Vjesnici proljeća koji se sade u jesen: Sadnja tulipana

Želite znati kako se sade tulipani i što je sve potrebno za uzgoj ovog popularnog cvijeća?

Pročitajte informacije koje će vam pomoći da pravilno posadite tulipane.

Lukovicu trebate kupiti neposredno prije sadnje. Optimalna dubina sadnje treba bitidvostruko veća od veličine lukovice. U pjeskovitoj zemlji možete ih posaditi i dublje.

Sadnja tulipana u vrtu

Tulipani se sade u gredice u kojima trebate napraviti jarak dubine 12 cm. Zemlju na dnu jarka potrebno je izmrviti i zatim utisnuti lukovice korijenom prema dolje.

Razmak između njih bi trebao biti oko 10 cm. Nakon što ste lukovicu posadili, lagano zagrnite zemljom. Tijekom hladnog perioda potrebno je zaštititi zasađenu biljku plastičnom folijom ili pljevinom.

U ožujku taj sloj možete maknuti jer su narasli izdanci. Za optimalan rast, tulipane je potrebno okopavati, polijevati i prihranjivati.

Sadnja tulipana u posudama

Ako ste odlučili uzgajati tulipane u keramičkim posudama, pobrinite se da one imaju otvore na dnu. Ako nemaju, potrebno je staviti propusni sloj šljunka dubine 3 do 4 cm.

Na njega stavljate pripremljenu zemlju 2 do 3 cm ispod ruba posude. Dvije trećine lukovice gurnite u zemlju, a preostali dio pokrijte mahovinom koju ste stavili između lukovica.

Nakon što ste tulipane posadili, zalijte ih, a višak vode odstranite tako što ćete lagano nagnuti posudu. Tulipane odložite na hladno i tamno mjesto kako bi se lukovice ukorijenile i tamo držite 30 dana.

Posude nakon toga odnesite u prostoriju gdje temperatura između  10 i 14°C, ali ih prekrijte kako bi bili u tami. Nakon 14 dana, posudu unesite u prostor gdje je temperatura 12 do 22°C, s dovoljno sunca i svjetlosti.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.