Vina Zadro: Na 20. Martinje stigli posjetitelji iz brojnih zemalja

Mnogi se slažu oko toga da je Martinje, što ga svake godine upriliče Vina Zadro, jedna od najvećih svečanosti u slavu vina uopće.

U prostore vinarije u Domanovićima na 20. Martinje ponovno su stigli brojni gosti iz Hercegovine, ostatka BiH, susjednih država i drugih europskih zemalja da bi kušali vina iz široke lepeze Vina Zadro. Među posjetiteljima su brojni poslovni partneri Vina Zadro i tvrtke MCI, kao i brojni uglednici političkoga, kulturnoga, gospodarskoga i javnoga života.

>> Pročitajte i: Pozitivna priča: Vina Zadro – hercegovačka vinarija koja je kvalitetom dosegla svjetski vrh

Upriličena je degustacija i prezentacija žilavke i blatine “Crnjac & Zadro”, koje su na najprestižnijem vinskom natjecanju Decanter World Wine Awards ove godine u Londonu osvojile platinastu medalju.

“Stigao sam iz Dubrovnika kako bih u jedinstvenom ozračju Martinja kušao žilavku i blatinu “Crnjac & Zadro”, koje su osvojile najprestižniju nagradu”, rekao je ugostitelj iz Dubrovnika.

Turistički djelatnik iz Makarske kaže kako je velika fešta, što je Vina Zadro tradicionalno svakoga 11. studenoga priređuju u slavu svetoga Martina, jedinstvena prigoda da na jednom mjestu sretne brojne osobe iz svijeta turizma i ugostiteljstva, ali i prijatelje sa svih strana.

Ponovno se nazdravljalo mladom vinu bukarom, uz najveću vinsku drvenu bačvu u BiH, u kojoj se nalazi 16.300 litara vina! Vino se točilo, grlo se močilo uz bogat prismok. Na pladnjevima se našlo raznih hercegovačkih kulinarskih delicija, a valjalo je zapjevati i zasvirati.

Nastupili su popularni Đani Stipaničev i skupina “Fijaker”. Program je vodio poznati TV voditelj Branko Uvodić.

Mnogi posjetitelji imali su i prigodu pobliže se upoznati s najsuvremenijom tehnologijom Vina Zadro, koja raspolaže vlastitim vinogradima na 460 dunuma površine, a godišnje proizvede oko milijun litara vina.

Tvrtka Vinarija Zadro osnovana je 1996. godine na temeljima vinarskoga podruma Zemljoradničke zadruge Domanovići, a 2007. godine stupila je u partnerstvo sa širokobriješkom tvrtkom MCI. Ivan Zadro i Miljenko Mićo Crnjac, vlasnici Vina Zadro, kažu da bi i za vina ovogodišnje berbe mogla stići koja prestižna nagrada.

Svakako se će se dugo pamtiti 20. izdanje Martinja Vina Zadro. Zagorski običaj “krštenja mošta” na svetoga Martina (živio je u 4. stoljeću, a nakon njegove smrti postaje zaštitnikom vinara, vinogradara, ugostitelja i vojnika) proširio se po Hrvatskoj pa stigao i u Hercegovini na najljepši način.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.