Prosvjetari pripremaju generalni štrajk u osnovnim školama u ŽZH

Štrajk učionica

Uposlenici u osnovnim školama na području Županije Zapadnohercegovačke pokrenut će proceduru pripreme generalnog štrajka zbog općeg nezadovoljstva prosvjetnih djelatnika.

Iz Predsjedništva Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH naveli su osam glavnih razloga za pokretanje procedere pripreme generalnog štrajka:

1. Dugovanja Vlade po regresu i naknadi za topli obrok nastala tijekom 2015. i 2016. godine
2. Neusklađivanje plaće s rastom troškova života
3. Neisplata porodiljnih naknada
4. Dugovanja po izvršnim sudskim presudama
5. Nepripremljen početak nove školske godine
6. Kombinirani razredni odjeli – trokombinacije i prvi razred u kombiniranom razrednom odjelu
7. Kršenje procedure izbora i imenovanja članova školskih odbora
8. Zastoj u pregovorima oko usklađivanja Kolektivnog ugovora s novim Zakonom o radu.

”Ovaj dopis je ujedno i zahtjev Sindikata za hitan sastanak s predstavnicima Vlade na kojem bi dnevni red bile gore navedene točke”, priopćeno je iz Sindikata.

(www.jabuka.tv)

65 komentara

  • majmune hdz-ovski, govno jedno, sram te bilo!
   bolje da bude 2 mjeseca kvalitetne nastave, nego da su učiteljice, nastavnice i profesori nezadovoljni i rade posao preko neke stvari.
   stup društva mora biti prosvjeta, policija, zdravstvo!!!!
   u nas je stup EP HZHB, liga MZ, turnir u crnču i na trnu, djelatnici sportskog saveza, KUD-ovi i oni koji peku janjetinu.
   MRŠ!

  • Neće oni štrajkati, jer je na čelu Vesna Ćorluka. To je samo bla, bla, da predsjednica sindikata Vesna Ćorluka kaže da nešto radi. Ako prosvjeta želi štrajkati prvo mora naći predsjednika sindikata koji će zastupati njihove interese.

 • Svaka čast. Jedini imaju hrabrosti reći što misle. Ostatak građana se zavukao u mišje rupe i odobrava lopovluk i nemoral na svim razinama vlasti.

 • Zaboravili ste tražiti da doživotni ravnatelji škola prestanu primati profesore a i nastavnike iako im treba VSS bez natječaja dvadeset godina i više.

 • Svaka cas da mi napokon djete ima normalnu nastavu a ne kombinovanu i da se ucitelji mogu posvetit djeci.za to sam uz vas a sto se tice ne samo nastavnici i ucitelji da upadaju preko veze i cistacice takodjer i nece u penziju ceka da joj upane cer neva ili ko vec

 • Nakon tri mjeseca odmora dobro dođe štrajk. Radnici u privatnim firmama sretni su ako dobiju godišnji odmor,još ako im ga plate veselje.Nekažem da im nisu uskraćena neka prava zakonom propisana ali današnji prosvjetari ništa ne rade sa djecom izuzev što su uveli tečajeve iz svih predmeta samo ostalo glazbeno,tjelesno i likovno. Koliko i kako rade oni su preplaćeni kao i svi državni službenici,mislim i na županije,kantone,gradove,općine.

  • slažem se. Zato nam djeca idu glupasta u srednju školu. nemaju osnove ni iz mat ni eng… dok se oni proslavljaju u nekim glupostima…vjerujem da imje dosta zakinuto…ali s obzirom na današnju situaciju svi su zakinuti ..s ozirom koliko se radi oni su najmanje…

  • Tako je Ilija , Mnogi od njih samo se prošetaju kao na modnoj pisti …. a mala im plaća. Primjećujem da za svaki dan imaju novu garderobu i uz to idu cipele i torba ….a da ne kažem odmora mjesec dana . Tko to može priuštiti tko rado 8-12 sati a oni max. 4 sata . (jedan mi reče prije je kući nego od kuće) .Dajte molim vas nitko nema manje od 1200 km plaću …Čas pojedinim prosvjetnim radnicima ali ti su u manjini …

 • Nista drugo i ne znaju .mislim da bi ih za promjenu trebalo spremit da rade pola godine kod privatnika.koliko uce djecu pitam .dodu na sat i brckaju po mob.a onds traze nesto sto imaju.neka ih bude stid.lipa juga bar lipi profesori i nastavnici u tadadnje vrijeme .velika ih hvala a ovi danas nemaju pojma.

 • podrska prosvjetarim jedini se bore za malo pravo gori smo od albanije po standardu place ne mogu ni pola kosarice da pokriju i ne treba ih osudjivat sto traze svoja prava a i ovi sto ih osudjuju nek se i ono jave nitko se nece za za njih javit

 • Neke stvarno neke bude sram, koliko nastavnika ili profesora se susreće s neodgojenom djecom iz dana u dan, s djecom koja u startu znaju da im nastavnik nista niti smije niti može! Odgoj se od kuće nosi, a u školi nadogradjuje, ne očekujte da netko popravlja sto VI niste u stanju učiniti! Nekada je ovo zanimanje bilo časno, a danas ih svaka budala može popljuvati. Ako imate pritužbu na nekoga glede korištenja mobitela, onda se žalite nekomu od odgovornih, a ne po portalima, jer ste ma krivoj adresi. Isto tako treba kazniti korištenje mobitela od strane djece, mobitela koje škola nije dužna vratiti, ali ipak vraća zbog izbjegavanja sukoba s roditeljima. I sta se u svakoj prilici dovezete izjednačavanja zanimanja? Posao kod privatnika i u školi? Dok god ljudi to budu izjednačavali, nema napretka. S obzirom na vrstu posla koju obavljaju, nastavnicima su u veliku ruku uskracena prava, pogotovo sto se porodiljnog tiče. A što se tečajeva tiče, tečaj je jedno, instrukcije drugo. Djeca vam nemaju radnu naviku, kao ni velika većina roditelja pa ih za ispravljanje ocjena šaljete dan prije kod nekoga. Tko god kaže da se iz bilo kojeg predmeta ne može dobiti 2, ne govori istinu! Od predavača na tečajevima se traži da ne rade dodatno gradivo nego da rade školsko redovno gradivo, i to unaprijed da roditelji nemaju posla oko njih kuci. Gospodo draga, kad postoji problem(i) treba prvo od sebe poći, a ne tražiti krivce u svemiru. I da, nisam prosvjetni djelatnik, da nebi bilo pronas’o se.

  • Tko traži od predavača na tečajevima školsko gradivo unaprijed??? Mislim da bi tečaj trebao imati razine i raditi se po određenom programu, na tečaj idu djeca od vrtićke dobi do umirovljenika (naravno ne u istoj skupini) pa ne znam zašto bi se išlo po školskom programu unaprijed, nema logike, ne znam što bi ovdje za koga bilo “unaprijed”. Druga stvar, tečaj ne bi trebale održavati osobe koje nisu ispunile određene zakonske uvjete. Tečajevi tipa, dođite djeco na tečaj u garažu, stan itd su bez veze, a da ne pričamo o sukobu interesa i neplaćanju poreza i ostalih dadžbina koje je organizator tečaja dužan platiti.

  • Svakoj vlasti kojoj je cilj raspodjela mjesta, mandata,funkcija kako bi lakše raspodjelila plijen treba pokazati legalno putem štrajka nezadovoljstvo,bili oni prosvjetni ili manuelni radnici. Štrajk je osnovni i legalni nastup protiv diskriminacije.Oni koji paušalno okrivljuju štrajkaše izgleda da ne posjeduju truna društvene solidarnosti, u kojem se bolje i trpeljivije može suživot graditi. Nažalost, primjećuje se veliki jaz između susjedstva, gdje bi svaki trebao prije pred svojim pragom pomesti nego kod susjeda. Društvo je toliko vrijedno koliko ono sebe stilski podnosi.Na ovim stranicama se može vidjeti koliko je dozrela. Ovdje kod mene ne nalazim (čitam više jezika) slične komentare. Zato,pridružite se, pokažite zube zajedničkom izrabljivaču renesanskih vremena. Voli vas vaš nekadašnji “Ero” franc iz berlina.

 • Neka štrjkaju. i onda lijepo na biro nek oni rade a ovi neka strjkaju …ionako ih je pola politika zaposlila… a i njih je pola političara …smradovi …ajde dajte otkaz…koliko radite djeca poslije vašeg sata idu na instrukcije…bijedni ste

 • Ako profesor ima 900 KM plaću i treba im konačno dadi plaću kai što imaju službenici u Županiji i drugim državnim institucijama ali i ostalo što im se uskraćuje po kolektivnom ugovoru.
  A vi đto pišete o preplaćenosti bolje tazmislite i o svojoj potplaćenosti od strane nekih nazovi gospodarstvenika koji vam uskraćuju prava a da ste trali klupu na fakultetu ne biu tako pisali.
  Kad ste tolike face na portalu aj budite i u stvarnosti pa rješite svoj status u gazde.

 • Ako profesori imaju plaću 900 KM onda je to ruglo i sramota. S druge strane u nekim drugim javnim poduzećima, raznim elektroprijenosima i njima sličnima žarićima i giljićima imaju prosjek preko 3500 Km, onda s pravom trebaju štrajkati. Tim poduzećima može svatko upravljati, pa i umirovljenici.

 • znaju dići govorit sta mogu nosit i kako se obuci ali kad dodjes u 1 osnovnu u Klancu i kad vidiš kako se gospođa obukla gadi ti se doc nije čudo od dice

 • Ovaj slučaj (kao i većina slučajeva) ima dvije strane medalje.
  Prva strana je da prosvjetni radnici opravdano traže svoje novce koje im po Zakonu pripadaju i to je skroz legitimno.
  Druga strana je da običan čovjek (koji gleda sa strane na ovo pitanje) se s punim pravom pita slijedeće: ako uzmemo u obzir toliku količinu štrajka svake godine – čovjek bi odmah pomislio da je u prosvjeti nemoguće raditi a s druge strane traži se “veza” sve do Pape da se zaposli u prosvjeti. Znači javlja se veeeliki nesrazmjer između količine štrajkanja (s jedne strane) i pritiska na tržištu rada da se zaposli u prosvjeti (s druge strane) – što je jako paradoksalno. A također zna li itko primjer da je netko prešao iz prosvjete u privatni sektor ?

 • KOJI JE IDIOT MOGA TAKVE RAZMJERE NAPRAVIT I DA TO PROĐE. NEKOMU 900 KM NEKOMU 3000 KM.
  VELIKI SU DUGOVI PROSVJETI.KONAČNO SE TO MORA VRAĆAT.

 • Plaća profesora je 900 KM i portir i vozač u općini i županiji imaju više . Zar treba svako malo da bude upitna ovako mala plaća kao i ostale obveze po potpisanom kolektivnom ugovoru?
  Zar je normalno da majke profesori ne dobivaju porodiljno ,zar je normalno da novoređena djeca nemaju za osnovno potrebno novorođenčetu,jer im majka na bolovanju ne prima ništa ili nakom godinu dana jednu do dvije naknade, pa od čega da profesori žive i vraćaju kredite?
  Zar je potrebno da velika profesora iz Širokog , mjesta stanovanja, putuje u Ljubuški ,
  Grude i Posušje i obrnuto iz svih smjerova,zar se bar to ne može riješiti prebacivanjem profesora u mjesta prebivališta?
  Zašto svake godine doživotni ravnatelji u” svojim” školama se ponašaju kao država u državi i primaju nove podobne profesore ali i nastavnike se višom školom ,i gomilaju kadar ” na čekanju ” Kako kažu ,ali uz plaću naravno umjesto da se na nivou škola prebaci kadar u mjesto stanovanja i vidi se koliki je višak provesora a djece u tisućama manje?
  A vi koji negativno pišete o profesorima potrudite se da vaša djeca budu primjerena i u ponašanju i u učenju i rezultati će biti takvi.
  A vi roditelji upisujete i sebe i djecu na tečaj preko puta starog električnog (naravno to radite zbog interneta i što ni vi niste naučili kad ste trebali) ii nije ta Škola ni u podrumu ni u garaži ni sakrivena.
  Ima mnogo profesora koji su zbog duple plaće prešli u privatnika jer se od 900 Km ne može uzdržavati obitelj a od vajkada je puna općina i sada županija nastavnika i profesora i naravno i to su podobni i rodbinski kadrovi.

 • Ako je i od vas prosvjetara -previše je.Niko normalan neće reći kako ste preplaćeni za ono što radite ali zar niste svjesni u kakvoj državi živite. Pa, osvrnite se malo oko sebe.Zar ja iman plaću veću od 900 maraka a radim u proizvodnji. Godišnji odmor -jedan tjedan godišnje,ako odeš na bolovanje dnevnica 8-10 maraka.
  Ne treba ni govorit da je većini ostalih proizvodnih radnika gotovo isto.
  Radnici u proizvodnji polu robovi-polu kmetovi.
  Vi barem imate nekolko mjeseci godišnje odmora.VEĆINA RADNIKA U PROIZVODNJI TO MORE SANJAT.
  Vi i radnici u zdravstvu još imate i ponajbolje uvjete rada.Elektro ne ću ni spominjati,dakle , zapitajte se malo kako je drugima oko vas,pa domar kod vas ima veću plaću nego radnici koji rade po smjenama u nekim našim modernim tvornicama lokalnih Tahija.
  Ko da smo se vratili u doba seljačke bune 1570 i neke ,vama barem lokalni robovlasnik ne može reći ako ti se ne sviđa iđi kući,ima drugi koji jedva čeka da mi bude kmet.Zamislite koja je pamet i koja škola potrebita da bi ti lokalni lokatori i prijeratni propalice -sročili jednu takvu složenu rečenicu!
  Zato,shvatite da ima onih oko vas kojima je puno gore nego vama.
  Najbolje bi bilo kad bi i vi i mi imali plaću od nekih 800 eura ali to je sad zasad kod nas znanstvena fantastika.Veću ne smijem ni spominjati, izdat će potjernicu za mnom moderni robovlasnici.

 • Može li mi netko odgovorit otkud toliki pritisak na tržištu rada za zapošljavanje u prosvjeti ako je tako kaotična situacija, odnosno otkud toliki pritisak kod studenata da uopće upisuju pedagoške fakultete. Znači ja se apsolutno slažem da niste dovoljno plaćeni ali ljudi moji živimo u kvazi državi u kojoj je sve “u kurcu”. Znači ja samo ponavljam da se javlja veliki paradoks da toliko ljudi želi raditi u prosvjeti a čim se uspije zaposliti odmah ide u štrajk. Nije Vam baš argument “mi smo grijali klupu i učili” jer ima masu visokoobrazovanih ljudi koji rade npr. u Violeti za plaću od 900KM i za te novce rade po 12 sati dnevno uz 7 dana godišnjeg. Porodiljno jednako nema i mlada visokobrazovana mama koja radi u privatnom sektoru. Znači, da zaključim – u redu jeste malo plaćeni ali smatram da vam je (kad uzmemo obzir sve okolnosti) ipak ok. Jebiga.

  • Niste u pravu. U Violeti su plaće veće,radno vrijeme je od 8-17, petkom od 8-16; subota se radi svaka četvrta i imaju 20 radnih dana odmora. Zašto svaki put kada nekome treba negativan primjer uzimate Violetu u usta.

  • Niste u pravu. Violeta je uređena i ugledna tvrtka. Nitko ti neće dati što nisi zaradio. Plaće su veće od 900 km, radno vrijeme 8-17, petkom 8-16; svaka četvrta subota se radi od 8-13. Godišnji odmor je 20 radnih dana. Ovo su istiniti podatci. Znači,pisete o nečemu o čemu nemate pojma. Isto tako pišete i o prosvjetnim radnicima i njihovim problem,a ni u to niste upuceni. Zašto uvijek uzimate Violetu za negativan primjer. U Violeti su cijenjeni svi oni koji hoće raditi.
   I još mi jedna stvar nije jasna. Svima lose,svi se bune,a svi na internetu,čitaju vijesti i pišu komentare za vrijeme radnog vremena.

 • Budite sretni sto uopce radite i primate bilo kakvu placu.Toliko mladih trune na birou bez dana radnog iskustva…ne kazem da je zgodno predavati na danasnjem vremenu ,ali budimo malo realni.Imate tri mjeseca odmora,Uskrs ,Bozic ,dan ovog,dan onog i jos kukate.Ako vam je tako lose dadnite otkaz ,zaposlite se negdje u privatnika(ako imate stelu,inace necete moci ni kod njega).Radite za 600 km po 10 sati bez privilegija….boli privatnika sto ti imas zavrsen fakultet.E nakon toga ces vidjeti kako je u skoli divno.
  Ako se ovako nastavi za par godina necete imati kome ni predavati ,tko god ima priliku ode….

 • Komentari tipa vama je dobro kako je nama i nemojte biti nezadovoljni pokazuju da su pojedinci u robovlasničkom društvu i još su daleko od prvobitne akumulacije kapitala i kapitalizma.
  Svi imaju pravo udruživanja u sindikate, osim vojske, i mogu tražiti bolje uvjete i veće plaće.
  Dobili smo društveno uređenje koje omogućuje golo preživljavanje većine naroda…

 • za a.m mogao si zavrsit za prosvjetara nitko ti nije smetao ni tebi ni drugima lajete na mjesec place su mizerne i ne treba prosvjetare krivit problem je na drugom mjestu sto pojedinci kupuju skole lakse im je nego naucit il ne mogu naucit i takvi nas vode sto razmisljaju kao ti prosvjetari borite se to je vase pravo sretno.

 • Za većinu komentara, o prijemu djelatnika ne znadeta da djeletnike prima Školski odbor po prijedlogu ravnatelja uz suglasnost POLITIKE a ne prosvjeta ŠTO JE TOLIKI PRITISAK PUNO KADRA NEMA DICE

 • Primaju doživotni ravnatelji koga ium narede,zato i jesu doživotni.
  A toliko laži i licemjerja od raspisivanja natječaja do prijema,farsa i sramota.
  Kako vas više nije stid hodati ulicom.

 • E moji nastavci. Kako radite – dobro vam je. Uvijek sam vas branila i zastupala vaše mišljenje ali u zadnje vrijeme se malo nešto mislim….Što se tiče razmaženih derišta, fala Bogu da ima djece i djece…Postoje nastavnici koji bez problema dovedu red na svom satu, a neki nažalost to nisu u stanju. Možda moraju “sredit” kumino, susjedino, sestrino dijete pa onda stanu. Dvostruka mjerila su veliki problem većine nastavnika, i onda sami sebi podapinju noge. Razmislite malo..

 • Ee.ovi.komentari.su.suludi.neko.podržava.neko.otežava.pita.li.uko.kako.je.ljudima.radit .moje.mišljenje.maj.gore.je.sprenacicama one.uvijek.rade.ciste.sto.gospoda.isprlja.slaže.te..li.se.

 • Normalno da među prosvetarima ima i loših radnika kao i u svakoj drugoj branši, al to nije opravdanje da su svima tako mizerne plaće. Postoje zavodi savjetnici u svim ŽUPANIJAMA OSIM ZNA SE uvesti vanjsko vrednovanje i udri po džepu do otkaza ali ko će to provesti, a vama uposlenim u privatnim firmama biti će sigurno bolje ako prosvjeta šuti u svim firmama se dogovore uvjeti rada a to su prava radnika i više se dogovora drže privatnici nego politika kako su izgubili na sudu od prosvjetara!

 • Svi koji lajete na prosvjetu imali ste priliku zavrsiti i raditi u ucionici.Sto se tice placa,normi to nisu prosvetari odredivali nego zakon.Budite sretni sto ima neko ko ce pokazati zube ovim fabusovcima i nepismenjakovicima.Neka ukinu profesionalne dizace ruku u skupstini pa ce biti i za porodilje.Podrska onima koji jedino smiju nesto reci prosvjetarima.

 • Bolje.šutite.budala.nemojte.svašta.govorit.svaki.komentar.traži.pleske.čast.izuzecima.jer.ljudi.se.bore.za.svoja.prava.i.neka

 • Velika podrška Profesorima jer su oduvijek bili i biće stup društva i kao takve ih cijenimo i zašto svako malo moraju štrajkati da dobiju plaću a nemaju ni uvjeta za rad porodiljna a moraju i tako jadnu plaću štrajkom tražiti i sudom.

 • Ajmo ovako,nek prosvjetni radnici saberu koliko radni dana u godini imaju pa u to nesto malo radni dana koliko radni sati imaju a z obzir uzmimo da i kad nerade plata ide,osiguranje ide cijelu godinu kao i plata pa nek sve to saberu i oduzmu ko to ima.ko bubregu u loju.sto se ne zapitaju kako zive ljudi i njihova dijeca kpji rade u ove sotone kosto je namex,mabo,hering,sad bivsi lijanovici i sl

 • Što Jakove ne tražite svoja prava ako su vam zakinuta,godišnji odmor je najmanji 18 dana , 42-satno je tjedno radno vrijeme,sve ostalo je prekovremeno i duplo plaćeno zna se i minimalna plaća i sve druga prava—–
  šta si navalio na prosvjetu što traže svoja prava po potpisanom kolektivnom ugovoru,nije ti Profesor poslodavac niti ti jer kriv što si i ti ko i oni potplaćeni i oni su debrelo zakinuti i imaju duplo manje plaće nego VSS -a koji se plaćaju sa istog proračuna.
  Već kad si tako hrabar na kritikama na tipkovnici izbori se i ti kod svoga gazde za zakonom zagarantirana prava štrajkaj imaš i sud pa izvoli a nemoj blatiti ljude koji samo traže da im se isplati plaća sa bi mogli putovati na posao POSUŠACI U grude,ŠIROKI,ljubuški i obrnuto u svim pravcima.,

Komentiraj: