Hercegovka zbog krijumčarenja duhana osuđena na godinu dana zatvora

Sud BiH osudio je u ponedjeljak žensku osobu Lj. Č. na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 6.000 KM zbog nedozvoljene proizvodnje i prodaje duhana.

Lj. Č. je proglašena krivom jer je kao pripadnik grupe za organizirani kriminal nezakonito proizvodila i prodavala proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH.

U izrečenu kaznu zatvora bit će uračunato vrijeme koje je Lj. Č. provela u pritvoru od 11. veljače do 10. ožujka 2016. godine, priopćeno je iz Suda BiH.

Optužena je dužna platiti novčanu kaznu u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude. Sud BiH je 11. prosinca 2017. godine potvrdio optužnicu protiv Z. M., S. Č., M. K., G. M., Lj. Č., I. Š., D. Ć., Z. T. i M. Č. zbog krijumčarenja duhana.

Optuženi su uhićeni 12. veljače 2016. godine u akciji “Lištica” koju su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Naime, u vremenskom razdoblju od 12. listopada 2015. godine do 23. veljače 2016. godine, na području Bosne i Hercegovine, iako su znali da se proizvodnjom duhanskih proizvoda mogu baviti samo gospodarska društva koja su registrirana za obavljanje djelatnosti prerade duhana i proizvodnje duhanskih proizvoda kod nadležnog Suda i koja ispunjava određene tehničko-tehnološke uvjete, kako je to određeno člankom 29. Zakona o duhanu BiH, te da proizvodnja duhanskih proizvoda podrazumijeva radnje: pripremanja, rezanje duhana, pakiranje u odvojivu i neodvojivu ambalažu i skladištenje do stavljanja u promet kako je to određeno člankom 28. Zakona o duhanu BiH, stjecali protupravnu imovinsku korist za sebe i druge.

Spomenute osobe uhićene su krajem veljače 2016. godine u akciji kodnog imena “Lištica” koju su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zajedno s inspektorima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO). Zaplijenjeno je oko 18 tona duhana u Grudama, Širokom Brijegu, Čitluku.

Dio su uvozili iz inozemstva i potom ga prerađivali za prodaju, dok su dio uzgajali sami na svojim imanjima, pisao je “Dnevni list”. Tada je rečeno da su prokrijumčarili više desetina tona rezanog i duhana u listu.

Najčešće su ga krijumčarili u količinama od po nekoliko stotina kilograma, a u pojedinim slučajevima su u BiH prebacivali i više tona duhana, kojeg su zatim u svojim objektima rezali, pa prepakirali i prodavali dalje.

Za to nisu plaćali trošarine, fiskalne obveze i PDV koji su propisani zakonom čime su državu oštetili za oko 7,8 milijuna maraka. Pored uvoznog duhana, prodavali su i onaj kojeg su dobivali sa svojih imanja.

(Srna)