Vitez: Obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Buhinim Kućama

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i služenjem mise na groblju Topala, u Vitezu je u srijedu obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u naselju Buhine Kuće.

Tijekom ratnih sukoba između Armije RBiH i HVO-a, 9. siječnja 1994. godine u Buhinim Kućama ubijeno je 27 vojnika HVO-a i civila hrvatske nacionalnosti.

Sve se to događalo na kućnim pragovima i u dvorištima. Muškarci, žene, djeca, bili su u svojim kućama i što više tu treba pričati. Treba samo moliti Boga za snagu i da se nikada ne ponovi, kazala je Feni predsjednica Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Srednjobosanske županije (SBŽ) Ljubica Garić.

Naglasila je kako su obitelji žrtava izgubile povjerenje u institucije da će procesuirati bivše pripadnike Armije RBiH, koji su odgovorni za ovaj zločin.

Nema pravde niti je treba očekivati i nadati se. Izgubili smo povjerenje i, ako do procesuiranja i dođe, bit će to “tresla se gora, rodio se miš”, istaknula je.

U povodu 25. obljetnice zločina u Buhinim Kućama, udruge proistekle iz Domovinskog rata Srednjobosanske županije organizirale su danas u Vitezu i okrugli stol “Domovinski rat i obrana Središnje Bosne

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.