Više od 15 tisuća posjetitelja u Parku prirode Blidinje

Prekriven snijegom Park prirode Blidinje privukao je ovih dana mnoštvo ljubitelja skijanja i drugih zimskih radosti.

Gosti iz cijelog svijeta

Po registarskim oznakama automobila dalo se zaključiti kako je uz domaće ljude u jedino hercegovačko skijalište stiglo i mnoštvo gostiju iz Dubrovnika, Makarske, Splita, Šibenika, Zagreba, ali i hrvatskih iseljenika iz Njemačke i Švicarske. Iz nekoliko izvora poznat su podatci kako je posljednje dane stare i prve dane 2015. godine u Parku dočekalo između 10 i 12 tisuća gostiju.

Kažu, bilo bi ih i više da zbog snijega nije bila zatvorena cesta između Posušja i Blidinja te djelomično i ona koja od Tomislavgrada preko Blidinjskog jezera vodi do skijališta. Najsigurnija za dolazak mnogima je tih dana bila cesta koja vodi iz Jablanice do Parka prirode Blidinje.

Blidinje2

Nakon što je snježno nevrijeme prošlo, preko vikenda u Parku je boravilo i više od 15 tisuća gostiju, što je novi rekord za ovo mlado skijalište. Uz goste koji su smješteni po motelima, novoizgrađenim pansionima i privatnim vikendicama koje se iznajmljuju, među posjetiteljima su bili i mnogi izletnici na jedan dan.

Prekrasan krajolik, bogat endemima i legendama

Uz posjet skijalištu i objed u restoranu Staza, oni hrabriji idu i na vožnju u žičari, kako bi s visine od 1.550 metara vidjeli prekrasan krajolik Parka prirode. A njega sa strana omeđuju vrhovi Vrana (2.074 m) i Čvrsnice (2.228) te Blidinjskog jezera (1.184) koje je ovih dana okovano ledom. Led je toliko debeo da su mnogi izletnici to iskoristili za klizanje po zaleđenom jezeru uz nezaobilazno slikanje na ledenoj površini jednog od prirodnih bisera ovog lijepog kraja, koji krije veliki broj endemskih vrsta raznolikog biljnog svijeta, među kojima je najspominjaniji bjelokori bor munika (Pinus leucodemis).

Blidinje

Unatoč visokom snijegu mnogi nisu odoljeli obilasku Franjevačke kuće u Masnoj luci, koja je kulturno i duhovno sjedište Parka prirode te Divina groba i Mijatove pećine. Riječ je je o dvjema od mnoštva legendi koja simboliziraju širi prostor Blidinja. Prva je heroina Diva Grabovčeva, djevojka koja i dan danas zadivljuje svojim herojstvom u borbi za očuvanje svoje katoličke vjere i djevojačke čistoće. Druga legenda je ona o hajduku Mijatu Tomiću, čovjeku koji simbolizira junaštvo u borbi za ljudska i nacionalna prava hrvatskog naroda na tim prostorima.

Pomak na bolje

U svijetu mnogih lijepih skijališta, skijalište na Blidinju po okolnom krajoliku spada među ona najljepša. Po uređenosti je, nažalost, još uvijek daleko od onih najboljih. Međutim, postoji nagovještaj da bi se i to za koju godinu moglo promijeniti. Vidljiv je i po mnogim pozitivnim promjenama koje su donijeli novi vlasnici dvadesetogodišnje koncesije na skijalište Dane Pavković Šišović i Ivan Šarić Ladanušić.

Blidinje3

“Već dosada smo unijeli mnoge promjene te oživjeli ovaj dio oko skijališta s velikim restoranom i kafićem koji rade i zimi i ljeti”, govori Dane Pavković Šišović najavljujući za iduću sezonu i puštanje u rad topova za snijeg.

Iako su novi vlasnici skijalište preuzeli prije godinu i pol dana, zbog lanjskog nedostatka snijega, ovo im je prva prava sezona. Za nju su se dobro pripremili, a bude li i tijekom cijele zime snijega, gosti će moći uživati ne samo u skijanju već i u ugostiteljskom i izvanpansionskom sadržaju za koji brinu vrijedni voditelji Tomislav Bašić i Ivica Rezo.

Novost

Novost kod skijališne staze na Blidinju je stalna nazočnost Hrvatske gorske službe spašavanja iz Posušja. Tijekom vikenda kolegama iz Posušja pridružuju se i članovi Gorske službe spašavanja iz Imotskog koji kolegama iz Posušja uskaču pomoći.

 

Zanimljivo je da su kolege iz Imotskog sa sobom donijeli i dron s ugrađenom kamerom s kojom pokrivaju vidljivost sve tri skijališne staze. Uz Darka Ivankovića, Tomislava Zeleniku i Marija Bonića iz Posušja, tu je i Ante Kukavica Fedor iz Imotskoga koji upravlja dronom. U ekipi HGSS je i dr. Tomislav Višković koji je u tom trenutku bio na skijalištu – kao skijaš.

Noćni život

Noćni život na Blidinju je već sada dosta zanimljiv. Uz stalna gostovanja tamburaša i drugih glazbenih sastava u restoranu ispod skijališta, u glavnoj ulici koja vodi do skijaške staze nekoliko je novih restorana i kafića. U onom najstarijem caffe-konobi Vilinac Ante Bagarić već priprema sve za novi biznis na Blidinju, a to je brdski biciklizam.

“Imali smo strašno uspješnu sezonu gdje su nam za novouređene biciklističke staze oko Blidinjskog jezera dolazili mnogi strani gosti, najviše Englezi i Nizozemci. U ovoj godini planiramo još veća ulaganja koja će privući još veći broj zaljubljenika u ovaj sport”, kaže Ante čija se supruga Renata bavi pravljenjem različitih vrsta čajeva, ljekovitih likera i ostalih ekoloških pripravaka.

Blidinje4

Motel Risovac kao i Hajdučke vrleti također su bili puni ovih dana. Tako je bilo i za doček Nove godine, kada su gotovo svi ugostiteljski objekti imali gostovanja glazbenih grupa iz Mostara i Hercegovine. Vlasnici vikendica, među kojima su i mnoge poznate osobe, novu su dočeali na zatvorenim zabavama po svojim vikendicama. Oni koji nisu uspjeli doći ili zbog nevremena nisu stigli do Blidinja, sutra su napravili reprizu dočeka.

Međutim, ono što je stvaralo neugodnost kod dočeka bili su kvarovi kod operatera zbog čega mnogi nisu na vrijeme mogli čestitati novu godinu s Blidinja svojim najbližima ili drugim osobama u svijetu.

(Večernji list | Foto: Stipe Mikulić, Turistička zajednica ŽZH, HGSS)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.