Vinko Puljić u Vukovaru: Položaj Hrvata u BiH je delikatan i zahtjevan

Predstavnici Vrhbosanske nadbiskupije potpisali su u ponedjeljak u Vukovaru pristupne ugovore sa 16 podupiratelja Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije koja je osnovana prije dvije godine i ima sjedište u Vukovaru.

Tom prilikom nadbiskup metropolit Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić, koji je i predsjednik Upravnog odbora Zaklade, rekao je kako su zahvalnim svim podupirateljima njihovoga rada što im omogućuje provođenje planiranih projekata.

Tijekom posjete Vukovaru kardinal Puljić osvrnuo se i na položaj Hrvata u BiH, s naglaskom na Vrhbosansku nadbiskupiju, rekavši kako je on zahtjevan i delikatan.

Nema jednakopravnosti na političkoj i administrativnoj razini, a posebno gdje smo kao manjina. Tamo je pod upitnikom kako sačuvati identitet i jednakopravnost i doći do izvora prihoda da se preživi. Pravno država nije uspostavljena nego ona djeluje više stranački. Ako nešto sami učinimo bit će bolje jer situacija se sama od sebe neće popraviti niti će to netko drugi za nas napraviti, rekao je Puljić, prenosi Večernji.hr.

Kardinala Puljića primio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako će Vukovar pomoći ostanak naroda na tim prostorima i dati svoj doprinos koliko god je u mogućnosti. Kazao je i kako je u cilju svima razvoj života i ostanak Hrvata na tim prostorima kao i da Vukovar i Vukovarci razumiju potrebe Hrvata iz BiH.

(www.jabuka.tv | Foto: Branimir Bradarić)

15 komentara

 • Ti si pajdo sve rekao sa nedavnom izjavom da se treba narod vakcinisati,a toliko si prije u propovijedima drugačije pričao. Crkva ako ništa drugo trebala bi biti neutralna.

 • Okuražio se posle Šmitove izjave a dosad ugošćavo talibane džafira i sejdu na božićnim domjencima. Masni tvore..

 • Pa kako će biti “jednakopravnosti među narodima”, kad su tri naroda (koja su uzgred rečeno favorizirana spram drugih) spakovana u dva ‘entiteta’, gdje jedan nosi isključiv nacionalni predznak sa ubjedljivom većinom, koja je neslavnog porijekla, a u drugom se zbila druga dva, gdje je jedan prilično malobrojniji? O kakvoj “jednakopravnosti naroda” se tu uopće, ikada, može govoriti!?! To su najobičnije floskule, demagogije, koju koriste muljatori i paraziti nad maloumnicima i ‘stadima’ koje se na taj način obmanjuje, iskorištava, muze, pljačka i eufemistički naziva nekakvim “narodom”!

 • Dragi nas Vinko ovakvom polozaju hrvata si doprinjeo i ti i tvoja politika kroz Crkvu. Hrvatski Politicari i Crkveni velikodostojnici snose najvecu krivicu za ovskav polozaj hrvatskog naroda…

 • Hrvati u BiH su neravnopravni ima skoro 600 godina. Iza drugog svjetskog rata su poubijani, raseljeni i potpuno potčinjeni zahvaljujući posebno hrvatskim komunistima.

 • Kriv je kardina,a nije pok.ministar šušak sto nas je
  .spratio u ovakvu zajednicu.
  U tudim ocima vidite iglu a u svojim nevidite balvan.

  • Ondašnje hr. političko vodstvo je odgovorno, prvenstveno, a Crkva u BiH značajnije od 2001. godine petljanijom u politički prostor, čime bh hrvati praktički doživljavaju sunovrat od 150 godina unatrag.
   Ovi iz RH danas uglavnom šalju nešto “sadake” u “provinciju” – koja se ne odnosi na teritorij već “narod” – poprave malo fasade, kupe koji opanak, financiraju kapelicu, malo doniraju za tradiciju, kulturu i identitet, pa pošalju ovamo na školovanje njihov ološ a pokupe domaći kvalitet. Barem su to tako zamislili. A ovdje imaš klasični feudalni poredak: plemstvo, kler i zavisni žitelji.

 • A misliš li punomasna svinjo da plemićki grb i te pizdarije..nepotizam,EP itd doprinose da omladina ostane ovdje.Ti Vinkiša il si pokvaren,il si glup?
  Meščini oboje.iđi žderi i goji tu tustu guzičetinu jer da si normalan ustao bi davno protiv korupcije i onih koji su nositelji svog nemorala koji su njihov proizvod.Gori su 100 puta od tite i titića jer su to zapravo oni isti samo sto su shvatili da mogu sta hoce pa se pokvarili i usmrdili ko i ti.Mrš.

 • Vinko šta je sa Hrvatima u RSu . Ili je tebi tu fino dobivaš pomoć i bas te briga za hrvatski narod sto je skoro nestao u RSu.
  Fina saradnja sa Dodikom drugo m Covicevim koji lahko ušutka .

  • Oni su, između ostalih, cijena obraćenja partizana i komunista koji danas vladaju (i to vrhunski) u koaliciji sa crkvom, pa stoga nije potrebna lustracija.

 • Koliko nekulture i primitivizma u komentarima!Da mi je vidjeti vas kako izgledate,i činite li išta dobra osim što vrijeđate i pametujete!Kardinalu svaka čast,samo što je ostao u Sarajevu uz ono malo Hrvata.Lako je biti Hrvat u Širokom!Ako se već izjašnjavate kao vjernici,primjenite vjeru u životu,nemojte kao ovce trčati u Crkvu a čim iz nje,odmah zlo i naopako!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.