Slovenska tiskovna agencija tvrdi: JNA nije napala Hrvatsku?

Slovenska tiskovna agencija (STA), državna ustanova, u nedjelju je objavila temu o 20 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Premda u obradi te teme priličan dio čini iznošenje činjenica, ipak je to u nekim elementima iskrivljena slika o Domovinskom ratu u Hrvatskoj, pa i u Bosni i Hercegovini, piše splitska Slobodna Dalmacija.

Točno je, kako se kaže na početku, da su “ratovi u BiH i Hrvatskoj bili najkrvaviji ratovi, koji su izbili nakon raspada bivše Jugoslavije”.

Točan je i zaključak da je “rat u Hrvatskoj, koja je 25. lipnja, kao i Slovenija, proglasila samostalnost, završen operacijom Oluja u kolovozu 1995. godine” i da “nakon te operacije na teritoriju Hrvatske više nije bilo vojnih operacija ni žrtava”.

Svakako je točno da je “Hrvatska vojska oslobodila teritorij koji su 1991. godine zauzeli srpski pobunjenici”, ali se dobro zna da je rat u Hrvatskoj, kao uostalom i u BiH, započela jugoslavenska vojska i nastavila naoružavati pobunjene Srbe. To je u ovome članku napisano u najmanju ruku zamagljeno.

U operacijama i vojnim akcijama nigdje se ne spominje jugovojska. Možda kod žrtava tek usput, ali znakovito. Tako se kaže da je “prema podacima iz Beograda, na srpskoj strani poginulo 1300 vojnika JNA”, piše Slobodna Dalmacija

Zanimljivo je relativiziranje uzroka i tijeka nastanka rata u BiH: “1. ožujka 1992. godine BiH je proglasila nezavisnost, koja je bila zbog njezinoga izrazito mješovitoga sastava daleko najrizičnija, pa je zbog toga imala najkrvavije posljedice. Samo pet dana poslije počeo je jedan od najkrvavijih ratova nakon Drugog svjetskog rata.”

Ni riječi o tome koje snage su započele rat, ni spomena o ključnoj ulozi jugovojske u početku krvavoga pohoda.

Međutim, o operaciji “Oluja” detaljno se podastiru neprovjereni podaci o “200 tisuća civila koji su otišli, više od 20 tisuća opljačkanih i popaljenih kuća i više stotina ubijenih osoba hrvatskih državljana srpske narodnosti”.

Karakteristično je da se ni kod rata u BiH ni kod rata u Hrvatskoj ne spominje ni Milošević, ni Kadijević, ni uloga bivše JNA.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Ne znam što tu ima čudno, pa mnogi Srbi obnašaju ključne funkcije u Sloveniji, a sve ono što je iz svijeta ulazilo na prostor bivše SRJ i Srbije je išlo preko njihovih predstavništava u Sloveniji zadnjih 25 godina što je inače nastavak kontinuiteta koji je stvoren u bivškoj SFRJ. Sve isto kao i odnos SKJ i HDZ u BiH da pojednostavim stvari.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.