Vijeće ministara BiH usvojilo Mehanizam koordinacije

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u utorak je na sjednici usvojilo Odluku o sustavu koordinacije procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovini.

Ovom odlukom definiraju se institucionalni i operativni sustav i način ostvarivanja koordinacije institucija u BiH na provođenju aktivnosti u vezi s procesom integriranja BiH u Europsku uniju, te zajednička tijela u okviru sustava koordinacije, njihov sastav, nadležnosti i međusobni odnosi.

Koordinacija procesa europskih integracija podrazumijeva aktivnosti koje se provode s ciljem osiguranja što većeg stupnja usklađenosti i koherentnosti u radu institucija svih razina vlasti u BiH u vezi s izvršenjem ugovornih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europskih zajednica i njihovih država članica i BiH, kao i drugih obaveza iz procesa europskih integracija.

Sustavom koordinacije uređuje se i način ostvarivanja komunikacije između institucija u BiH, s ciljem osiguranja i iznošenja usuglašenog stava ispred BiH u komunikaciji s institucijama Europske unije.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara BiH, Odlukom se uspostavlja sustav vertikalne koordinacije, odnosno koordinacije između različitih razina organizacije vlasti BiH, za čiju provedbu se uspostavljaju zajednička tijela za provođenje koja uključuju sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini.

(Fena)

Komentiraj: