Veliko slavlje na ulicama Atene: Grci rekli ‘NE’ Europi

Gotovo 10 milijuna grčkih birača počelo je glasati nakon što su birališta otvorena u 7 sati po lokalnom vremenu. Ispitivanja javnog mnijenja nisu garantirala pobjedu nijednoj opciji – no nadmoćno je pobijedila opcija “protiv” (na čelu sa Ciprasom i Sirizom) izvojevala veliku pobjedu.

“Treba li prihvatiti plan sporazuma Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda podnesen na Euroskupini 25. lipnja?”, glasilo referendumsko pitanje. Prvi rezultati postali su dostupni oko 21 sat, a grčko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo ih je na interaktivnoj web stranici, koja omogućuje i prikaz izlaznosti po regijama.

Cipras spreman odmah nastaviti pregovore

Grčki premijer Aleksis Cipras pozdravio je referendumsko ‘ne’ i rekao kasno večeras da je njegova vlada spremna odmah se vratiti pregovorima s vjerovnicima ne bi li se zatvorene banke mogle otvoriti.

“Dokazali smo da se demokracija ne može ucjenjivati. Grci nisu odgovarali na pitanje jesu li za ostanak ili izlazak iz Europe. Grčki je narod napravio hrabar izbor”, poručio je Cipras u televizijskom govoru.

Rekao je i da mu narod nije dao mandat protiv Europe, nego za traženje održiva rješenja i dodao da je Grčka spremna na nastavak pregovora, uz plan reforma.

Najavio je i da će od grčkoga predsjednika zatražiti da sazove sastanak čelnika grčkih političkih stranaka kako bi ih upoznao sa stanjem.

Tijek događaja:

23:45 Obrađeno je 93 posto glasova. Opcija “za” ima 38,71 posto, a opcija “protiv” 61,29 posto potpore.

23:40 Iz Europske komisije poručili su da je Juncker već započeo razgovore s 18 čelnika zemalja eurozne. S popisa je izostavljena Grčka. U ponedjeljak ujutro Juncker će razgovarati s Dijsselbloem, čelnikom eurogrupe te Draghijem, predsjednikom ECB-a.

22:55 Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande telefonski su, nakon ishoda grčkog referenduma o mjerama štednje međunarodnih kreditora, dogovorili summit čelnika eurozone za utorak, priopćio je glasnogovornik njemačke vlade.

21:55 Obrađeno je 70 posto glasova. Opcija “za” ima 38,50 posto, a opcija “protiv” 61,50 posto potpore.

21:45 Pomoćnik grčkog ministra za međunarodne poslove i koordinator pregovora s kreditorima Euklid Cakalotos izjavio je u nedjelju navečer da će se Atena vratiti za pregovarački stol i “pregovarati o reformama, dugu i planu povećanja gospodarskog rasta”.

“Suprotna strana sada zna da nećemo potpisati bilo kakav sporazum (…). Od večeras smo već spremni razgovarati”, kazao je Cakalotos.

21:35 Grčki ministar financija Janis Varufakis kazao je kako, s ovim hrabrim ustankom “protiv”, Grčka “poziva partnere da pronađu zajedničko stanovište s njom”.

“Glas ‘protiv’ je veliko ‘za’ u smislu demokratske Europe”, kazao je Varufakis, prenosi Reuters.

21:20 Prebrojano je 60 posto glasova. Trenutačno je 38,69 posto birača “za”, a 61,31 posto “protiv”.

21:16 Grčka, koja je na referendumu većinom glasovala protiv prijedloga strogih mjera štednje međunarodnih vjerovnika, napravila je “korak prema izlasku iz eurozone”, ocijenio je zamjenik ruskog ministra financija Aleksej Likačev.

21:15 Grčka televizija javlja kako je Cipras već razgovarao s brojnim europskim čelnicima, uključujući francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, prenosi Guardian.

21:05 Zamjenik grčkog ministra financija objavio je kako je Grcima zabranjeno podizati gotovinu iz vlastitih sefova u bankama.

21:00 Mladi Grci u velikoj su većini glasali “protiv”, javlja Guardian. Oni su kao društvena skupina u zadnjih pet godina bili osobito izloženi udaru krize i nezaposlenosti.

20:55 Njemački konzervativni zastupnik Hans Michelbach izjavio je, komentirajući prve rezultate grčkog referenduma, da bi možda bilo bolje da Grčka ostane izvan prostora jedinstvene europske valute nakon što su prvi rezultati referenduma pokazali odbijanje prijedloga izlaska iz krize kakav je uputila skupina Eurozone.

“Sada bi se trebalo upitati ne bi li bilo bolje da Grčka ostane izvan eurozone”, kazao je Michelbach, član bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) i članice konzervativnog bloka Angele Merkel.

20:45 Stotine ljudi, protivnika strogih mjera štednje koji su na referendumu zaokružili “ne”, su izašle na ulice Atene, slaveći pobjedu svog političkog tabora – ljevičarske vlade predvođene premijerom Aleksisom Ciprasom, javlja AFP.

Okupljanje je počelo dva sata nakon zatvaranja birališta na Trgu Sintagmi u središtu Atene. Opremljeni grčkim zastavama i transparentima s glasom ‘NE’, Grci su pohrlili na središnji atenski trg nedaleko zgrade parlamenta, skandirajući parole protiv oštrih mjera štednje koje zagovaraju međunarodni vjerovnici, Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond.

20:40 Obrađeno je 50 posto glasova. Opcija “za” ima 38,79 posto, a opcija “protiv” 61,21 posto potpore.

20:25 Grčka središnja banka još danas će poslati zahtjev Europskoj središnjoj banci da grčkim bankama podigne razina hitne pomoći za likvidnost (ELA), rekao je glasnogovornik grčke vlade.

“Grčka narodna banka danas će uputiti taj zahtjev i vjerujemo da imamo valjane temelje da se ELA podigne. Nema razloga da se likvidnost ne poveća”, rekao je Gabriel Sakelaridis za televiziju ANT1, a prenosi Reuters.

Po njegovim riječima, piše France Presse, “inicijative za postizanje dogovora” Atene i kreditora “intenzivirat će se još večeras”, pošto su Grci, čini se, na referendumu poslušali vladu i glasali protiv uvjeta međunarodnih kreditora.

20:20 Prebrojano je 40 posto glasova. Trenutačno je 38,92 posto birača “za”, a 61,08 posto “protiv”.

20:10 Guardian javlja kako u Grčkoj jačaju zahtjevi za smjenom šefa opozicije Antonisa Samarasa. Bivša ministrica financija Dora Bakoyannis zatražila je trenutačnu ostavku Samarasa, prenose grčki mediji.

20:05 Grčki ministar unutarnjih poslova kazao je kako predviđa da će opcija “protiv” pobijediti s 61 posto potpore, piše Guardian.

20:00 Obrađeno je 30 posto glasova. Opcija “za” ima 39,31 posto, a opcija “protiv” 60,69 posto potpore.

19:56 Grčki ministar obrane Panos Kamenos je, reagirajući na ankete nakon zatvaranja birališta koje prednost daju glasu “protiv”, na svom Twitteru napisao da je “grčki narod dokazao da nije podlegao ucjenama”.

“Grčki narod je dokazao da nije podlegao ucjenama, teroru, prijetnji – demokracija je pobijedila”, napisao je ministar u poruci na društvenoj mreži. Kamenos je čelnik manje stranke Nezavisni Grci (Anel) koja sudjeluje u vladinoj koaliciji ljevičarske Sirize Aleksisa Ciprasa.

19:45 Prebrojano je 20 posto glasova. Trenutačno je 39,51 posto birača “za”, a 60,49 posto “protiv”.

19:40 Grčka vlada ne razmišlja o uvođenju paralelne valute, rekao je dužnosnik grčke vlade pošto su ankete pokazale da Grci vjerojatno odbijaju odredbe kojima im međunarodni kreditori uvjetuju pomoć.

“Ne razmatramo mogućnost uvođenja paralelne valute”, rekao je za televiziju Star Euklid Cakalotos, koordinator pregovora s kreditorima. “Ja mislim da nas neće izbaciti. Spremni smo se s njima već večeras sastati”, dodao je o mogućnosti izlaska Grčke iz eurozone.

Političari eurozone upozoravali su Grke da bi glas “protiv” otežao Europskoj središnjoj banci pružanje pomoći njihovoj zemlji.

19:25 Obrađeno je 14,59 posto glasova. Opcija “za” ima 39,76 posto, a opcija “protiv” 60,24 posto potpore.

19:20 Prebrojano je 10 posto glasova, trenutačno je 40,02 posto “za”, a 59,98 posto “protiv”.

19:15 Nikos Voutsis, grčki ministar unutarnjih poslova, potvrdio je kako je na referendumu sudjelovalo preko 50 posto birača, što znači kako je prag od 40 posto zadovoljen, javlja Guardian.

19:05 Reuters piše kako središnja grčka banka od ECB-a traži novu, izvanrednu likvidnost za svoje banke.

19:00 Grčki mediji javljaju kako je na referendum izašlo preko 65 posto birača.

18:45 Glasnogovornik grčke vlade upozorio je kako se sporazum s vjerovnicima mora postići jako brzo, jer bez dogovora Europska središnja banka teško može ubaciti novu likvidnost u grčki bankovni sustav, piše Guardian.

18:30 Angela Merkel sastat će se s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u Parizu u ponedjeljak kako bi zajedno prodiskutirali o rezultatu grčkog referenduma.

18:27 Izvori iz Sirize kazali su reporterki Guardiana kako su visoki vladini dužnosnici, uključujući glavnog pregovarača Nikosa Pappasa, “spakirali torbe za put u Bruxelles” te kako su spremni za nastavak pregovora.

18:20 Glasnogovornik grčke vlade Nikos Filis za grčku televiziju je komentirao rezultate nekih od objavljenih ankete.

“Mislim kako ove ankete mogu usmjeriti vladu da što prije pokuša zaključiti sporazum i da normalizira bankovni sustav”, rekao je, prenosi Guardian.

18:15 Svih šest velikih grčkih televizijskih postaja predviđa kako je opcija “protiv” pobijedila na referendumu, javlja Sky News.

Anketa Skai TV-a predviđa 51,5 potpore opciji “protiv” te 48,5 posto potpore opciji “za”.

18:10 Alpha TV predviđa kako će se podrška opciji “protiv” kretati između 49 i 54, a opciji “za” između 45 i 50 posto. Ispitivanje javnog mnijenja Alpha TV-a nije izlazna anketa, već obično istraživanja. Izlazne ankete uopće nisu održane zbog manjka sredstava.

18:05 Agencija GPO procjenjuje kako opcija “protiv” ima 51,5, a opcija “za” 48,5 posto podrške. Sličan omjer snaga predviđa i grčka televizija, javlja BBC.

18:00 Predsjednik Bundesbanka Jens Weidmann upozorio je njemačku vladu da bi izlazak Grčke iz eurozone stajao njemački proračun milijarde eura, objavio je u nedjelju njemački poslovni list Handelsblatt.

17:54 Guardian javlja kako, prema izvorima bliskima Europskoj komisiji, opcija “protiv” vodi za 8 do 10 posto pred opcijom “za”.

17:45 U intervjuu za CNBC Varufakis je iskazao svoja razmišljanja i očekivanja o rezultatu referenduma.

“Ne moram biti uvjeren u ishod referenduma, ovo je prekrasna demokracija. Moramo samo pričekati nekoliko sati, i odluka će pasti”, kazao je.

17:25 Grčki ministar financija Varufakis kazao je kako se, u slučaju da na referendumu pobijedi opcija “protiv”, dogovor s međunarodnim kreditorima može postići u roku od 24 sata, piše Guardian.

17:20 Reporter Sky Newsa javlja kako će, u slučaju da Grci glasuju “protiv”, grčka vlada odmah poslati pregovarače u Bruxelles kako bi pregovori s eurogrupom mogli biti nastavljeni već sutra.

17:05 Preostalo je još sat vremena do zatvaranja birališta.

16:20 Grčka vlada održat će izvanredne razgovore sa svojom središnjom bankom i s najvećim komercijalnim bankama u zemlji večeras nakon referenduma.

Razgovore bi trebao voditi grčki ministar financija Janis Varufakis.

16:10 Sky News javlja kako je limit od 60 eura dnevno na bankomatima snižen na 50 eura, i to zbog manjka novčanica od 20 eura. Moguće je daljnje snižavanje limita.

16:00 U medijima su počele špekulacije o mogućem Ciprasovom nasljedniku na mjestu premijera, ukoliko Aleksis Cipras odluči odstupiti.

Politico tako navodi kako bi jedna od mogućih opcija moglo biti i postavlja tehnokratskog premijera, kao kad je 2011. godine Lucas Papademos, bivši šef grčke središnje banke, preuzeo vlast na nekoliko mjeseci. U tom se kontekstu navodi Janis Stournaras, aktualni guverner grčke središnje banke.

15:45 Gerard Araud, francuski ambasador u SAD-u, na Twitteru je objavio kako će Pariz učiniti sve da se izbjegne izlazak Grčke iz Europske unije i eurozone.

“Neovisno o rezultatu referenduma, Francuska će dati sve od sebe da Grčka ostane dio Europske unije i eurozone”, napisao je Araud.

15:25 Grci nastavljaju izlaziti na glasačka mjeta. Televizijski kanal Mega objavio je kako je izlaznost dosegnula 35 posto. Podsjetimo, kako bi referendum bio valjan nužna je minimalna izlaznost od 40 posto.

Lokalni grčki mediji javljaju kako se glasačke kutije pune brzinom koja je slična izborima u siječnju. Tada je glasalo 65 posto birača.

15:15 Pobornici glasa “protiv” dijele letke na kojima prikazuju njemačkog ministra financija Wolfganga Schaublea i nizozemskog šefa financija Jeroena Dijsselbloema kako bi motivirali glasače.

14:17 Europljani neće odbaciti Grke čak i ako na referendumu kažu “ne” svojim vjerovnicima i mogli bi brzo dati Ateni hitne kredite, poručio je u nedjelju predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

“Nećemo odbaciti ljude u Grčkoj” kakav god bio ishod glasovanja u nedjelju, rekao je Schulz za dnevnik Welt am Sonntag.

“Možda ćemo morati dati hitne kredite Ateni kako bi javne službe mogle nastaviti funkcionirati, a ljudi u nevolji dobiti novac koji im je potreban da bi preživjeli”, dodao je.

13:30 “Danas je dan slavlja, jer demokracije je slavlje, radost. Grčki narod poslao je danas vrlo snažnu poruku da preuzima odgovornost za svoje postupke. Nitko ne može ignorirati volju naroda. Grčka će Europu povesti novim putem!”, rekao je Cipras

13: 00 Grčka želi sklopiti sa Švicarskom sporazum o poreznoj amnestiji za Grke koji imaju novac na računima u toj zemlji, što bi joj moglo omogućiti da dođe do svota koje joj posebno trebaju u ovom trenutku, po švicarskom tjedniku. Po tekstu koji predlaže Atena amnestiralo bi se one koji su ilegalno položili kapital u Švicarskoj, u zamjenu za plaćanje 21 posto na cjelokupan neprijavljen iznos, po NZZ am Sonntag koji citira “dobro obaviještene izvore”.

Grčka vlada predvođena lijevom strankom Sirizom obećala je da će se suočiti s poreznom pronevjerom. Procjene o iznosima koje su Grci položili u Švicarskoj variraju od dvije milijarde do 200 milijarde eura.

Glasnogovornik švicarskog ministarstva financija potvrdio je da je Atena dala novi prijedlog ali nije naveo druge detalje.

12:20 Grčki ministar financija Janis Varoufakis izašao je na referendum te rekao da Grci imaju šansu dati svoje mišljenje o posljednjem ultimatumu Eurogrupe.

“Imamo šansu pokazati što znači demokracija i da euro može koegzistirati. Demokracija je kao nježan cvet koji se mora njegovati”, rekao je Varoufakis.

 

11:37 Grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos glasao je jutros na referendumu te naglasio kako je Grčkoj prije svega potrebno jedinstvo.

“Ovi dani pripadaju građanima. Neka sami odluče prema vlastitoj savjesti i neka ih vodi najbolji nacionalni interes. Svima je u interesu bolja budućnost za zemlju i građane”, rekao je predsjednik Pavlopoulos dodajući da je riječ o povijesnom događaju.

11:27 “Nećete moći više koristiti euro ako na današnjem referendumu odbijete suradnju s međunarodnim institucijama”, poručio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz dodajući da Grcima neće biti dostupan euro kao sredstvo plaćanja ako glasaju protiv.

“Kada se uvede nova valuta onda će izaći odmah iz eurozone. Zbog toga se nadamo da će građani danas ipak glasati drugačije”, rekao je Schultz.

11:15 Bildov reporter javlja se s glasačkih mjesta te donosi reakcije građana. 33 Janis kaže da je zaokružio NE.

11:00  Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je nakon što je u nedjelju glasovao na referendumu da “nitko ne može zanemariti poruku odlučnosti nekog naroda da uzme sudbinu u svoje ruke”.

Vidno odlučan da ukloni zabrinutost neodlučnih, njih više od 10 posto, oko toga hoće li zaokružiti “ne”, dok su “da” i “ne” vrlo blizu u ispitivanjima, Cipras je došao u glasački ured posebno opušten i nasmiješen. Putem su mu brojne osobe vikale “oxi” (ne) kao znak ohrabrenja.

10: 00 Malo prije deset sati, na referendum je izašo Aleksis Cipras. Kako javljaju grčki mediji, ukoliko njihova opcija ne pobjedi na referendumu Cipras i njegov ministar financija Janis Varoufakis odlučili su se povući s položaja. Ako građani daju povjerenje europskim institucijama, Varoufakis je rekao da se odmah povlači sa svoje pozicije, no dodao je da bi ipak surađivao s onima koji ga naslijede.

“Pravda je na našoj strani. Moramo uspjeti”, rekao je Cipras.

9:30 “Ovo je dugo, zbunjujuće i komplicirano”,glavni je komentar britanskog BBC-a o referendumskom pitanju u Grčkoj. Britanci naglašavaju kako su mnogi europski političari bili snažno protiv referenduma.

“Bila je to nagla odluka i to o pitanju koje uopće nije na pregovaračkom stolu”, podjeća BBC.


Do referenduma dolazi nakon pet mjeseci u konačnici neuspješnih pregovora između grčke vlade, koju je krajem siječnja formirala radikalna ljevica Sirize Aleksisa Ciprasa, i vjerovnika EU, MMF i ECB. Oni su Grčkoj od 2010. godine odobrili 240 milijarda eura pomoći ili obećanja o posudbi ali ništa nisu isplatili unazad gotovo godinu dana jer vlada odbija zauzvrat pristati na reforme koje smatra socijalno prezahtjevim.

Nakon bezbroj neuspjeha u pregovorima, Cipras je usred noći 27. lipnja najavio referendum koji u nedjelju postavlja pitanje tim nerazumljivije što Grčka više nije pod nikakvim programom pomoći od 30. lipnja navečer.

“Treba li prihvatiti plan sporazuma Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda podnesen na Euroskupini 25. lipnja?”  Birači su mogli konzultirati taj financijski plan, vrlo složen, samo na internet stranicama

Okončati eru Sirize

Čini se da se prvotno Ciprasova vlada nadala da će zahvaljujući “ne” koji bi najmanje polovicu Grka svrstao iza nje, moći jednostavno snažnije nastupiti na pregovorima. No vjerovnici su se odlučili za dramatiziranje rasprave.

Neki se bez sumnje nadaju, kao što je priznao predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, da će konzultacije pružiti priliku da se okonča s “erom Sirize” i opasnošću od zaraze prosvjedovanja na druge zemlje u EU.

Kako bi naveli na “da”, predstavljaju “ne” kao ekvivalent izlazu Grčke iz eura kojemu je privrženo 74 posto Grka, po ispitivanju objavljenom u petak, nasuprot 15 posto njih koji bi se rado vratili na drahmu.

(Index.hr)

Komentiraj: