Vjetropark “Podveležje” bit će završen do kraja godine, preko Luke Ploče obavlja se transport opreme

Vjetropark “Podveležje” instalirane snage 48 MW s godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark JP Elektroprivreda BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Iz Luke Ploče u Hrvatskoj, preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do podveleškog platoa, u srijedu je obavljen prvi specijalni transport opreme za Vjetropark “Podveležje”.

U prvom kontingentu, na lokaciju vjetroagregata broj 8, dovezena su tri segmenta tornja, pojedinačne dužine od 14 do oko 29 metara.

Izvršni direktor za kapitalne investicije Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Senad Salkić nazočio je realizaciji prvog transporta kada je kazao da je kompletna oprema za svih 15 vjetroagregata dovezena brodovima iz Simensove tvornice u Danskoj u Luku Ploče gdje je uskladištena.

Očekujemo da u idućem razdoblju, svake noći bude vršen njen transport na gradilište. Sukcesivno će se izvoditi i montaža vjetroagregata na njihovim lokacijama, tako da će u okviru našeg dinamičkog plana do kraja ove godine najveći dio Vjetroparka biti i završen, kako bismo u prvom kvartalu iduće godine pokrenuli proizvodnju električne energije, naglasio je Salkić.

U idućim danima, na gradilište Vjetroparka bit će transportirano preostalih 57 segmenata tornjeva vjetroagregata i 45 lopatica.

S obzirom na to da je svaka pojedinačna lopatica duža od 55 metara i teži više od 11 tona, prilikom njihovog transporta na dijelovima prometnice s krivinama manjeg radijusa, bit će korištena posebna jedinica – blade lift kojim će lopatice biti podizane u vis, kako bi prolazak kroz krivinu mogao biti obavljen.

Za potrebe vangabaritnog transporta opreme za Vjetropark, Granični prijelaz Metković u Hrvatskoj predviđen za putnički promet, privremeno je preimenovan u prijelaz za robni promet uz osiguranje uvjeta za prolazak pojedinih segmenata opreme.

Ugradbeni dijelovi za svih 15 proizvodnih jedinica, koje je bilo moguće prevoziti kamionima, dopremljeni su na gradilište preko Graničnog prijelaza Bijača.

Montaža vjetrogaregata koji se pojedinačno sastoje od tornja s četiri segmenta, gondole s glavčinom i tri lopatice, bit će izvođena sukcesivno s dvije dizalice, kako bi proces instalacije bio obavljen u što kraćem roku.

Vjetropark “Podveležje” instalirane snage 48 MW s godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark JP Elektroprivreda BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, priopćeno je iz Službe za komunikacije JP Elektroprivrede BiH.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.