Vijeće ministara usvojilo energetsku strategiju BiH, otvaraju se IPA fondovi

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojilo državnu energetsku strategiju, potvrdio jeministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Ministar Šarović je prije desetak dana najavio veliku mogućnost usvajanja energetske strategije, a nakon što su sve prepreke svladane i nakon što je dostavljeno mišljenje oba bh. entiteta.

Zbog dosadašnjeg nepostojanja energetske strategije, o kojoj se dogovara još od 2008. godine, Bosna i Hercegovina je izgubila više od 200 milijuna eura samo u potencijalnim investicijama, a da ne govorimo o izgubljenom novcu koji je za investicije vezan, navodi Klix.ba.

Podsjetimo, preporuke za reformu energetskog sektora usvojene su na nastavku 62. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a u dokumentu se navodi da je nastavak reformi neophodan zbog usklađivanja regulative i legislative s trećim energetskim paketom, što će, naposljetku, omogućiti i deblokadu IPA fondova.

BiH je jedina zemlja u Europi kojoj su nametnute sankcije Energetske zajednice, a sve zbog nejedinstva entiteta i nepostojanja suradnje s državnom razinom vlasti.

Razlog za to je nepostojanje državnog zakona o tržištu i transportu električne energije i plina koji prije svega blokira entitet Republika Srpska, koji smatra da je to prijenos nadležnosti s entiteta na državu.

Usvajanjem energetske strategije otvaraju se vrata za rješavanje ovog problema te se može očekivati aktiviranje pristupa IPA fondovima.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.