Visoki prekršajni sud: Thompson smije vikati “Za dom spremni” na početku Čavoglava

Visoki prekršajni sud donio je odluku da poklič “Za dom spremni” na početku pjesme Marka Perkovića Thompsona “Bojna Čavoglave” nije bio prekršaj protiv javnog reda i mira u dvjema spornim izvedbama koje su bile predmet odlučivanja.

Da poklič “za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” nije prekršaj, odlučila je većina sudaca Visokog prekršajnog suda na općoj sjednici toga suda u srijedu.

Nakon provedene rasprave, s četiri glasa “za”, 15 “protiv” i jednim suzdržanim, odlučeno je da se poklič ”za dom spremni” ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Pravno stajalište koje su suci zauzeli na današnjoj općoj sjednici je obvezujuće za sve suce tog suda.

Temeljem te presude koju je danas podržala velika većina sudaca Visokog prekršajnog suda Marko Perković Thompson će poklič “za dom spremni” i dalje moći neometano izvikivati na koncertima u Hrvatskoj.

Na sjednici o kontroverznom pokliču odlučivalo je 20 sudaca iz sva četiri odjela tog suda: Odjela za javni red i mir, koji je i nadležan za tu vrstu prekršaja, Odjela za financijske i gospodarske prekršaje, Odjela za prometne prekršaje i Odjela evidencije sudske prakse.

Presuda u slučaju Thompson suprotna je nizu pravomoćnih presuda koje je od 2015. do studenog prošle godine donio Visoki prekršajni sud u kojima su odreda prekršajno kažnjavani oni koji su javno izvikivali ili isticali taj poklič.

U lipnju prošle godine Visoki prekršajni sud je novčano kaznio makarskog pjevača Maria Rosu za izvikivanje pokliča “za dom spremni” na početku izvođenja pjesme ”Bojna Čavoglave” na koncertu u Makarskoj.

Ustavni sud je u više odluka zauzeo stajalište da je riječ o pozdravu suprotnom temeljnim načelima Ustava Republike Hrvatske.

(Hina)


21 komentar

 • Ja mislim da muzika u cijelom svijetu nema sa politikon nista slusamo muziku na Engleskom jeziku svakodnevno bez problema sta pjevaci pjevaju to je ponos i uzitak svakog normalnog covjeka Elton Jon pjeva i slusamo ga rado pustimo muziki slobodu to je naj bolje Bog i pamet nam neka sluzi pravedno Sirokobrijezanin ??????!??!!!????

  • A kad četnici pjevaju “Bit će mesa klat ćemo Hrvate” to nema veze sa politikoN?
   Ne lupetaj gluposti. Naravno da su mnoge pjesme politički motivirane.

 • Pa dakako! Nego sta nego Za dom! Spremni!
  Bolje to pjevati nego FUCK ME ILI FUCK YOU sto stalno opjevavaju a mladi ponavljaju ko papige.

 • Ko je sa tim opterećen nek izvikuje po cijeli dan sve do povečerja kad nastane povečerja nek utihne da može ostali narod mirno spavati

 • Kolega ,za dom spremni ,to je poklič (ok HOS) ali svi mi branitelji smo bili u tom filmu borba za dom i narod svoj ,a oni Udbini sinovi unučad uz pomoć medija pravosuđa nas razbijaju (mi bi ih razbili za 24 sata ali smo za “pravnu državu”) Marko molim te izjasni se u vezi kuma Škore jer pravi zlo i kaos u lipoj našoj dovodi partizane na vlast

   • Za Tutić Zrinka! Dok god ne vrijeđaš starohrvatski pozdrav Za Dom Spremni nisi Udbaš. A kad ga budeš vrijeđao postaje. A to tvoje boli me k… c za tim pozdravnom govori o tebi kao nekome tko ne poznaje povijest Hrvata, regularnu i međunarodno priznatu hrvatsku državu NDH vjekovnu težnju hrvatskog naroda i njene regularne oružane snage Ustaše. Stoga prije nego nešto napišeš prvo:”ispeci pa reci.” L. P.

    • Međunarodno priznatu NDH? jesi li ti lud ili ti samo noge smrde?
     Nabroji mi (obje) države koje su priznale NDH.

  • Kaže mi čovjek koji nije u stanju napisati rečenicu bez dvije greške. Soli mi pamet čovjek koji nije zaslužio ni osnovnu školu. Čuj obranijo. Da si neki Hrvat kao što se predstavljaš rekao bi nitko a ne niko kao pravi Srbin.
   Otkad su nepismeni kao ti preuzeli vlast nije ni čudo što nam je svaki dan sve gore. Mislite da ste pametni jer ste pokupovali diplome. Pokrij se po glavi nepismeni jade što se predstavljaš kao Hrvat a govoriš srpski. Puno si pametniji kad šutiš.

   • O tko se to nama pravi pametan? Jesi li ikada čuo da u rečenici postoji i zarez?
    Gdje si ti bio kad se učila gramatika? Hahahah

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.