzeće nije uvozilo niti distribuiralo sporni proizvod na tržištu BiH, pišu Nezavisne novine.

Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske priopćilo je da se zbog prisutnosti endoparazita iz prodaje povlači oslić bez glave, porijeklom iz Španjolske, koji je na njihovo tržište plasiran u pakovanju kompanije “Ledo”.

Kako su prenijeli hrvatski mediji, proizvod ne predstavlja opasnost za zdravlje ljudi, ali zbog prisutnosti parazita ne smije biti na tržištu.

“Konačnu informaciju o ovom slučaju Agencija će objaviti po okončanju inspekcijskog nadzora i prijemu povratne informacije od strane nadležnih inspekcijskih organa od kojih je zatraženo provođenje odgovarajućih mjera i povratno informiranje Agencije”, priopćili su iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove RS naveli su da su od strane Agencije za sigurnost hrane BiH također obaviješteni da će nadzor kod samog uvoznika izvršiti županijska inspekcija s obzirom na to da je sjedište kompanije “Ledo” za BiH smješteno u Čitluku, prenose Nezavisne.

“Također, s obzirom na to da uvoznik ima poslovnu jedinicu i u Banja Luci, veterinarski inspektor će izvršiti provjeru u ovoj poslovnoj jedinici”, rekli su u Inspektoratu RS.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.