Velika snježna oluja paralizirala SAD: Otkazani brojni letovi, poplave, poginuli u prometu…

Snježna oluja koja je u četvrtak zahvatila istočnu obalu Sjedinjenih Država paralizirala je zračni promet u New Yorku, prouzročila poplave u Bostonu gdje se voda ledila i desetke tisuća stanovnika ostavila bez električne energije, dok vlasti strahuju da bi najavljeni pad temperature mogao pogoršati stanje, javlja France Presse.

Ova prva veća oluja u 2018. donijela je veliku količinu snijega koji je, čini se, u četvrtak navečer prestajao padati. Snijeg je u New Yorku stao, pošto je u četvrtak padao čitav dan, i to gust, prekrivši ulice najveće američke metropole debelim bijelim ogrtačem i donijevši na ulice neobičan mir.

Javne škole trebaju se ponovno otvoriti u petak u tom gradu s 8,5 milijuna stanovnika. Guverneri saveznih država New Yorka i Massachusettsa upozorili su na poledicu zbog očekivanoga pada temperature do -13 Celzijevih stupnjeva tijekom noći i tijekom čitavoga vikenda. Promet je bio znatno poremećen: njujorške zračne luke J.F. Kennedy i La Guardia oko podneva su bile “praktično zatvorene”, istaknuo je Andrew Cuomo, guverner New Yorka.

Terminali su bili otvoreni za prihvat putnika koji nisu mogli otputovati. Zbog zatvaranja JFK-a zrakoplov A380 kompanije Singapore Airlines morao je sletjeti u malenu zračnu luku Stewart, stotinjak kilometara sjeverno od New Yorka, koja još nikad nije primila tako veliku letjelicu, objavila je zračna luka na Twitteru.

U zračnim lukama Newark u New Jerseyju i Logan u Bostonu otkazano je više od 75 posto letova. Mrežna stranica Flightaware objavila je da je otkazano oko 4.200 letova, a više od 2.200 je kasnilo.

Brojne teške nesreće dogodile su se na cestama, rekao je Cuomo, ne navodeći brojčane podatke, a mnogi vlakovi koji povezuju gradove na sjeveroistoku također su kasnili ili su otkazani. Oluja je u okolici Bostona bila praćena golemim valovima koji su prouzročili “rijetko viđenu poplavu”, rekao je guverner Charlie Parker.

Takve poplave nije bilo od veljače 1978. Ulice u istočnim četvrtima Bostona koje su inače žive, bile su okovane ledom, a 26 od 78 općina na obali u Massachusettsu imale su problema s poplavom, rekla je njegova zamjenica. U New Yorku, Bostonu, Philadelphiji i Washingtonu škole su zatvorene iz opreza. Mnoge se trebaju otvoriti u petak, a u Bostonu će ostati zatvorene kako bi se olakšalo čišćenje cesta. Oluja je pogodila i dijelove jugoistoka, gdje snijeg obično ne pada.

Tako su ovoga tjedna pahulje prekrile plaže na Floridi, prvi put u zadnjih više od 30 godina. Tri su osobe poginule u četvrtak u nesreći zbog poledice u Južnoj Karolini. U Sjevernoj Karolini i u Virginiji više od 30.000 ljudi je u četvrtak predvečer ostalo bez struje, izvijestio je CNN.

U New Yorku je bez struje bilo 3.000 ljudi, a oko 10.000 u Bostonu. Opskrba kućanstava trebala se normalizirati tijekom noći. Očekuje se da će oluja, nazvana “ciklonskom bombom” zbog naglog pada tlaka zraka, ovih dana privući ledeni zrak sa sjevera i tako donijeti novi hladni val.

(Hina)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.