Više dužnosnika izgubilo pravo na diplomatsku putovnicu, ali je još uvijek nisu vratili – Jabuka.tv

Više dužnosnika izgubilo pravo na diplomatsku putovnicu, ali je još uvijek nisu vratili

Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara tijekom proteklih pet godina izdalo je ukupno 1.154 diplomatskih putovnica koje su trenutno važeće, a onima koji su izgubili pravo na posjedovanje diplomatske putovnice su poništene, potvrdio je načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva Nebojša Regoje.

On je istaknuo da trenutno nitko nije u posjedu diplomatske putovnice, a da mu to pravo ne pripada.

Regoje objašnjava da su dužnosnici, organi, organizacije, odnosno institucije u BiH čiji dužnosnici imaju pravo na posjedovanje diplomatske putovnice navedeni u listi A i listi B u Pravilniku o izdavanju diplomatskih putovnica i Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika.

U razdoblju od 2. ožujka 2015. do 3. ožujka ove godine ukupno su izdane 1.154 diplomatske putovnice koja su trenutno važeće, a što uključuje sve kategorije nositelja prava – trenutni dužnosnici i članovi njihovih obitelji, diplomati u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova i diplomatsko-konzularnoj mreži i članovi njihovih obitelji, rekao je Regoje.

Regoje je ustvrdio da ovaj broj praktično gotovo svakodnevno varira jer za izvjestan broj osoba i članova njihovih obitelji prestaje pravo na posjedovanje diplomatske putovnice ili istječe razdoblje do kojeg vrijedi.

Prema podacima Ministarstva, ukupno 37 bivših političkih dužnosnik, veleposlanika i drugih dužnosnika nije vratilo diplomatske putovnice u sjedište Ministarstva nakon što su izgubili pravo korištenja istih.

Iza imena i funkcije dužnosnika koji više nemaju pravo na diplomatsku putovnicu, Vijeće ministara je navelo da “uvidom u raspoloživu dokumentaciju diplomatska putovnica nije vraćena, niti je fizički poništena“.

(Srna)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.