Vijeće EU će analizirati izbore u BiH i pokušati riješiti problem “marginalizacije” Hrvata

Na Vijeće Europske unije za vanjske poslove u ponedjeljak će se detaljno analizirati opći izbori održani u BiH u listopadu kako bi se pokušao riješiti problem “marginalizacije” bosanskohercegovačkih Hrvata i njihova stavljanja u “podređeni položaj”, najavio je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru.

Plenković je u Saboru predstavio izvješće o zadnja četiri sastanka Europskog vijeća, dva formalna koji su održani krajem lipnja i sredinom listopada, te dva neformalna – jedan u Sofiji u svibnju i jedan u Salzburgu sredinom rujna.

Plenković je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su primljena njegova stajališta o BiH i položaju hrvatskog naroda, koja je iznio na summitu EU-a u Bruxellesu u listopadu, nakon održanih općih izbora u BiH.

Podnoseći izvješće u Saboru hrvatski je premijer kazao kako su Bošnjaci preglasali malobrojnije Hrvate i izabrali hrvatskog člana u tročlano predsjedništvo čime se, kako je istaknuo, hrvatski narod u BiH marginalizira i stavlja u podređeni položaj.

Ono što smo uspjeli i što je ključni nastavak te rasprave da će se na razini Vijeća za vanjske poslove, na kojem će u ponedjeljak u ime RH govoriti potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, vrlo detaljno pristupiti analizi općih izbora u BiH, razmotriti što i kako članice EU-a i Unija kao takva mogu učiniti u dijalogu s institucijama BiH i političkim strankama da se taj problem, koji je objektivno vrlo neugodnog karaktera za jednakopravnost Hrvata u BiH, nastoji riješiti.

Plenković je istaknuo da to nije nikakvo miješanje u poslove druge države nego da je to legitimno zalaganje za poštivanje Daytonskog sporazuma čiji je Hrvatska potpisnik te legitimna briga o Hrvatima kao konstitutivnom narodu u susjednoj BiH.

(Fena)


3 komentara

  • Koliko jada, neznanja i bijesa u komentarima. Nitko da sagleda cjelinu, pogotovu ovi iz kradeze partije jer njima istina najmanje odgovara. To nema veze sa ovim smećem od političarke BECHOM, koja mrzi jednako i RH i Hrvate u BiH. Da se razumijemo, niti Hrvati iz RH ne vole Hrvate iz BiH, pogotovu Hrvate Hercegovine, a koji su jedino glasačko tijelo druga Dragančeta Čovića Gage, ali pođimo redom: U FBiH ima 2.219.372 stanovnika od čega 1.562.372 Bošnjaka i 497.883 Hrvata. I jedna i druga brojka su napuhane i lažne i do 30% jer naroda nema. U FBiH ima 2.093.784 birača(po listama na stranicama CIK ih ima 2.044.493, pa mi nije jasno gdje je nestalo ovih 49.291 birač?). U mnogim muslimanskim mjestima je veći ili jedank broj birača kao i stanovnika, što je nemoguće, ali za CIK i Inzka i MZ je sve to OK?! U Velikoj Kladuši ima 6% više birača nego stankvnika koji su ionako napuhani, odn. uvećani za 20-30%? U Bihaću 2% više birača nego stanovnika, u B, Krupi isto, u Doboju 3% više birača nego stanovnika, u Tuzli 1% više birača nego stanovnika, Vogošća 1% više, Stari grad Sarajevo i Ilidža imaju isti broj stanovnika i birača, Novo Sarajevo 5% više birača nego stanovnika, dok Centar Sarajevo ima čak 8% više birača nego stanovnika. Pođimo sada u analizu nekih općina gdje Hrvati čine većinu pa vidimo da je broj birača u Š.Brijegu nekih 80% od broja stanovnika što nam sugerira da ova općina ima staro stanovništvo, Ljubuški u strukturi stanovništva ima 76% birača, Grude 75%, a Posušje koje je po populaciji najmlađa općina ima birača svega 67% u odnosu na broj stanovnika. Ispada da su muslimani čudo još neobjašnjeno u svemiru i treba pitati matematičata Inzka kako je ovo moguće. Polazeći od premise da u FBiH može biti cca 2/3 birača od ukupnog broja stanovnika, onda dolazimo do brojke od 2219220/3*2= 1500000max. 2100000-1500000=600000 birača viška po spiskovima? Nevjerojatan podatak da ima šestotina tisuća nepostojećih birača i to uglavnom po općinama sa apsolutnom muslimanskom većinom i dolazimo do zaključka da kod njih ne treba nitko izaći na izbore jer već imaju njih toliko da mogu unaprijed osigurati većinu za tri Komšića, a ne jednoga, od kojih svaki posebno može potući kandidata iz reda Hrvata koji se bira iz općina sa hrvatskom većinom. Nitko iz partije kradezea ne diže glas(avaz) protiv ovakvih lista, jer one i njima donekle odgovaraju u onim općinama i županijama gdje već vladaju zadnjih 30-ak godina, dok im apsolutno donose poraze na svim sotalim razinama. Neće lopov da raskrinka lopova jer i sam krade. Igrajte se sada brojkama i analizama i doći ćete i sami do zlonamjernih zaključaka “naše” i vaše BECHE. Zašto nitko ne “čita” rezultate izbora i rezultate popisa stanovništva u BiH?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.