Veliko otkriće znanstvenika hrvatskoga istraživačkoga laboratorija

Znanstvenici hrvatskoga istraživačkoga laboratorija Genos dokazali su da glikani mogu biti izvrsni biomarkeri za utvrđivanje rizika od pojave kardiovaskularnih bolesti. Ovim otkrićem Genosovi znanstvenici još su se snažnije pozicionirali u području glikobiologije, izvijestili su u srijedu iz Genosa.

Oko 4500 osoba analizirano je u studiji koju je Genos proveo u suradnji s Kraljevskim sveučilištem u Londonu i Sveučilištem u Edinburghu. Njome je dokazano da glikozilacija imunoglobulina G ima značajnu ulogu u razvoju ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti.

Otkriće Genosa objavljeno je u vodećem međunarodnom hematološkom časopisu “Circulation research”, koji je ujedno službeni časopis American Heart Association.

Glikani su u posljednjih nekoliko godina postali globalno prepoznati u svjetskoj znanstvenoj zajednici kao biomarkeri za čitav niz bolesti i stanja, a promjene na njima mogu se detektirati godinama prije prve pojave simptoma kardiovaskularnih bolesti. To omogućuje ranu dijagnostiku i preventivno djelovanje kako bi se razvoj bolesti odgodio ili potpuno izbjegao.

Genos se ovim područjem bavi već čitavo desetljeće te je već niz godina globalni lider u provođenju analiza glikana za potrebe kliničkih i epidemioloških studija te vodeći laboratorij za visokoprotočnu analizu glikana u svijetu.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti i invaliditeta u svijetu, a od njih svake godine u Europi umre skoro četiri milijuna ljudi. Ove alarmantne brojke upućuju na važnost prevencije jer se većina glavnih faktora rizika za nastanak bolesti može kontrolirati. Stoga je rano predviđanje rizika iznimno važno kako bi se osoba na vrijeme liječila i prilagodila životne navike te spriječila nastanak bolesti koje često završavaju smrtnim posljedicama.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.