Velika vojna parada u Rusiji: Putin pokazao najmoćnije oružje

Rusija je u ponedjeljak obilježila 75. godišnjicu probijanja opsade Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu, koja je odnijela više od pola milijuna života u tom gradu – današnjem Sankt Peterburgu – gdje je tim povodom održana vojna parada, javljaju ruski mediji.

Više od 2500 vojnika i pripadnika snaga sigurnosti s 80 komada opreme, uključujući i kontroverzni raketni sustav Iskander-M, sudjelovalo je u paradi koja je počela minutom šutnje za poginule građane i vojnike za vrijeme dvije i pol godine opsade, izvijestio je TASS.

Klanjamo se u znak sjećanja na one koji se nisu vratili iz rata i one koji su umrli od ozljeda i bolesti. Ruska vojska uvijek će se sjećati podviga naših očeva i djedova, izjavio je zapovjednik Zapadnog vojnog okruga, general Aleksandar Žuravljev.

Na paradi se također mogao vidjeti napredni raketni sustav S-400 i deseci komada druge opreme.

Usprkos velikoj hladnoći, mnogo građana okupilo se na središnjem gradskom trgu kako bi gledali paradu i pozdravili ratne veterane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin položio je cvijeće kod spomenika Majka Domovina na Piskarjovskom memorijalnom groblju u Sankt Peterburgu.

Ovo je jako važan datum za cijelu našu zemlju, za sve Ruse i za predsjednika Putina osobno, izjavio je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.