Više od 12 milijuna učenika u francuskim školama bez mobitela

Više od 12 milijuna učenika u Francuskoj u ponedjeljak počinje prvu školsku godinu bez mobilnih telefona, poslije zabrane uvedene ovog ljeta.

Prema Prijedlogu zakona usvojenom krajem srpnja zabranjuje se upotreba svih uređaja povezanih s internetom (mobilni telefon, tablet, sat) u školama u Francuskoj gdje su đaci uzrasta do 14-15 godina.

Zabrana se odnosi i na školske odmore, uz izuzeće za izvanredne situacije i za djecu s invaliditetom.

Učenici moraju isključiti svoje aparate ili ih odložiti u kasete u školama. Prema zakonu, nastavnici mogu oduzeti uređaje do kraja školskog dana u slučaju da neko dijete ne poštuje zabranu.

Tu zabranu već nekoliko godina primjenjuje veliki broj škola, ali ovog puta direktori tih ustanova će moći osloniti se na zakon. Srednje škole imaju mogućnost, ali ne i obavezu da uvedu ovu mjeru.

Gotovo devet od deset mladih starosti od 12 do 17 godina (86 posto) u Francuskoj ima mobilni telefon.

Ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer rekao je da je cilj ove mjere pomoći djeci da se koncentriraju na nastavu, da se bolje socijaliziraju i da se smanji korištenje društvenih mreža.

Zabrana je također namijenjena da bi se borilo protiv maltretiranja preko interneta, sprječavanja krađa i nasilja u školi, javlja Beta.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.