Veliko značenje mostarskog sajma za Mostar i Hercegovinu

U paviljonima nekadašnjeg mostarskog giganta Sokola od 9. travnja održava se ovogodišnji Mostarski sajam.

Nakon 22 godine postojanja sajam se etablirao kao vodeća takva manifestacija BiH, ali i tema oko koje se znaju suprotstaviti mišljenja.

Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma, kaže kako sama činjenica da gospodarstvenici iz cijeloga svijeta žele doći u Mostar i tu izlagati svoje proizvode je velika stvar za grad Mostar i BiH u cjelini.

Nitko njih ne tjera da dođu tu i nitko od njih nije došao, a da nije napravio neki benefit. Uz NR Kinu i BiH, izlagači iz trideset zemalja sudjeluju na 22. međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Na Mostarskom sajmu je sklopljen posao između naše najveće hercegovačke vinarije za izvoz naših vina prema Kini. Mobilni operateri HT Eronet i Ericsson Nikola Tesla su sklopili sporazum s najvećom kineskim tehnološkim divom Huaweijem i međusobno surađuju i rade. Ugovori su sklopljeni na Mostarskom sajmu.

Prošle godine su Croatia Airlines i Aerodrom Mostar sklopili sporazum o letovima, hercegovačke poljoprivredne i braniteljske zadruge napravile su prve kontakte s Podravkom, rezultat čega je 15 tisuća hektara posijane rajčice u Hercegovini, koja će se izvoziti u Europsku uniju. Niz je takvih primjera, kaže Bošnjak.

Dodaje kako s druge strane Mostar za vrijeme sajma posjeti oko 50.000 posjetitelja. Statistika svih sajmova pokazuje da od 10 KM potrošenih na Mostarskom sajmu devet ide gradu a jedna Mostarskom sajmu.

Sajam gospodarstva u Mostaru prilika je za kvalitetno povezivanje gospodarstvenika

Mostar je najljepši u proljeće

Znači svi naši dragi gosti posjetitelji i izlagači za tih pet dana moraju negdje odsjesti, pojesti nešto i popiti, pa će se voziti gradskim prijevozom i taksijem kupovat će u našim dućanima i vrati se kući i s pokojim suvenirom. Znate Mostar je jako lijep grad, posebno na proljeće, a još je ljepši kad se održavaju manifestacije poput Mostarskog sajma. Pored gospodarske dimenzije Mostarski sajam ima i važnu društvenu ulogu jer spaja ljude iz svih dijelova grada, BiH i cijele regije, koji tu dolaze, izlažu i razgledaju ili pak uživaju u kulturno-zabavnom programu, kazala je Dalfina Bošnjak, direktorica Mostarskog sajma.

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, kaže kako u vremenu Ebaya, Amazona, Pika, dakle jedne velike virtualne trgovine i sajma zvuči gotovo nevjerojatno postojanje i održavanje tradicionalnoga sajma. Čak su i veće sajamske manifestacije u međuvremenu otišle na marginu, a mostarski se sajam uspio očuvati i čak dodatno izrasti.

Mostarski sajam prati i promovira tehnološke inovacije

Zbog toga je Mostarski sajam u pravome smislu uspješna priča koja traje dugi niz godina i nastavlja funkcionirati. Potvrda je to kako ljudi ipak još uvijek žele vidjeti, dotaknuti stvari, podijeliti i iskoristiti ideje. I ne samo to. Ova manifestacija je uspjela opstati i dodatno povećati kvalitetu zbog toga što je od jedne velike “tržnice na otvorenome” od prvih dana postala mjesto na koje dolaze ozbiljni ulagači, promoviraju noviteti u biznisu, te sklapaju poslovi. To je mjesto i održavanja poslovnih skupova, ali i državnih konferencija, savjetovanja, što mu daje iznimno važnu dimenziju. Promatrajući program ovogodišnje sajamske manifestacija može se primijetiti jedan dobar balans između očekivanja “običnih” posjetitelja i poslovnih ljudi, kazao je Krešić.

Depolitizirati sajam

Postoje i oni nešto drugačijeg mišljenja. Edin Zagorčić, predsjednik mostarske organizacije Socijaldemokratske partije, kaže kako oni podržavaju Mostarski sajam kao značajnu gospodarsku manifestaciju nadajući se da će on sve više u budućnosti biti mjesto predstavljanja i plasmana mostarskih proizvoda i proizvođača te mjesto dobre poslovne atmosfere, piše Klix.ba.

Sajam privuče i najvažnije političke aktere s ovih područja

Međutim, zabrinjava nas činjenica da se Mostarski sajam želi pretvoriti u politički dirigiranu manifestaciju. Također nas žalosti da se danas on održava u prostorima nekadašnjeg hercegovačkog giganta Sokola, koji je proizvodio avione i zapošljavao tisuće radnika što na svojevrstan način predstavlja apsurd čitave priče. Ipak, pored svega navedenog nadamo se da će Mostarski sajam u budućnosti biti isključivo gospodarska manifestacija nezavisna o dnevnoj politici i da će postati prepoznatljivo mjesto za predstavljanje najuspješnijih gospodarstvenika iz regije i šire, zaključio je Zagorčić.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Proizvodili avione, sofisticirana naoružanja za avione, rakete zrak-zrak, zrak-zemlja, zemlja-zrak, pa tim raketama je bombardiran/raketiran iz aviona i Široki Brijeg 07. travnja 1992. godine i to u vrijeme dok je direktor SOKO-la, vojnog pogona bio današnji predsjednik partije JaDeZe koja u srcu hrvatstva, u Gospinu Širokom Brijegu odnosi plebiscitarnu pobjedu tom istom partijašu koji je naoružavao avione koji ubiše sedam Širokobriježana, zar to nije apsurd? Vršio je remont aviona koji su bombardirali/raketirali po cijeloj RH, od Vukovara do Dubrovnika. Danas tom istom Gagi Draganu Čoviću, utemeljitelju stranke UJDU(ujedinjena jugoslavenska demokratska inicijativa) koja je promovirala i borila se za ostanak i opstanak Jugoslavije, hoće uz svu imovinu SOKO društva još dodijeliti medalju “Otporaš”, falsificirajući povijest i silujući mladiće /i djevojke/ lažnim iskrivljenim činjenicama o obrani ovoga dijela države od velikosrpskog agresora, kojemu se drug Gago i danas klanja na svakome koraku, zar i to nije degutantno? Ovo je dno dna razuma naroda Hrvata!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.