BiH ne vjeruje u proročanstva: Godina će i bez Nostradamusa biti tužna i čemerna

Nostradamus, baba Vanga, braća Tarabići i brojni drugi… Svi oni najavljivali su određene pojave u neko vrijeme i dosta ih pogodili, na određen način.

Nostradamus skoro pola tisućljeća nije među živima, ali njegova predviđanja aktualnija su nego ikad. Sa zebnjom se iščekuje hoće li se dogoditi išta od onoga što je rekao ovaj francuski liječnik za 2018. jer, narodski rečeno, ako se išta ostvari, jao nama, piše Večernji list.

Erupcije, potresi, ratovi…

Godinu 2018. označio je kao godinu velikih promjena za planet Zemlju. Najavio je erupciju Vezuva u Italiji, nakon čega će uslijediti potres, a refleksija bi moglo biti i na BiH. Prema Nostradamusu, stradat će 16 tisuća ljudi. Najavio je i potres u SAD-u, čija će se snaga osjetiti diljem svijeta, a s obzirom na dosadašnja predviđanja koja je opisivao slikovito, mnogi strahuju da SAD očekuje nešto razornije od prirodne katastrofe kao što je potres.

Najavio je i rat koji će početi iz Francuske, a koji će se proširiti na preostali dio Europe.

Nakon toga rata, od 2025. godine zavladat će mir, ali malo tko će u njemu moći uživati, pisao je Nostradamus. Francuska, koja je proteklih godina bila pogođena terorizmom, ozbiljno sluša upozorenja svoga proroka.

Bugarska baba Vanga, pak, slijepa vidovnjakinja, 2018. je gledala kroz geopolitičku prizmu. Tako je rekla da će Kina postati super sila, jača i od SAD-a, a druga se najava tiče Venere, na kojoj će biti otkriven novi izvor energije.

Braća Tarabići, koji su u Srbiju doselili iz Hercegovine i još u 19. stoljeću naslutili stvaranje, ali i rušenje Jugoslavije, također najavljuju sukobe i nemire.

Nema mjesta praznovjerju

A od sugovornika Večernjega lista nitko, pak, ne vjeruje u predviđanja ovih proroka. Za većinu, ona su lažna, a Vladimir iz Ljubuškoga kaže kako “i ćorava kokoš pogodi zrno”, pa tako i spomenuti. Čak, za mnoge, nema mjesta bilo kakvom praznovjerju.

Urednica Vipmagazina Biljana Jakić ističe da nije niti praznovjerna niti vjeruje u proročanstva.

Smatram ih tek pukim nagađanjem jer u njima nije ništa rečeno jasno, precizno i koncizno. No, ne treba biti posebno vidovit kako bismo došli do zaključka da nam ljudska glupost, bezobrazluk, bahatost i pohlepa u budućnosti neće donijeti ništa dobro, kaže Jakić.

Književnica Marina Radoš preuzela je ulogu vidovnjaka. U BiH će i bez Nostradamusa godina biti tužna i čemerna, najavila je.

Student Marko Mlikota iz Neuma tvrdi da u 21. stoljeću nema smisla vjerovati u predviđanja nekih bakica ili čak ljudi koji su umrli prije mnogo godina kao što je poznati Nostradamus.

Svatko može predvidjeti tisuću stvari koje će se “dogoditi”, a ako ih se ostvari nekoliko, odjednom si prorok, tvrdi Splićanka Marija, koja pak smatra kako se radi o slučajnosti. Ponekad čitam horoskop. Ne vjerujem uvijek svemu što piše, ali nekad se neke stvari i poklope. Mislim kako je slična stvar i s Nostradamusovim poročanstvima, završava.

Stoga, ako je suditi prema mišljenju čitatelja, najave čuvenoga Michela de Nostradamea treba uzeti s debelom dozom rezerve.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.