Predstavnici UHAKUD-a u BiH posjetili hrvatske institucije i dogovorili suradnju

Članovi Upravnog odbora Udruge hrvatskih amaterskih kulturno umjetničkih društava u BiH (UHAKUD-a u BiH) proteklih su dana bili u posjetu institucijama kulture u Republici Hrvatskoj (RH) i predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović.

Izaslanstvo koje je predvodio predsjednik UHAKUD-a Vedran Vidović činili su još i predsjednik Skupštine UHAKUD-a Nikica Martinović i član Upravnog odbora Toni Marić.

Posjetili su organizatore nekoliko Smotri folklora u Hrvatskoj kao i više institucija koje se bave suradnjom na području kulturnih aktivnosti Hrvata u BiH.

U petak 22. ožujka sastali su se sa organizatorima Vinkovačkih jeseni i Đakovačkih vezova.

Već pet godina neprekidno traje suradnja u razmjeni programa između Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH koju organizira UHAKUD u BiH i Vinkovačkih jeseni.

S organizatorima Đakovačkih vezova dogovoren je isti vid suradnje od ove godine.

Već od prethodnih godina UHAKUD je uspostavio suradnju i radi razmjenu programa s organizatorima smotri folklora Brodsko Kolo iz Slavonskog Broda, Na Neretvu misečina pala iz Metkovića i Smotre folklora Hrvatskog sabora kulture u Sisku.

Istoga dana u poslijepodnevnim satima izaslanstvo UHAKUD-a u BiH susrelo se s predstavnicima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH kao i s predstavnicima Hrvatske matice iseljenika. Na oba sastanka potvrđena je dosadašnja plodonosna suradnja i dogovoreni su okviri za nove projekte očuvanja nematerijalne kulturne baštine Hrvata u BiH.

U subotu 23. ožujka, na poziv partnera iz Republike Hrvatske, izaslanstvo UHAKUD-a susrelo se i predstavilo svoj rad predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović tijekom prijema koji za Hrvate iz BiH je organizirao Ured Predsjednice. Tom prigodom iskazana je puna podršku radu UHAKUD-a.

Predstavnici UHAKUD-a sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović

Vedran Vidović predsjednik UHAKUD-a u BiH istaknuo je kako rad UHAKUD-a u BiH dobiva dodatni zamah uključivanjem novih članova i pokretanjem novih projekata.

Kroz proteklih devetnaest godina rada Udruga je izrasla u vrlo snažnog lidera očuvanja kulture kroz različite programe koji se uvijek temelje na stručnosti. Raduje nas činjenica da su pored instituciji iz BiH i relevantne institucije iz Republike Hrvatske prepoznale značaj naše Udruge te nam daju još snažniji poticaj za nastavak našega predanog rada, dodao je Vidović.

Predsjednik Skupštine UHAKUD-a u BiH Nikica Martinović naglasio je kako se interes novih članova za rad UHAKUD-a povećava jer su prepoznali značaj i kvalitetu rada na očuvanju kulturne baštine Hrvata u BiH koju vodi UHAKUD u BiH. Martinović ističe i kako svaki projekt ima svoj stručni kolegij i partnere s kojima se vrši razmjena najkvalitetnijih programa.

Toni Marić, član upravnog odbora UHAKUDA-a u BiH dodaje kako UHAKUD u BiH u svojim projektima prati najnovije globalne trendove u primjeni novih tehnologija i načina komunikacije.

Dogovorena je suradnja sa predstavnicima Vinkovačkih jeseni i Đakovačkih vezova, ali sa Državnim uredom za Hrvate izvan BiH

U suradnji s partnerskim udrugama vodi projekte edukacije mladih članova HKUD-ova za digitalizaciju sadržaja vezanih za nematerijalnu kulturnu baštinu, naglasio je Marić dodajući kako je namjera UHAKUD-a u BiH zabilježiti, obraditi, digitalizirati i prezentirati izvornu tradicijsku kulturnu baštinu krajeva iz kojih dolaze članovi UHAKUD-a u BiH i partneri.

Glavni projekti UHAKUD-a u BiH:

  1. Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH (11. svibnja 2019. u Mostaru)
  2. Seminara folklora Hrvata u BiH (od 25. do 28. srpnja 2019. u Mostaru)
  3. Susret zborova u BiH
  4. Škola tradicijskih glazbala (od 25. do 28. srpnja 2019. u Mostaru)

Projekti se provode uz podršku institucija iz BiH i RH.

(www.jabuka.tv)1 komentar

  • Partijska opančarska društva tzv. KUD-ovi otišli opravdati pomoć koju primaju Hrvati BiH od JaDeZe partije RH. Prestanite nas pomagati tako vam ‘oga, od kada nas pomažete narod nestaje i sve mu gore i gore. Ovim partijašima je u svakom sustavu dobro, oni se “snađu” i kod tite i kod titića pionira Gage i Pljenkovića.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.